Начало » Новини » Света
04.02.2024 г.

Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания

Недоволни от нищожните помощи, обещани от правителството
Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания

Гръцките фермери не са доволни от обещанията на правителството за подпомагането им и в знак на протест блокираха с трактори магистралата Солун- Неа Мудания, съобщи местната телевизия ERT. Фермерите докараха 120 трактора в 10 часа сутринта и затвориха  магистралата най-малко до 20 часа в двете посоки, уточняват от телевизията.

В понеделник, 5 февруари, фермери от Халкидики с около 40 трактора ще се отправят към Солун, за да блокират района около министерството за Македония и Тракия, където възнамеряват да предадат петиция с исканията си, включително обезщетения за пропадналата маслинова реколта, за електричество и гориво в селските райони, плащане на 100% за пропадналите площи, бързо и справедливо разпределение на обезщетенията от държавната гръцка земеделска застрахователна организация ELGA и други плащания. От понеделник фермерите ще търсят общонационална координация за мащабна блокада.

Вчера фермери организираха протест на селскостопанското изложение "Агротика" в международния изложбен център TIF в Солун. "Агротика" е водещият търговски панаир в страната, привличащ десетки хиляди посетители от цяла Гърция и чужбина. Фермери докараха 350 трактора от Северна Гърция в Солун, а още стотици дойдоха автобуси. Само от Тесалия, която пострада от невижданите наводнения през есента, пристигнаха над 20 автобуса. В рамките на акцията производителите изхвърлиха няколко кашона с кестени и ябълки на пътя.

Премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис обяви 5 инициативи, включително една за намаляване на цената на електроенергията за фермерите. Мицотакис потвърди, че отстъпката върху акциза на горивата за земеделска техника също ще бъде върната през 2024 г., като отбеляза, че мярката ще струва на държавния бюджет 82 милиона евро. Държавната електроснабдителна компания PPC ще предложи допълнителна отстъпка от 10% за електроенергията в селските райони от май до септември. Ще бъде приета разсрочена схема за изплащане на задължения в размер на 87 милиона евро към PPC, част от които ще бъдат отписани. Правителството ще субсидира изграждането на соларни паркове за фермерите. Очаква се и прилагането та най-голямата програма в страната за покриване на част от енергийните нужди на уязвимите граждани чрез зелена енергия, наречена "Аполо".

Фермерите обаче  потвърдиха намерението си да продължат борбата, тъй като смятат, че предложените от премиера Мицотакис мерки в помощ на аграрния сектор са „нищожни". Те коментират, че намалението на цената на тока с 10% е смешно в сравнение с увеличението от 130%, а предлаганите от правителството мерки не са достатъчни за подпомагане на аграрния сектор в страната.

Повече помощи се отпускат за районите Лариса и Кардица, срещу което протестират земеделците от Халкидики. От опозиционната партия Сириза коментираха, че последните мерки на правителството не решават нищо, а управляващите се опитва да спечелят време, като разделят проблемите по области.

Фермерите от Тесалия пък обявиха, че едва сега започват истинските протести. Те призоваха правителството да приеме всичките им искания,за да не последват пътя на гневните фермери в Брюксел.

Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания
2614
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Не пътувайте
От 17 часа днес гръцките фермери затварят магистралите
Българското участие в Международното изложение „Агротика“ в Солун
Гръцките фермери затвориха входа на изложението „Агротика“ в Солун
Местният клон на кооператива надхвърлил ограниченията за печалба при 9 продукта
В Гърция глобиха с над 560 000 евро FrieslandCampina за алчност
Гръцките фермери ще блокират пътищата в сряда 24 януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини