Германските зеленчукопроизводители определят високото ниво на заплащане на труда като основен недостатък на дейността в бранша, съобщава електронното издание FruchtPortal, като се позова на изявления на редовната есенна среща на Федералната група за зеленчукопроизводството. При това те не отричат, че Германия е голям пазар за реализация на продукцията им и местните фермери са организирали ефективно производство. В сравнение с останалите водещи страни-производителки в Европа като Испания, Италия, Полша и Нидерландия обаче немското производство на зеленчуци не е на равни условия по разходите за заплащане на труда. Докато ръчният труд в Германия се плаща минимум по 12 евро на час, в Испания той е под 7 евро, а в Полша – дори под 5 евро.
Участващите в обсъжданията бяха единодушни, че предизвикателствата, свързани със социалните стандарти, трябва да бъдаг решавани със съвместни усилия. Според тях в центъра на вниманието трябва да бъде снабдяването с качествени хранителни стоки при запазване на контакта с потребителя.