Начало » Новини » Света
01.11.2023 г.

Италиански фермер използвал дъщеря си и двама служитили за крупна измама

Италиански фермер използвал дъщеря си и двама служитили за крупна измама

В рамките на съвместни усилия с Италианската финансова полиция (Guardia di Finanza) в Орбетело (Италия) Европейската прокуратура (EPPO) в Болоня разкри доказателства за измамна схема, осъществена от агробизнесмен с цел незаконно получаване на около 230 000 евро от фондовете на ЕС, съобщиха от Европейската прокуратура.

Според разследването агробизнесменът е използвал възрастта на двама служители и дъщеря си, за да създаде две привидно нови предприятия, с цел да получи с измама финансиране от "Пакет за младежта 2016" на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Приема се, че тези две предприятия са били създадени изключително за да се възползват от средствата, като по този начин са ги отклонили от предназначението им за подкрепа на младежкото предприемачество. Вместо това те е трябвало да бъдат използвани за обновяване на автомобилния парк на бизнесмена, включително трактори и машини, използвани в собствената му икономическа дейност.

Доказателствата за тази схема бяха разкрити след инициатива на Guardia di Finanza, насочена към борба с измамите, засягащи както бюджета на ЕС, така и националните бюджети. Тя е насочена конкретно към дружество, наречено Società Semplice Agricola, регистрирано на името на двама румънски граждани, които са кандидатствали за субсидии от ЕС и от националния бюджет, предназначени за подпомагане на млади земеделски предприемачи.

Въз основа на следствените действия се твърди, че агробизнесменът е бил истинският собственик на този новосъздаден стопански субект и че участието на румънските граждани - които всъщност са били служители на бизнесмена - се дължи единствено на тяхната възраст, която е осигурявала изключителен достъп до проектите по "Младежкия пакет 2016" на ЕФРР. Приема се също така, че в опит да си осигури допълнителни, подобни субсидии, бизнесменът е регистрирал друго земеделско предприятие на името на дъщеря си, възползвайки се от нейните критерии за допустимост (възраст между 18 и 40 години) за финансово подпомагане.

В рамките на разследването бяха проверени отпуснати субсидии в размер на около 230 000 евро. От тях приблизително 82 000 EUR вече са възстановени от Разплащателната агенция, близо 70 000 EUR са били обект на запор в очакване на конфискация, а около 58 000 EUR никога не са били изплатени поради своевременно подадения доклад от Guardia di Finanza на област Тоскана. Все още е в ход административна процедура, целяща отнемането на около 20 000 EUR от субсидията, разпределена чрез Регионалната агенция за земеделски субсидии на Тоскана (ARTEA).

Срещу заподозрените са повдигнати обвинения в измама при утежнени условия и пране на пари.

Италиански фермер използвал дъщеря си и двама служитили за крупна измама
3734
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
Агробизнесмен на годината
Венелин Делгянски: Българското зърнопроизводство е по-конкурентно от германското, с таваните обаче ще разрушат структурата ни
Агробизнесмен на годината
Бозуков: Възможно е да се отложим Стратегическия план за пролетта
Церемония
Потомственият фермер Венелин Делгянски е Агробизнесменът за 2021 година
„Агрион“ взе голяма награда за въвеждането на иновации в селското стопанство
Агробизнесменът на годината Николай Минев: Рецептата за добро земеделие е иновации, опит и търговски нюх
Отличените в категориите
Управителят на „Агримарт” Николай Минев е агробизнесменът на 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини