Начало » Новини » Страната
24.10.2023 г.

Позиция на агроминистерството за исканията на животновъдите

Тема с продължение
Позиция на агроминистерството за исканията на животновъдите

sinor.bg

Във връзка с изразената днес позиция на браншови организации от сектор „Животновъдство“ по повод неизплащането на обещаните компенсации от Министерството на земеделието и храните представиха стое становище, оборвайки някои от тезите на фермерите. Публикуваме пълния текст на позицията на агроведомството.

„Позиция на Министерството на земеделието и храните по повод дадената днес пресконференция на браншови организации от сектор животновъдите на тема: „Да спасим българското мляко и да се противопоставим на целенасоченото унищожаване на българското млечно животновъдство“.

Във връзка с изразената днес позиция на браншови организации от сектор „Животновъдство“ позицията на Министерството на земеделието и храните е, че Правителството и МЗХ изпълняват стриктно поетите ангажименти по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември. Екипът на Министерството и ресорните му агенции са в постоянен диалог с всички браншови организации, като се полагат целенасочени усилия по изпълнението на всичките му точки, в максимално кратко време.

Изплащането на обещаните средства се осъществява в ускорен порядък. От подписване на Меморандума до момента са изплатени 381 633 157 лв.

На 28 септември 2023 г. Държавен фонд „Земеделие“ изплати 179 325 404 лв.  на 34 695 земеделски стопани  по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Съгласно сключения меморандум изплащането им следваше да се осъществи до 30 септември 2023 г.

Бюджетът по помощта за 2023 г. бе увеличен и е в размер на общо 426 000 000 лв. От началото на годината до момента общата изплатена сума по тази помощ е в размер на 381 613 472 лв. на 35 364 лв. земеделски стопани. Остатъкът от 44 386 527 лв. ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта, който е в размер на до 250 000 евро. Вчера, 23 октомври 2023 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски във връзка с увеличаването на тавана на помощта, както и за  продължаване на помощта за Украйна и през 2024 г. Срещата между двата се проведе във връзка с изпълнение на Меморандума.

Еврокомисарят заяви, че решението се очаква в най-скоро време на Колежа на комисарите.

Средствата по държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ също са изплатени по-рано от предвиденото. ДФ „Земеделие“ е изплатил общо 21 568 331 лв. на 786 земеделски стопани, които подадоха заявления по схемата. Съгласно меморандума на 28 септември 2023 г. бяха изплатени 17 735 482 лв. на 708 стопани, а на 19 октомври – се изпратиха още 3 832 848 лв. на 78 земеделци.

В изпълнение на поетите ангажименти на последното си заседание Министерски съвет одобри 27,5 млн. лв.  заедно с още 20 млн. лв., които вече са дадени от ДФЗ Министерски съвет осигури общо 47,5 млн. лв. по програма de minimis. Представителите на браншовите организации са поканени да участват в работната група, която ще разработи методиката, по която ще се изплащат средствата.

Министерство на земеделието и храните работи активно за изпълнение на всички ангажименти от Меморандума.“

Позиция на агроминистерството за исканията на животновъдите
5936
 

Последни материали
Виж
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини