Начало » Новини » Страната
25.01.2024 г.

Фермерските протести във Франция достигнаха Париж

И български камиони са спирани и изпразвани в югоизточен департамент
Фермерските протести във Франция достигнаха Париж

Фермери блокираха магистрали във Франция и изсипаха каси със зеленчуци, за които твърдят, че са отгледани в чужбина, в опит да накарат правителството в столицата Париж да ги защити от евтиния внос, растящите разходи и бюрокрацията, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от Българската телеграфна агенция. Фермерите използваха бали сено и трактори, за да блокират главни пътища, а домати, зеле и карфиол бяха разхвърляни по магистрала A7, която свързва Марсилия и Лион – най-големите провинциални градове в страната. Някои земеделски съюзи заплашиха да блокират Париж, като днес десетки трактори се движеха бавно по време на час пик в югозападния край на френската столица. В знак на отхвърляне на конкуренцията на чуждестранни фирми, която те често смятат за нелоялна, френските фермери спират и изпразват "чуждестранни камиони, повечето от които са испански, марокански или български", близо до Монтелимар, югоизточна Франция, заяви пред агенция „Франс прес” Сандрин Русен, председателка на Националната федерация на профсъюзите на работещите в селското стопанство (FNSEA) във Франция в департамента Дром.

Виж видео Тук!

Фермерите обявиха, че протестите, които първоначално започнаха в югозападната част на страната още в средата на миналата седмица, ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Тогава те изсипаха тор, гнили плодове и сено пред сградата на комуналната власт в Тулуза. В акцията взеха участие 1000 фермери с 400 трактора, блокирайки центъра на града. В останалите населени места в региона гневни фермери изсипаха тор на паркинги на големи вериги супермаркети.

От FNSEA, в която членуват над 20 хил. местни селскостопански съюзи и 22 федерации, късно снощи връчиха на правителството списък със 100 искания, включително по-добро прилагане на закона за защита на справедливите цени на пазара на храни. Те обвиняват правителството, че се стреми да поддържа ниски крайни цени на продуктите след период на високи нива на инфлация, а това се отразява на техните приходи. Според представители на френската Национална федерация на говедовъдите гневът се подхранва от последните усилия на правителството, насочвани от министъра н икономиката и финансите Брюно льо Мер, за сдържане на инфлацията чрез призиви към търговците на дребно и големите компании в производството на хранителни стоки за понижаване на потребителските цени. Нейния председател Патрик Бенези обяви, че натискът върху доставчиците се прехвърля върху фермерите, принуждавайки ги да продават продукцията си под себестойността ѝ, което противоречи на закона за гарантирани справедливи цени. „Правителството би трябвало да прилага закона, вмести министърът на финансите и икономиката да насърчава нарушаването му”, категоричен бе Бенези, попитан какво би могло да направи правителството, за да облекчи напрежението.

Недоволството на фермерите от нивата на цените е особено остро в млечния сектор, къдсето се провеждат преговори с търговци на дребно за нивото им за цялата година. Правителството държи те да приключат до края на месеца., каквато е обичайната практика.

От федерацията призоват също  за удължаване на срока на действие на данъчните облекчения за дизеловото гориво за селскостопанските машини, за незабавно изплащане на селскостопански субсидии от ЕС, за гаранции за застрахователни плащания, свързани със здравето и климата, и за незабавна помощ за производителите на вино и на биологичните фермери. Нейните членове се оплакват от спада в доходите си, от проблемите с неравномерното разпределение на водните ресурси и недостига на изкуствени водохранилища в случай на засушаване, от прекомерните ограничения и бюрокрацията и настояват за намаляване на екологичните изисквания към тяхната дейност.

„Има твърде много правила. Искаме да работим като в някои съседни страни – да произвеждаме, да обработваме, да вършим работата си", обясни просто положението Тома Боне, ръководител на младежки фермерски профсъюз в Кастелнодари, югозападна Франция. „Писна ми от екологични данъци” гласи лозунт, написан с розово върху цистерна за тор, блокираща магистрала, който може да бъде разчетен на снимки във френски средства за масова информация.

Въпросът с бюрокрацията бе повдигнат и на среща между председателя на FNSEA Арно Русо и този на Младо земеделие Арно Гейо с новия премиер на Франция Габриел Атал и с министъра на селското стопанство на Франция Марк Фено, съобщи Euractiv. „Европа – това са границите, в които искаме да действаме и тази Европа е важна за нас, но сме длъжни и да я поставяме под съмнение, защото фермерите вече не разбират нейния прекалено административен начин на управление”, каза Русо. В скорошно интервю пред радиостанция France Inter той критикува Зелената сделка на ЕС за това, че минира селскостопанския сектор в момент, в който вноса в общността нараства рязко. Особено силни бяха възраженията му срещу изискването в Общата селскостопанска политика на ЕС фермерите да оставят на угар 4% от непродуктивната си земя. „Не можете да ни налагате норми, които предписват какво да правим със земите си, не може да имаме задължение да поддържаме ливадите си, след като нямаме животни”, каза председателят на FNSEA.

На свой ред Бенези заклейми правителството за „общополитическото противоречие”, породено от напъна на ниво ЕС напоследък за по-строги екологични правила, докато същевременно се стимулира сключването на споразумения за свободна търговия като това с южноамериканския икономически блок МЕРКОСУР. „Те не могат да искат фермерите да се съобразяват с изключително строги правила, докато позволяват всякаква селскостопанска подукция да стига до пазара”, подчерта той.

Освен това в списъка със исканията на френските фермери е и ограничаването на вноса на произведените в Украйна селскостопански продукти като например зърнените култури и захарта, който според тях води до още по-значимо понижаване на цените на тяхната продукция. Митата върху вноса в ЕС на селскостопанска продукция от Украйна бяха премахнати през 2022 г.

С цел въздействие на ниво ЕС от профсъюзите припомниха датата на откриване на Международното селскостопанско изложение в Париж като начало на нови протести. „Това е точният момент. Докато няма конкретни решения и докато посланията на премиера не бъдат приети доБре от фермерите, няма да се стигне до спиране на действията ни”, заяви Русо, добавяйки, че е обсъдил въпроса със свои европейски колеги, по-конкретно от Италия и Германия. Двамата с Гейо призоваха Атал да предприеме краткосрочни мерки, за да предотврати разпространението на протестите в страната.

При посещение в департамента Рон в събота премиерът обеща да намали бюрокрацията за фермерите, за да улесни живота им.

По повод на най-ранните протести на фермерите, проведени през миналата седмица в югозападна Франция, Фено изброи част от исканията им и съответните мерки, които правителството на страната предстои да предприеме или вече е въвело. Оплакванията на селекционерите в сектора от невероятните бюрократични протакания за регистрирането на нови сортове сочат, че за подадени заявки през 2022 г. ще бъде получен отговор чак през 2025 г. Същевременно разходите за изследванията се увеличават, а липсва държавно подпомагане. „Затова тук трябва да съкратим сроковете и опростим дейността от законодателна гледна точка”, констатира министърът.

Прекаленият брой държавни стандарти отдавна е болна тема за френските фермери. Ако някой поиска да си направи жив плет – нещо, което се подкрепя от селскостопанската политика в страната – трябва да отговаря на 12 условия, регулиращи само живите плетове. А всеки път, когато чиновниците приемат нов стандарт, както обичат да правят, последиците подкопават конкурентоспособността на френския селскостопански сектор, както това се случи с пазара на захар, когато екологическите правила лишиха фермерите от средства за растителна защита срещу листните въшки и съответно от част от реколтата.

Сред най-актуалните пробллеми е липсата на подпомагане за символа на френското селско стопанство – лозарството, което все още е в дълбока криза след пандемията от коронавирус и фермерите са принудени да изкореняват лозята или да преработват вината в спирт за козметичната индустрия. Броят на лозарите във Франция е паднал до исторически минимум. „Напомням, че за всички лозари, изпитващи икономически затруднения, вече е открит резервен фонд от 20 млн. евро”, припомни Фено.

В отговор на последните искания на фермерите и на фона на разрастването на протестните им действия Атал свика министерска среща, насрочена за утре.

Фермерските протести във Франция достигнаха Париж
4212
 

Последни материали
Виж
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Повишено търсене на слънчоглед
Седмичен обзор на Софийска стокова борса 23 - 27 април
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Държавите прекрояват бюджетите си под натиска на протестите
Какво постигнаха френските фермери след бурните протести
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини