Начало » Новини » Света
08.02.2024 г.

Кристалина Георгиева: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите

На вниманието на протестиращите
Кристалина Георгиева: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите

Снимка: МВФ

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери. Това предупреждение е отправила управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, по време на журналистически брифинг във Вашингтон, съобщиха от представителството на Фонда в България, предаде БТА.

Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват", е становището на Георгиева. В разговори с политици и представители на финансови министерства Георгиева е установила, че те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. "Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена", заявил управляващият директор на МВФ.

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. Урокът, извлечен от войната в Украйна, бил, че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете. Затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи.

Други теми на брифинга са били държавните дългове, лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина.

Според Георгиева може да се очаква Управлението за федералния резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти "в рамките на няколко месеца". За световната икономика обаче по-голямата опасност била централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с "леко" закъснение. "Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от рискът от леко закъснение," каза Георгиева. В същото време обаче и не трябва лихвите да остават високи по-дълго от необходимото и следенето на данните е начинът за намиране на правилния баланс, който управляващият директор на МВФ формулира така: „Не твърде рано, но не и твърде късно“.

Според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията. „Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края", отбеляза директорът на МВФ.

Международният валутен фонд и Египет са на „финален етап" от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на допълнителен заем, за да се намали натискът върху страната от войната в Газа, каза още Георгиева. Египет има действащо споразумение с МВФ в размер на 3 млрд. долара.

Кристалина Георгиева: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите
6576
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Срещи
Кристалина Георгиева към Танева: Администрацията да се активизира в преговорите с ЕК
Нови назначения
Кристалина Георгиева е избрана за зам. председател на Еврокомисията и комисар по бюджет и човешки ресурси
Номинации
Кристалина Георгиева вероятно ще отговаря за бюджета в бъдещата Еврокомисия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини