Начало » Пазари » Зърно
24.11.2023 г.

Износът на зърно за 3,7 млрд. долара мина през „черния пазар” на Украйна

Износът на зърно за 3,7 млрд. долара  мина през „черния  пазар” на Украйна

Черният пазар на Украйна чрез фирмите еднодневки и подставени лица само за девет месеца реализира износ на зърно на стойност от 3,7 млрд. долара (134 милиарда гривни), което е повече от 20 на сто от целия износ на зърнени храни от Украйна. Това констатира Бюрото за икономическа сигурност (Бюро економічної безпеки) на Украйна в доклада оповестен на 16 ноември.

Задълбоченият анализ направен от украинските антимафиоти показва, че фермерите продават зърно срещу налични пари на фирми, които са регистрирани на подставени лица и не извършват никаква реална редовна икономическа дейност. При сделките тези фирми не декларират реалния произход на зърното, а в митническите декларации посочват фиктивни производители. След като зърното напусне територията на Украйна, то се препродава няколко пъти и  „изпрано” стига до крайния купувач. „В резултат на това валутните постъпления не се връщат в Украйна и бюджетът на страната не получава приходи, тъй като фирмите износители са фиктивни“, акцентират експертите от Бюрото за икономическа сигурност.

В доклада на Бюрото се отбелязва, че „обикновено крайният купувач на зърно е нерезидентна компания, която прехвърля средства за стоката на друго нерезидентно лице, свързано с украинския износител“. Съществува и схема, при която валутата се превежда по разплащателни сметки на нерезидент, който след това закупува стоки в трета страна и ги внася в Украйна, за да ги продаде срещу парите в брой.

Украинско зърно, черен пазар

За противодействие на правонарушенията в тази област служителите на Бюрото за икономическа сигурност непрекъснато анализират експортните сделки. Въз основа на резултатите от такъв анализ са изпратени близо 4500 заповеди за започване на проверка (преглед) на товари. Впечатляващ е примерът с Одеска област, като по информация, предоставена  от Бюрото  е отказала митническото оформяне на сделките за износ с общ обем 1,6 милиона тона на стойност над 430 милиона долара.

Служителите на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна съвместно с колегите си от  Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са извършени 30 претърсвания в административните помещения на Държавната митническа служба на Украйна, Одеската митница и митническите постове „Пристанище Черноморск“, „Южно пристанище“, „Пристанище Одеса“. на Държавната митническа служба и по местоживеене служителите на Държавната митническа служба.

Източник: Бюро економічної безпеки України „Понад 20% від експорту зерна здійснюють ризикові підприємства. БЕБ надало до КМУ пропозиції 16 листопада 2023 року

Износът на зърно за 3,7 млрд. долара  мина през „черния  пазар” на Украйна
4845
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
С трето нападение за последните 4 дни и общо 60 за 3 месеца
Русия си набеляза за цел украинските пристанища и износа на зърно
Добри новини за родния фермер
В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница
Германия отпусна 900 хил. евро помощ за фермерите в Украйна
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Маслодайните култури обаче отчитат спад въпреки рекорда при рапицата
Индия прибра рекордна зърнена реколта през миналия сезон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини