Начало » Новини » Коментари
26.10.2023 г.

Меморандумът от протестите очевадно отива на поправителен

След протестите
Меморандумът от протестите очевадно отива на поправителен

Протестите в края на септември

Меморандумът между кабинет и земеделски производители, подписан на 21 септември, след масовите протести срещу дъмпинговия внос от Украйна и трети страни, очевадно ще отиде на поправителен поради своята неефективност. В писмо на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) до премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев, депозирано в Министерския съвет на 18 октомври и оповестено вчера в медиите, браншът настоява за нова среща с властта. Причината е в продължаващия нерегламентиран внос на маслодайно семе от воюващата държава.

Писмото, изпратено на 18 октомври

Ще припомним, че в интервю за Синор.бг Илия Проданов и Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите предупредиха още преди две седмици, че в България се внася украински слънчоглед, замаскиран като румънски, независимо че с кабинета беше договорена забрана за подобен внос до края на ноември. Днес, в интервю за БНР Проданов отново повтори, че всеки ден през северната ни граница минават между 4 и 8 хил. т маслодаен слънчоглед, който е натоварен в украински бази, но по документи е румънски. Подобни превози се водят вътрешнообщностни доставки и българските митничари нямат право да ги спират.„Основните потребители на този слънчоглед обаче са български производители на олио и това е доказано от колеги по места. В същото време продажбите на родните фермери са крайно ограничени, в резултат на което в складовете залежават около 2 милиона тона непродадена продукция, а цените са доста под себестойност”, съобщи Илия Проданов. И допълни, че част от рафинериите купуват и български слънчоглед, но търговията по никакъв начин не съответства на темповете и количествата, на които традиционно сме свидетели след жътвата.  

При протестите в края на септември целият земеделски бранш излезе с машини по пътищата на страната, с искане правителството да защити земеделските си производители от дъмпинговия внос на селскостопанска продукция, защото срива цените и остава без доходи родния бизнес. В първа точка на подписания тогава меморандум беше разписано, че е крайно необходимо родните земеделци да успеят да продадат реколтата си до края на ноември. Именно затова страната ни временно наложи забрана за внос на маслодаен слънчоглед от трети страни.

Не приравнявайте 17-те хиляди протестиращи с крадците в сектора

В интервю за БНР земеделският министър обаче призна, че „бизнесът очевидно е намерил вратички, защото по документи официално в България не е внесен и 1 килограм слънчоглед от Украйна”. В тази връзка ръководството на НАЗ е решено на всяка цена да проведе нова среща с премира, защото в неговите прерогативи е да разпореди на митниците и НАП необходимия контрол на товарите, преминаващи през границата.

И по време на протестите, и сега земеделският бранш неколкократно е изразявал огромното ни неудовлетворение от политиките, прилагани в българското земеделие. Фермерите продължават да имат усещането, че агросекторът остава извън приоритетните икономически сфери, а е време това да се промени. Защото в цяла Европа правителствата поставят потребностите на земеделската общност на първо място, работят в защита на своите фермери и не унищожават бизнесите, осигуряващи продоволствената сигурност на населението. Затова и на исканата среща с премиера Денков ръководството на НАЗ ще постави за разрешаване и други неотложни въпроси, свързани с поземленото заканодателство, с инвестициите в напояване, отнасящи се за всички фермери в страната. Същите искания ще бъдат представени и пред депутатите от 49-то Народно събрание, посочи още Илия Проданов.

Екатерина Стоилова   

Меморандумът от протестите очевадно отива на поправителен
6394
 

Последни материали
Виж
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Ариго™ ВГ - хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Фермерско изложение ще се проведе в Бургас
Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?
УС на ДФЗ
Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури
УС на ДФЗ
Отваря се допълнителен прием за зимните пръскания
УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева
До 15 май фонд „Земеделие“ ще пусне украинската помощ
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
Министър Вътев изпрати протестно писмо до Украйна
Близо 38 т слънчоглед от Украйна са внесени в България без лицензии от декември 2023 г.
В писмо до министрите на земеделието в Общността
Шест фермерски организации в ЕС настояват за ограничаване на вноса от Украйна
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини