Начало » Новини » Коментари
20.11.2023 г.

Последен ден да коригирате грешките си при очертаването

Очакваните плащания в Кампания 2023
Последен ден да коригирате грешките си при очертаването

sinor.bg

До края на работния ден днес изтича срокът, в който земеделските производители имат възможност да коригират или да оттеглят заявлението си за подпомагане на определени парцели, попадащи в графата „недопустими”. В продължение на две седмици (6-20 декември) през Системата за електронни услуги (СЕУ) на фонд “Земеделие” (ДФЗ) стопаните, подали документи за подпомагане по интервенциите на директните плащания за площ за Кампания 2023, имаха време да променят заявленията си, така че да не бъдат санкционирани в бъдещите плащания.

След 20 ноември предстоят и други административни задачи, които Министерството на земеделието трябва да подготви и да представи във фонд „Земеделие”. До 1 декември трябва да бъде осигурен предварителния слой „Физически блокове“, както и специализирания слой „ПЗП – косене“. Без него фондът няма как да преведе плащането с най-голям бюджен – по интервенцията за „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ).

За да бъдат извършени плащания през месец декември, друго много важно условие е в „Държавен вестник“ да бъде обнародвана и влязла в сила заповед за утвърждаване на Методика за прилагане на предварителните условия в България, в най–кратки срокове, с оглед навременното извършване на проверките на място.

В периода от 20 ноември до 10 декември, при наличие на влязла сила Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 19 от 2015 г. за реда за контрол на изискванията на схемите за преходна национална помощ финансиране трябва да получат и фермерите, заявили интервенцията „Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

През месец декември и януари поетапно е предвидено да се извършат одобрения и по интервенциите за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ (ОПЖ) – това ще стане само след като приключат административните проверки и проверки на място. Заради увеличения брой интервенции и допълнително въведените нови критерии за допустимост, от фонд „Земеделие” предупредиха, че са възможни забавяния, дължащи се на по-дългия период за проверка на новите алгоритми за изчисления.

Индикативният график на ДФЗ до края на януари 2024 г.

Също през декември се очаква ДФЗ да преведе и средствата по двете мерки от ПРСР 2014-2020 – мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“. Плащанията по мярка 10 ще бъдат преведени само при условие, че към 1 декември ДФЗ е получил от външните институции всички необходими данни, използвани в рамките на административните проверки.

По мярка 11 „Биологично земеделие“ субсидиите ще бъдат разплатени в посочения период, ако към 20 ноември е напълно актуализирана базата данни на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин, поддържана от МЗХ.

Последен ден да коригирате грешките си при очертаването
7192
 

Последни материали
Виж
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Свързани материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
Информационната кампания на МЗХ: Вижте какви са промените по 3 еко схеми за 2024 г.
Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024
Всички изисквания за Кампания 2024 ще бъдат описани в наръчник
Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора
Създава са нова интервенция в обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини