Начало » Новини » Страната
17.10.2023 г.

Иван Кръстев: Зелената сделка е бъдещето в индустриалната политика

Правителство и бизнес, 17-та годишна среща
Иван Кръстев: Зелената сделка е бъдещето в индустриалната политика

sinor.bg

С точен политически разрез на случващото се през последните месеци анализаторът Иван Кръстев прогнозира, че 2024 година година ще бъде най-дългата година, защото тя започна още на 7 октомври т.г. и през следващите 16 месеца в световен план ще се случат важни политически избори, в които ще гласуват над 4 милиарда души. И от тези избори ще зависят не само политическите, но и икономически процеси в глобален мащаб. Кръстев представи своето становище пред премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и представители на българския бизнес, участващи в традиционната, 17-та годишна среща на бизнеса с управляващите, организирана от вестник „Капитал”.

В изказването си Кръстев обърна особено внимание върху тежките негативи, които носят политическите разделения в съвременните държави, както се случи в Израел. Според него с това, което се случи на 7 октомври в Газа нашите политиците получиха телеграма до къде може да се стигне, ако политическото разделение продължи и не трябва да се правим, че нищо не е станало”.

На въпроса на бизнеса какво може да се очаква в световната икономика през следващите 16 месеца, политологът дебело подчерта, че в резултат от военните действия се появиха тенденции редица мултинационални компании коренно да променят предишните стратегии за изнасяне на бизнеса към далечни дестинации, предпочитайки производствата да се върнат близо до централите. „Ако досега мултинационалните мениджъри мислеха, че са част от света, вече разберат, че имат национални паспорти и че националната сигурност е основен приоритет”. Именно затова тези компании все повече мислят заедно с политиците, а мултинационалните компании действат все повече с правителствата. За пример Кръстев даде ситуацията след ковид пандемията, когато станахве свидетели на масирана намеса на правителствата в икономите на държавите.

И Кръстев, и министър председателят Денков говориха за растящия интерес на мултинационалните компании за инвестиции в България, проявен през юли тази година. Въпросът е политиците да превъзмогнат вътрешните си противоборства, подклаждани и от предизборната обстановка. Защото, от тези разделения ще загуби българската икономика, която през тази и следващата година се нуждае от стабилност и свежи чужди инвестиции.   

Колкото до прогнозите за развитието на бизнеса, политологът Кръстев ясно заяви, че, ако има следваща война, то тя ще бъде технологична. Като пример за невероятен технологичен скок, Кръстев посочи това, което Германия направи напоследък с инвестициите в производство на чипове, изпреварвайки дори САЩ в технологично отношение. Колкото до целия Европейския съюз, Зелената сделка е реална индустриална политика, чийто ефект най-добре ще се види в бъдеще.

Иван Кръстев: Зелената сделка е бъдещето в индустриалната политика
2260
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Голяма част от земеделските имоти се придобиват незаконно
И ловците барабар с рибарите скочиха срещу фотоволтаиците в плодородни земи
Земеделският министър открива изложението в 11,30 часа
Провеждат конференция за науката и практиката на АГРА в Пловдив
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини