Начало » Новини » Коментари
12.12.2023 г.

Последният срок за кандидатстване за модернизация и солари е 20 декември

Ще бъдат финансирани поне 363 стопанства
Последният срок за кандидатстване за модернизация и солари е 20 декември

sinor.bg

В края на работния ден на 20 декември изтича срокът, в който земеделски производители и фирми могат да подават проекти за „Инвестиции в технологична и екологична модернизация”, финансирани по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това означава, че имате само 7 работни дни за онлайн депозиране на вашите проекти.

Читатели на Синор.бг сигнализираха, че много късно са научили за информационната кампания по този план, а и самата кампания е направена така, че да насочва фермерите към консултанти, тъй като не са получили отговори за специфични въпроси от личната им практика. От началото на октомври досега на страницата на ИСУН и на МЗХ са качени въпроси и отговори, където администрацията разяснява подобни казуси. 

Припомняме, че депозирането на тези проекти става през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН). Планираният бюджет за този прием е малко над 381 милиона лева и се очаква с него да бъдат подпомогнати поне 636 кандидати, инвестиращи в системи за проследяемост на производството, за модернизация или за подобряване на околната среда. Средствата се осигуряват от Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 318 048 200,30 лева без данък върху добавената стойност (ДДС). Според експерти приетите до момента проекти ще надхвърлят значително този бюджет. Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 30 хил. лева, без ДДС, а максималният е 1 милион лева. Всяка субсидия покрива 50 на сто от допустимите за финансово подпомагане разходи. Съучастието на кандидите е само в парична форма, осигурено чрез заеми.

Първите фермери, инвестирали в солари

Процедурата има за цел да предостави своевременна подкрепа на българските земеделски производители за бързо възстановяване от последиците от COVID-19 пандемията, преодоляване на проблемите, които възпрепятстват конкурентоспособността и устойчивостта на аграрния сектор и ускоряване на неговата адаптация към климатичните промени, екологизацията на производството, цифровата трансформация, подобряване на генетичните ресурси.

Няма да бъдат подпомагани дейности, свързани с:

- разходи за инвестиции, насочени към привеждане в съответствие със съществуващи стандарти на ЕС;

- дейности, свързани с преработка на селскостопански продукти;

- дейности и разходи, свързани с напояване;

- дейности и разходи, свързани с капацитета на съоръжения за съхраняване на животински и растителен торов отпадък и на минерални торове;

- закупуване на земя и сгради;

- всички дейности и разходи, които не са сред посочените като допустими в Условията за кандидатстване;

За тези проекти липсва приоритет, ако кандидатът за субсидията е жена. Най-много точки 20 се дават на стопани, които имат история и са реги5стрирани през следните четири стопански години 2019/2020, 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023. Приоритет получават също инвестиции с посочените култури или животни, изредени в приложение 9 и таблици 3 и 4 на приложение 2 от условията за кандидатстване.

Ето и пълният списък на допустимите дейности при това кандидатстване.

1. Финансовата помощ по настоящата процедура се предоставя в съответствие с принципите на добро финансово управление, публичност и прозрачност в съответствие с чл. 33 от Регламент (ЕС, Евратом) 2018/1046.

2. ПИИ следва да са в съответствие с цялото приложимо право на ЕС и националната правна уредба в областта на околната среда. Това включва спазване на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) или/и Закона за водите (ЗВ). Оценката за това съответствие трябва да е извършена и разрешението за изпълнение на съответния инвестиционен проект да е издадено и предоставено най-късно в срока по т. 5 от раздел 18 „Ред за оценяване на предложения за изпълнение на инвестиции“.

3. Инвестицията може да бъде свързана с производството на електроенергия от фотоволтаични системи в стопанствата, при условие че това производство не превишава средното годишно потребление на електроенергия на съответното стопанство.

3.1. Когато инвестициите са в полза на производството на електроенергия от фотоволтаични системи в земеделски стопанства, производствените съоръжения служат само на собствените нужди от електроенергия на крайният получател и производственият им капацитет не надвишава еквивалента на средногодишно потребление на електроенергия от земеделското стопанство.

3.2. Към проектното предложение се прилага анализ на изпълнението на условията по точка от 3.1., изготвен и заверен от правоспособно лице. В анализа изрично следва да се посочи инсталиран допълнителен оперативен капацитет за енергия от възобновяеми източници в MW - Допълнителен капацитет, инсталиран за енергия от фотоволтаични системи в резултат на подкрепата от мерки по линия на Механизма. Производственият капацитет се определя като „нетната максимална електрическа мощност“, както е определена от Евростат (максималната активна мощност, която може да се подава непрекъснато, при напълно работеща централа, в точката на изхода (т.е. след приспадане на електрозахранването за спомагателните инсталации и загубите в трансформаторите, които се считат за неразделна част от централата). Този показател следва да се посочи във формуляра за кандидатстване в съответното поле в ИСМ-ИСУН 2020, раздел 4. „Индикатори“.

4. Подпомагат се ПИИ, представени от земеделски стопани за инвестиции в техните стопанства, пряко свързани с една или няколко от дейностите по първично селскостопанско производство и съхранение на селскостопански продукти, както и подготовка на продукцията за продажба.

5. За да подлежат на подпомагане по реда на настоящата процедура, кандидатите представят таблица на заявените разходи както и таблици с данни за стопанската 2022/2023 година за земеделските култури и съответните площи и/или животновъдните обекти с броя по видовете и категории животни, за отглеждането на които са предвидени заявените разходи (листове в Приложение № 2 „Основна информация“).

5.1. За доказване на съответствието между техническите характеристики, параметрите и капацитетът на активите, за които се кандидатства, и отглежданите култури и животни по ПИИ е предвидено представяне на обосновка и информация от кандидата в полета „Допълнителна информация и обосновка за активите във връзка с т. 5.1 от раздел 13.2. от Условията за кандидатстване“ в Таблица 3 и Таблица 4 в Приложение № 2 „Основна информация“.  Обосновката трябва да съпоставя от една страна броя и вида на животните в стопанството и/или размера на обработваемата земя, вида и площите на отглежданите култури, видовете и честотата на извършваните операции, вкл. сроковете за прибиране на реколтата и други показатели от значение при извършване на дейността и от друга, техническите показатели на подпомаганите активи - например: производителност на ден (моточаса, дка/ден, т/ден), капацитет и др. Самоходната земеделска техника подлежи на оценка от оценителната комисия по изготвена методика съгласно Приложение № 3 „Калкулатор земеделска техника“.

6. В случаите по т. 5.:

6.1. данните за стопанската 2022/2023 година за земеделските култури и съответните площи се доказват чрез:

а) регистрация в ИСАК на кандидата; и/или

б) служебна справка за дейността на кандидата за стопанската 2022/2023 година в регистъра на земеделските стопанин по реда на Наредба № 3 от 1999 г..

6.2. данните за стопанска година 2022/2023 година за вида и броя на отглежданите животни се доказва чрез служебна справка в Регистър животни и пчелини към дата на подаване на ПИИ. В случаите, когато броят на отглежданите животни не подлежи на вписване в Регистър животни и пчелини, се взима предвид посоченият в Регистъра капацитет на животновъдния обект.

7. Във връзка с условията по предходните точки от настоящия раздел, крайният получател се задължава да изпълнява изискванията на т. 6 от раздел II „Критерии за допустимост, критерии за оценка, ангажименти и други задължения на крайните получатели“, подраздел „Ангажименти и други задължения на КП“ от Условията за изпълнение.

Последният срок за кандидатстване за модернизация и солари е 20 декември
3734
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Европейска комисия
България оряза 22 мерки от Плана за възстановяване и устойчивост, ЕК одобри промените
Важно за кандидатите!
Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ
По Плана за устойчивост и възстановяване
До 24 август се приемат идеи за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
Скоро МЗХ ще пусне указания и условията за кандидатстване по другите 2 процедури
Чакаме зелен сигнал от ЕК за плана за възстановяване и устойчивост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини