Начало » Новини » Страната
10.11.2021 г.

Бозуков: Възможно е да се отложим Стратегическия план за пролетта

Агробизнесмен на годината
Бозуков: Възможно е да се отложим Стратегическия план за пролетта

Снимка: Министерство на земеделието

Някои от държавите членки на Европейския съюз изразяват опасение, че с тези темпове на подготовка страната ни може да отложи предаването на Стратегическия си план за пролетта на следващата година. „Дори това да се случи, смятам, че няма да доведе до проблеми, но се надявам да се включим в останалите срокове“. Това заяви при връчването на наградите Агробизнесмен на годината министърът на земеделието Христо Бозуков.

Потомствен фермер стана Агробизнесмен за тази година

Като припомни, че Стратегическият план задължително трябва да бъде гласуван от следващото Народно събрание, министърът уточни, че “Има въпроси, по които трябва да се вземе политическо решение”.

При старта на мандата на служебния кабинет работата по Стратегическия план беше в начален етап. „С доста бързи темпове изготвихме схемите по първия стълб, работим усилено и почти на 70% сме готови с втори стълб. За съжаление там все още се очакват някои законодателни пакети, които да бъдат предоставени от ЕК, за да можем да ги включим в плана“, отчете Бозуков.Той благодари на земеделците за активното участие, обратната връзка и за конструктивния диалог в процеса по изготвянето на бъдещите политики.

„Намираме се във важен момент за българското и европейско земеделие. Бъдещата селскостопанска политика си е поставила за задача да реши проблеми, които вече не търпят отлагане”, обясни още Бозуков. Като добави, че решенията се коренят в действията, насочени към изготвянето на политика в сектора на земеделието, която е по-екологична, по-социална, по-иновативна. Той отбеляза, че тези цели могат да се постигнат със заложените параметри в Стратегическия план на нашата страна.

Министър Бозуков коментира, че новата Обща селскостопанска политика „няма да ни изиграе лоша шега“, а по-скоро ще даде позитивна насока. 

„Казвам това с пълната увереност, защото точно днес ме запознаха с почти завършената версия на Стратегическия план, които изготвя нашата страна, за новата ОСП“, каза министърът.

Министър Бозуков връчи приза „Агробизнесмен на България“ за 2021 г. на  Венелин Делгянски, който има 20-годишен опит в земеделското производство. Той обработва 65 000 дка земя с помощта на технологиите и услугите за прецизно земеделие.

Бозуков: Възможно е да се отложим Стратегическия план за пролетта
5726
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Церемония
Потомственият фермер Венелин Делгянски е Агробизнесменът за 2021 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини