Начало » Новини » Страната
06.12.2023 г.

На 6 декември празнуваме Никулден!

Християнски празници
На 6 декември празнуваме Никулден!

Паметникът на Николай Мириклийски пред църквата в Мира, където се съхранявали мощите му до началото на 11 век Снимка: sinor.bg

След празниците на светите Варвара и Сава, отбелязвани на 4 и 5 декември, на 6 декември християните по цял свят почитат паметта на свети Николай Мирликийски, наричан още Чудотворец. Живял през 3-и и началото на 4-и век, той е бил източноримски духовник, епископ на ликийския град Мира. В Източноправославната църква светецът се изобразява често редом до Христос и Дева Мария.

Свети Никола е един от малцината светци, доживели до дълбока старост. Умира през 342 г. в Мира, в югозападна Мала Азия(днешна Турция). През 1087 г. мощите му са откраднати от италиански монаси и пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега. Съхраняват се в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Името на свети Никола се свързва с многобройни легенди за чудесата, извършени приживе от него. Веднъж той тръгнал на път до град Александрия, но в морето се разразила буря и един моряк паднал от върха на корабната мачта. Когато всички мислели, че е умрял, свети Никола го възкресил и с молитва успокоил морето. Оттогава се носи славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците. Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Свети Никола запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията Никулден да не остава без шаран на трапезата.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния в България като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.

Друга легенда гласи, че в труден за руския народ момент иконата на свети Николай Чудотворец се явява на московския княз Дмитрий Донски, като подкрепа в противопоставянето му на Златната орда., през втората половина на 14. век. Заболелият княз на Киев Мстилав Велики, когато бил далеч от столицата си, където се намирала икона на Николай Мирликийски, известна като чудотворна, поискал да я види и изпратил хора да му я донесат. Но по пътя те били забавени от буря и вече мислели, че няма да стигнат навреме. Изведнъж открили, че тази икона вече се намира на борда на кораба им и побързали да се върнат и да излекуват княза, който щом я взел се подобрил, а после и напълно оздравял.

Според друга легенда, няколко века след смъртта на свети Никола, арабски пирати от остров Крит разрушили и откраднали мощите му от град Мира. С това било заробено момче, на име Василий, впоследствие продадено на емир, който го използвал за виночерпец. Момчето разказало, че се помолило на светеца, а когато емирът се присмял и на молитвата му, тя изведнъж се изпълнила и той се пренесъл още в същия момент у дома, в Мира.

На Никулден да честитим празника на всички българи, носещи имената Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България. Имен ден в България празнуват близо 200 000 души. На 6 декември празнуват и банкерите.

От началото на 21 век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Камерун, Лаос, Северна Македония, Ниуе, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.

На 6 декември празнуваме Никулден!
2113
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
БАБХ
Проверките не откриват нарушения по рибните пазари
Контролът обхваща улова, превоза и търговията с риба
ИАРА и БАБХ започват засилени проверки за Никулден
Съвместната работа с БАБХ за пореден път дала резултат по морето
От ИАРА отчетоха съставени 19 акта в 1084 проверки около Никулден
Християнски празници
Честит Никулден!
БАБХ
Проверките на рибните пазари започват днес и ще продължат до Никулден
Има и телефон за сигнали
От 2 до 6 декември очаквайте проверки на рибните пазари за Никулден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини