Начало » Новини » Света
04.02.2024 г.

Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания

Недоволни от нищожните помощи, обещани от правителството
Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания

Гръцките фермери не са доволни от обещанията на правителството за подпомагането им и в знак на протест блокираха с трактори магистралата Солун- Неа Мудания, съобщи местната телевизия ERT. Фермерите докараха 120 трактора в 10 часа сутринта и затвориха  магистралата най-малко до 20 часа в двете посоки, уточняват от телевизията.

В понеделник, 5 февруари, фермери от Халкидики с около 40 трактора ще се отправят към Солун, за да блокират района около министерството за Македония и Тракия, където възнамеряват да предадат петиция с исканията си, включително обезщетения за пропадналата маслинова реколта, за електричество и гориво в селските райони, плащане на 100% за пропадналите площи, бързо и справедливо разпределение на обезщетенията от държавната гръцка земеделска застрахователна организация ELGA и други плащания. От понеделник фермерите ще търсят общонационална координация за мащабна блокада.

Вчера фермери организираха протест на селскостопанското изложение "Агротика" в международния изложбен център TIF в Солун. "Агротика" е водещият търговски панаир в страната, привличащ десетки хиляди посетители от цяла Гърция и чужбина. Фермери докараха 350 трактора от Северна Гърция в Солун, а още стотици дойдоха автобуси. Само от Тесалия, която пострада от невижданите наводнения през есента, пристигнаха над 20 автобуса. В рамките на акцията производителите изхвърлиха няколко кашона с кестени и ябълки на пътя.

Премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис обяви 5 инициативи, включително една за намаляване на цената на електроенергията за фермерите. Мицотакис потвърди, че отстъпката върху акциза на горивата за земеделска техника също ще бъде върната през 2024 г., като отбеляза, че мярката ще струва на държавния бюджет 82 милиона евро. Държавната електроснабдителна компания PPC ще предложи допълнителна отстъпка от 10% за електроенергията в селските райони от май до септември. Ще бъде приета разсрочена схема за изплащане на задължения в размер на 87 милиона евро към PPC, част от които ще бъдат отписани. Правителството ще субсидира изграждането на соларни паркове за фермерите. Очаква се и прилагането та най-голямата програма в страната за покриване на част от енергийните нужди на уязвимите граждани чрез зелена енергия, наречена "Аполо".

Фермерите обаче  потвърдиха намерението си да продължат борбата, тъй като смятат, че предложените от премиера Мицотакис мерки в помощ на аграрния сектор са „нищожни". Те коментират, че намалението на цената на тока с 10% е смешно в сравнение с увеличението от 130%, а предлаганите от правителството мерки не са достатъчни за подпомагане на аграрния сектор в страната.

Повече помощи се отпускат за районите Лариса и Кардица, срещу което протестират земеделците от Халкидики. От опозиционната партия Сириза коментираха, че последните мерки на правителството не решават нищо, а управляващите се опитва да спечелят време, като разделят проблемите по области.

Фермерите от Тесалия пък обявиха, че едва сега започват истинските протести. Те призоваха правителството да приеме всичките им искания,за да не последват пътя на гневните фермери в Брюксел.

Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания
3472
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Мерки
С връщането на 6-дневната работна седмица Гърция стана с най-дълго работно време
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини