По традиция Българската агенция за безопасност на храните е започнала с проверките за качеството и произхода на рибата в търговската мрежа, като за тях се съобщава едва на Никулден. Новото е, че към момента от областните дирекции не е постъпила информация за сериозни или фрапиращи нарушения.
Това е съобщила заместник-изпълнителният директор на БАБХ Галя Викьова при проверка в рибен магазин в София във връзка със засилените продажби на Никулден.
При продажбите на риба се проверяват произходът и записите, които води обектът. Инспекторите наблюдават дали са осигурени необходимите температурни условия и правят замервания на термометър на покритата с лед риба, преглеждат съпроводителните търговски документи, декларациите за произход и за първи улов.
В проверения днес търговски обект беше установено, че изложените продукти са с нормални показатели.
„Бизнес операторите стават все по-отговорни и целят да предложат на българския пазар продукт, който да се хареса от потребителите. Спокойно можем да консумираме риба. Проверките на БАБХ са постоянни, а около празниците се засилват“, заяви д-р Викьова.
Тя припомни как потребителите могат да разпознаят дали купуват прясна риба: бистра слуз по тялото, лъскави прилепнали люспи, бистри очи, хриле с приятен розово-червен цвят.
Започналите около Никулден проверки на продажбите на риба продължават в цялата страна.