Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.01.2024 г.

Вредната житна дървеница – заплаха за есенните посеви

Поредица
Вредната житна дървеница – заплаха за есенните посеви

Илюстрации от учебника на проф. Стойне Григоров, "Специална ентомология", 1976 г.

С няколко публикации в началото на годината Синор БГ ще предупреди стопаните за опасни насекомни вредители по житните посеви. В първия материал представихме особеностите на възрастните форми на вредната житна дървеница (Eurygaster integriceps) от семейство Scutelleridae, разред Heteroptera (Hemiptera). Насекомото има по едно поколение годишно. Храни се, смучейки сок от голям брой културни, диви и плевелни житни видове. Повредите са известни като частично „белокласие“ и „пълно (цялостно) белокласие“. Повредена може да бъде и листната петура.

Първа част за пораженията от този вредител

Развитието на ларвните стадии следва фазите на развитие на житните:

* първа възраст се появява до началото или по времето на изкласяването на растенията, развива се във фаза цъфтеж и млечна зрялост;

* втора възраст се явява във фазите млечна – восъчна зрялост;

* трета възраст по време на млечна и главно във фаза восъчна зрялост;

* четвърта възраст – восъчна зрялост до средата на пълна зрялост;

* пета възраст – восъчна и пълна зрялост.   

Ларвите смучат сок от плевите, които побеляват. По-късно засягат зърната. Убодените във фаза млечна зрялост зърна остават спаружени. Повредата във фаза восъчна зрялост е изразена като лека вдлъбнатина в мястото на убождането или там зърната изглеждат по-плоски.

Повредата варира и според съдържанието на зърната. При наличието на стъклен лом убождането предизвиква тъмно петънце с по-светло обкръжение. Такова открояване липсва при зърната с брашнест лом.

Най-много повреди по зърната причиняват ларвите от четвърта и пета възраст, както и възрастните от новото поколение. Като цяло вредите от Eurygaster integriceps може да бъдат обобщени като:

* изтощаване на растенията;

* прореждане на посевите;

* намаляване на добивите;

* влошаване на технологичните качества на зърното;

* влошаване на кълняемостта на семето.

Изследванията показват по-ниско абсолютно и хектолитрово тегло, влошаване на глутена, намаляване на протеиновия състав. Степента на повреда зависи от срока за прибиране на реколтата. Закъсняването на жътвата увеличава загубите като количество и качество. При това голяма част от насекомите успяват да се изхранят. Срокът за жътвата в рамките на 10 дена до две седмици може да бъде приет като оптимален. Разделното прибиране на реколтата намалява повредите на зърната.

Успешната химическа борба с вредителя включва два етапа. Първият етап е срещу презимувалите възрастни, когато съотношението между мъжките и женските в посевите е 1 към 1, плътността е 2 броя / м² при средна дневна темперутара над 16°С. Вторият етап е срещу ларвите от трета  до появата на четвърта възраст. Във всички случаи химическата борба трябва да завърши за 5 – 6 дена.

Добрите резулати зависят от правилното използване на техниката. В посевите със слята повърхност височината на летателните апарати не бива да надвишава 5 м, а скоростта на вятъра 4 м / сек.. Най-подходящи са утрините преди настъпването на горещите часове на деня. Съвременната техника позволява снижаване на разхода на работен разтвор на декар до 2 – 2,5 л. Това трябва да бъде уточнено от специалист по растителна защита според наличния инсектицид при спазване на изискванията за опазване на природната среда. В специализираните източници като ефикасни срещу вредната житна дървеница са посочени: ВАЗТАК НОВ, ВАЛМЕК, КАРАТЕ ЗЕНОН, ПИРИНЕКС СЮПРИЙМ и др. Край

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Вредната житна дървеница – заплаха за есенните посеви
3016
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
За овощарите
Не подценявайте крушовата дървеница!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини