Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.11.2023 г.

Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта

Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта

Чесънът е една от най-старите и целебни зеленчукови култури, отглеждани от човека и известна от 5000 години. Едва ли има кухня по света, която да не използва ароматното и пикантно растение, но отглеждането му е свързано с много тайни.

Чесънът отстъпва по размери на лука, но съдържа много повече полезни вещества – 18 химични елементи, почти всички витамини, фосфорна, силициева и сярна киселини, растителни протеини, полизахариди, мазнини, глюкозиди, пектинови вещества, фитонциди, природни антибиотици и антиоксиданти. Присъстващите в състава му алицин и адонизит помагат за разреждане на кръвта и предотвратяват образуването на тромби.

Чесънът може да се засажда предзимно и пролетно, което зависи от сорта. Установено е, че зимният чесън съдържа по-голямо количество полезни вещества, но може да се съхранява по-кратко. При правилна агротехнология е възможно без особени затруднения да се получат добри добиви – всичко зависи от региона, условията и грижите при отглеждане, както и от правилния избор на сорт.

Студът не е беда за зимния чесън

Зимният чесън може да издържи температури до -25 градуса по Целзий. Това съвсем не променя факта, че скилидките трябва да се вкоренят преди замръзване на почвата. Невкоренените замръзват при -10 градуса. По-ранното засажданене е по-добър вариант, защото няма значение, че при замръзване ще загинат надземните части – корените ще оцелеят и през пролетта зелените стъбла ще се появят отново.

Ако топлите дни отстъпят място на студовете, тогава дори при ново затопляне ще е твърде късно да заждаме зимния чесън. Оптималното време е тогава, когато температурата на горния почвен слой е около +12 градуса. При тази температура и нужната влажност на почвата за около 20-на дни скилидките вече ще са пуснали корени и реколтата ще бъде максимална.

През пролетта корените на зимния чесън започват да се развиват и растат при температура +1 градус. При благоприятни условия могат да достигнат дължина от 17-22 см, което определя и развитието на зелената маса.

Конкретни срокове за засаждане не могат да се определят – това зависи от климатичните зони на региона и конкретните климатични условия.

Различните сортове зимен чесън имат различен вегетационен период. При стрелкуващите той е 110-129 дни.

Как се размножава зимният чесън?

Зимният чесън се размножава по 2 начина – със скилидки и луковици. Характерното е това, че няма кръстосано опрашване и сортовите особености определят разнообразието. Факт е също, че може да се изроди, но това се случва само тогава, когато продължително се използват само скилидки за размножаване. С помощта на въздушните луковички можем да подновим посадъчния материал – от тях израстват единични луковички. Те нямат контакт с почвата, откъдето идват всички болести по чесъна.

Важно е да знаем, че пълноценни луковички с повече скилидки се получават през втората година. През първата израстват само с една симетрична скилидка, която има сравнително малки размери – това е най-ценният посадъчен материал.

Чесънът, размножаван чрез скилидки, започва да се изражда след третата и четвъртата година. Тогава трябва да подменим посадъчния материал.

Кой какво обича?

Чесънът обича леки песъчливи и глинесто-песъчливи почви, а също черноземи. При други условия почвата трябва да се обогати с пясък и да се мулчира с добре угнил оборски тор, но не трябва да забравяме, че реагира много лошо на неугнила органична материя. Не се допуска внасяне на пресен оборски тор, а също и неугнил компост.

Освен да бъде лека и плодородна, почвата за чесъна трябва да бъде добре водо- и въздухопропусклива, с неутрална или леко кисела реакция (рН 6,7-7,0).

Мястото трябва да бъде слънчево и равно или с лек наклон. В ниските участъци може да се получи загниване от застоялата вода, а на сянка боледува и луковиците не се развиват добре.

Най-добрите предшественици на чесъна са бобовите и тиквови култури, както и зелето, но най-важен е правилният избор на сорт.

Зимният чесън може да се отглежда на едно и също място три години, а след това започва да боледува и остава дребен. Връщането на същото място може да стане едва след 4 години.

Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
8685
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини