Начало » Новини » Света
27.10.2023 г.

Бразилия, Англия и Украйна са трите основни вносители на аграрни стоки в ЕС

Евростат
Бразилия, Англия и Украйна са трите основни вносители  на аграрни стоки в ЕС

sinor.bg

Въпреки че през юли тази година вносът и износът от държавите в Европейския съюз намаляват темповете си в сравнение с юни 2023 г., това не се е отразило на търговския баланс със селскостопански хранителни продукти на ЕС. Той остава положителен, като износът превишава вноса с 6,2 милиарда евро. Кумулативният търговски баланс (с натрупване) от януари до юли 2023 г. е достигнал 38,6 милиарда евро, което е повече със 7,3 милиарда евро в сравнение със същия период на миналата година. Това се посочва в последния месечен доклад за търговията със селскостопански храни, публикуван от Европейската комисия на 26 октомври.

Според експертите за определени стоки няколко държави партньори представляват голям дял от износа или вноса на ЕС, което може да доведе до нестабилност на пазара, в случай че търговските потоци бъдат прекъснати. Но като ЕС остава най-големият износител в света и един от най-големите вносители на селскостопански и хранителни продукти, а това позволява балансирани търговски отношения с трети страни, четем в докрада.

По отношение на вноса първите три държави, които са внесли най-много селскостопански храни в ЕС за периода януари и юли 2023 г., са Бразилия и Обединеното кралство и Украйна.

Подобно на юни т.г. вносът на селскостопански храни в ЕС продължава да намалява и през юли спада до 11,8 милиарда евро, с 11% по-малко, отколкото през юни 2023 г. и 17% по-малко, отколкото през юли 2022 г. Това развитие на стойността на вноса се обяснява с намаление от цените на вноса от началото на 2023 г., съчетано с намаляването на обемите на вноса през юли. Общата стойност на вноса от януари до юли 2023 г. е 94,9 милиарда евро, подобно на 2022 г.

Вносът на зърнени култури се е увеличил с 29%, докато вносът на маслодайни и протеинови култури е намалял с 11%, а този на растителни масла - с 27%. Това е довело до намаляване на търговския дефицит за растителни масла, както и за маслодайни и протеинови култури, се посочва в доклада.

Вносът от Аржентина е намалял с 1 милиард евро (-27%), до голяма степен поради намаляване на вноса на соево брашно, а вносът от Бразилия също е намалял с 892 милиона евро (-8%) заради големия спад при соевите зърна и кафе.

При износа първите три дестинации за европейските държави между януари и юли тази година са били Обединеното кралство, Съединените американски щати и Китай.

Вносът на украински слънчоглед в България влиза като румънски

Докато месечната стойност на износа на селскостопански храни от ЕС през юли е била под нивото им през юли миналата година, износът на ЕС все още е силен. Кумулативният износ на ЕС от януари до юли тази година достигна 133,5 милиарда евро, което представлява ръст от 5% спрямо същия период на 2022 г. Това се дължи най-вече на растежа на износа на зърнени заготовки (+1,5 милиарда евро, +12%) и на заготовки от плодове и ядки (+1,2 милиарда евро, +21%). Изнесените обеми на растителни масла, маслодайни и протеинови култури и зърнени култури също се увеличават съответно с 35%, 16% и 11% спрямо 2022 г.

По отношение на дестинациите може да се забележи значително увеличение на износа за Турция със стойност от 846 милиона евро (+38%). Износът за Обединеното кралство остава висок с увеличение от 2,7 милиарда евро (+10%) между януари и юли 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Бразилия, Англия и Украйна са трите основни вносители  на аграрни стоки в ЕС
2999
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини