Начало » Новини » Страната
07.11.2023 г.

Одобрени са 47,5 млн. лв. по de minimis за животновъди и растениевъди

Парите ще се дават за 1 екземпляр, не за стопанство
Одобрени са 47,5 млн. лв. по de minimis за животновъди и растениевъди

sinor.bg

На днешното си заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри 47,5 млн. лв. помощ по схемата de minimis за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“. От агроведомството отново припомнят, че това подпомагане е записано в Меморандума от 20 септември 2023 г. между правителството и представители на Инициативния комитет протестиращите земеделски производители.

Методиката е обсъдена в понеделник, 6 ноември с браншовите организации, на среща в Министерството на земеделието и храните. В нея участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министър Александър Йоцев, представители на Българска аграрна камара, Обединени български животновъди, Български фермерски съюз, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Съюза на животновъдите в България, Конфедерация на българските пчелари, Национално сдружение български свободни пчелари, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националната асоциация на картофопроизводителите и др.

От страна на администрацията е представен проект на методика за разпределяне на помощ от типа de minimis, която трябва да бъде разпредена на равни части за подпомагане на най-малките земеделски производители в сектор „Животновъдство“, в т.ч. пчелен мед и сектор „Растениевъдство“. Разпределянето на всеки един от секторите ще бъде извършено по  методика, изработена съвместно с Министерство земеделието и храните.

Проектът предвиждаше подпомагането да се разпредели между земеделски стопани отглеждащи до 150 едри преживни животни, до 300 дребни преживни, до 300 пчелни семейства и до 150 коня под селекционен контрол, като се вземат предвид проверените данни за 2022 г.

Преобладаващата част от браншовите организации в животновъдството изразиха недоволство от така представения проект и се обединиха около искането да няма ограничения в големината на стопанството спрямо определен брой животни и ставките да се определят на база животинска единица, в съотношение едри преживни животни: дребни преживни животни -1:6,6. Решението за правилата за разпределяне на помощта беше подписано от участниците в срещата.

От Българската аграрна камара предложиха предвидените за сектор „Растениевъдство“ 23,75 млн. лв. да бъдат насочени към производителите на сливи, десертно грозде, винено грозде, картофи и тютюн.

От Националната асоциация на картофопроизводителите поискаха да бъде отчетено намалението на площите с картофи спрямо 2022 г. и да бъдат подпомагани само земеделски стопани, които продължават да отглеждат тази култура и през тази година. В тази връзка бе постигнат консенсус заявленията да се основават на установените от ДФЗ в Кампания 2022 г. площи с картофи, без да се надхвърлят заявените по СЕПП през 2023 г. и производителите да имат регистрация в системата за фитосанитарен контрол на БАБХ.

Участниците в срещата се разбраха, че предстои допълнително подпомагане за сектор „Растениевъдство“, което ще бъде обсъдено с браншовите организации.

След като съгласуването със сектора приключи, Министерството на земеделието и храните ще организира в спешен порядък разплащането на помощта към земеделските стопани.

Одобрени са 47,5 млн. лв. по de minimis за животновъди и растениевъди
15406
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Платиха 42,3 млн. лева по de minimis за животновъди, пчелари и градинари
До 1 декември се подават заявления за подпомагане по de minimis
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
За покриване на енергийни разходи
Нова държавна помощ от 39 млн. лв. за фермерите, достигнали тавана от 280 хил. лв. по „де минимис”
Преди поредните протести
Вътев: За да изпълним исканията на някои фермери, Европарламентът трябва да промени регламентите
Фонд „Земеделие”
От 20 ноември до 1 декември се подават документи по de minimis
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини