Начало » Новини » Света
05.11.2023 г.

Поевтиняването на храните в света продължи и през октомври

Както на месечна, така и на годишна база с изключение на млечните продукти
Поевтиняването на храните в света продължи и през октомври

Тенденцията към поевтиняване на храните в световен мащаб се запазва и през октомври, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,5% през миналия месец спрямо септември до 120,6 пункта, като вече е с 10,9% под показателя за октомври 2022 г. Всички подиндекси, включени в изчисляването му, се понижиха с изключение на този за млечните продукти, регистрирал единствения ръст.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на зърнените култури през октомври се понижи с 1% спрямо септември до 125 пункта, като вече е със 17,9% под нивото си от октомври 2022 г. Цените на пшеницата отстъпиха с 1,9% в световен мащаб заради по-обилното от очакваното предлагане на зърнената култура в САЩ и силното изостряне на конкуренцията между износителите. Цените на фуражното зърно обаче се повишиха в известна степен (с 0,6%) спрямо септември. Намалялото предлагане от Аржентина бе сред факторите за поскъпването на царевицата, но то бе сдържано от сезонния ръст на предлагането от САЩ с напредването на жътвата, както и от конкуренцията от Бразилия в износа. Колкото до останалите фуражни зърнени култури, през октомври цените на ечемика се понижиха, а на соргото нараснаха, отчитат от организацията. Оризът поевтиня през октомври с 2% спрямо септември, което се дължи на пасивността в търсенето за внос.

През октомври подиндексът за цените на растителните масла загуби 0,7% спрямо септември до 120 пункта, като вече е с 20,7% под нивото си от октомври миналата година. Това е и трети пореден месец на спад за подиндекса. Палмовото масло бе основен двигател на процеса, компенсирайки с излишък поскъпването на соевото, слънчогледовото и рапичното масло. Сезонният ръст на предлагането от основните страни-производителки и запазващото се вяло търсене за внос натиснаха цените на палмовото масло.  Соевото масло поскъпна след 2 поредни месеца на спад на цените благодарение на устойчиво силното търсене от производителите на биодизел, особено в САЩ. Нарасналите покупки от големите вносители на слънчогледово масло доведоха до повишаване на цеите, докато при рапичното се стигна до същия резултат заради нлошаването на перспективите за реколтата от рапица в Канада.

При млечните продукти подиндексът за цените в световен мащаб прекъсна 9-месечната си тенденция на спад през октомври, нараствайки с 2,2% спрямо сепетмеври до 111,3 пункта, но остана с 20,1% под стойността си от октомври миналата година. В най-голяма степен поскъпна сухото мляко заради резкия ръст на търсенето за внос по краткосрочни и дългосрочни договори. Към това се прибавя и ограниченото предлагане на мляко в Западна Европа, както и известната неяснота за въздействието на явлението Ел Ниньо върху метеорологичната обстановка и производството в държавите от Океания. Цените на маслото също се повишиха благодарение на ръста на търсенето на дребно преди празниците в Западна Европа. Маслото обаче леко поевтиня на фона на продължаващото обезценяване на еврото спрямо щатския долар и увеличеното предлагане за износ от Океания.

Усреднената стойност на подиндекса за месните продукти през октомври отстъпи с 0,6% спрямо септември до 112,9 пункта, като това е 4-ият пореден месец на спад. Подиндексът е и с 3,4% под стойността си от октомври 2022 г. Цените на свинското продължиха да се понижават в световен мащаб за 3-ти пореден месец благодарение най-вече на запазващото се вяло търсене за внос, особено от страни в източна Азия, а големите количества, предлагани за износ от големи световни доставчици, ги натиснаха допълнително. Птичето месо обаче поскъпна, след като огнищата на птичи грип запазиха ограничено предлагането от водещи световни доставчици на фона на задържащото се силно търсене от потребителите, ориентиращи се към най-евтиния и относително достъпен вид месо. Цените на говеждото и овчето месо също се повишиха в известна степен под въздействието на устойчиво силното търсене за внос от основни клиенти и въпреки големите предлагани количества говеждо от Австралия и Бразилия и овче от Океания.

През октомври подиндексът за цените на захарта се понижи с 2,2% спрямо септември до 159,2 пункта след 2 поредни месеца на ръст, но остава с 46,6% над нивото си от октомври миналата година. Спадът на месечна база се дължи на произведените големи количества в Бразилия дори при неблагоприятното въздействие на дъждовете върху преработката на захарна тръстика през първата половина на октомври. Обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар също даде своето отражение, както и поевтиняването на етанола в Бразилия. Понижаването на цените на захарта в световен мащаб обаче бе сдържано от запазващите се опасения за вероятното свиване на предлагането през започналия селскостопански сезон, както и от забавянето на доставките от Бразилия на фона на политическите проблеми в страната. 

Поевтиняването на храните в света продължи и през октомври
3669
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини