Начало » Новини » Страната
31.01.2024 г.

Министър Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.

Рискът от загуба на средства е бил 120 млн. евро
Министър Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.

Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Работим в ускорено темпо по изпълнението на Програмата, като увеличихме възможностите за подкрепа и модернизация на земеделските стопанства. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред парламентарната Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

В момента на встъпването ни в длъжност рискът от загуба на средства по ПРСР беше 120 милиона евро, припомни министърът. Към днешна дата, след едно посещение в Брюксел на зам.-министър Таня Георгиева и директорът на фонда Георги Тахов, вероятността да сме с нула загуба и дори с надплащане е много голяма, но очакваме отговора на Европейската комисия, обясни още той.

За текущото състояние на Програмата заместник-министър Таня Георгиева съобщи, че са идентифицирани предизвикателства и рискове по изпълнението и са предприети мерки за преодоляването им. Управляващият орган на Програмата претендира пред ЕК за признаване на форсмажорни обстоятелства като Ковид - 19 и войната в Украйна, които са възпрепятствали извършването на плащания към бенефициенти по различните мерки и подмерки от страна на ДФЗ през календарната 2023 г. Общата сума на разходите, попадащи в обхвата на претендирания форс-мажор, по предварителни данни, е в почти идентичен размер със средствата под риск.

Заместник-министър Георгиева уточни, че индикативните срокове включват няколко основни стъпки. Службите на ЕК уведомяват до края на февруари относно евентуално отчисление на средства, като в случай на такова държавата-членка има на разположение още 2 месеца да се съгласи или да оспори тези суми.

Пред Комисията бяха представени и предприетите мерки от страна на Управляващия орган и ДФ „Земеделие“ за пълно усвояване на ресурса.

Всички тези действия реално осигуриха буфер за допълнителни ликвидни средства за разплащане по ПРСР 2014-2020, за съжаление недостатъчни за пълно компенсиране на негативните косвени последици от войната в Украйна и забавянето на икономиката в последните 2 години на ниво Европейски съюз, обобщи тя.

Дискутирано беше и договарянето на всички средства по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Министър Вътев обясни, че този подход  се разглежда не само в социално отношение, но и като инструмент за справяне с демографията. Водим постоянни разговори в Министерски съвет с останалите управляващи органи, финансиращи подхода, посочи министърът.

По време на заседанието заместник-министър Деян Стратев представи текущото състояние по изпълнението на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г. Когато започнахме работа установихме няколко риска, един от които забавяне. Към момента сме предприели мерки, които оптимизират изпълнението на ПМДРА, заяви заместник-министър Стратев. Той допълни, че към момента има три отворени процедури по Програмата на стойност 36 млн. лева. До края на годината предвиждаме отварянето на още 12 процедури на стойност 98 млн. лв., заяви още заместник-министърът, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Министър Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.
2949
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Икономически изгодният сорт е определящ фактор за рентабилно производство
Денят на пшеницата в Кубрат показа най-новите тенденции в семепроизводството
Проучва се от какво е причинено заболяването
Случай на класическа луда крава е регистриран в Шотландия
Писмо от НБА до министъра на финансите Асен Василев
При праг от 5 хил. лв. за кешови разплащания градинарите ще имат проблем с наредбата за рисковите стоки
Заради сериозните трудности по прилагането на новата наредба
НАП кани земеделските организации за разяснения за стоките с висок риск
Писмо до премиера
Овощари и зеленчукопроизводители също искат корекции в бюджета заради Украйна
Срещи с бранша
Бизнесът с храни обсъжда нов контрол върху стоките с висок финансов риск, в сила от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини