Начало » Новини » Страната
13.10.2023 г.

ООН разкрива загубите за селското стопанство, причинени от природни бедствия

Загубите при зърнените култури възлизат средно на 69 млн. тона годишно
ООН разкрива загубите за селското стопанство, причинени от природни бедствия

Според нов доклад, публикуван днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), през последните 30 години в резултат на бедствия са били загубени земеделски култури и животни на стойност около 3,8 трилиона долара, което съответства на средна загуба от 123 милиарда долара годишно или 5 % от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на световното селско стопанство.

Новият доклад на ФАО, озаглавен "Въздействието на бедствията върху селското стопанство и продоволствената сигурност", представя първата по рода си глобална оценка на въздействието на бедствията върху селскостопанското производство, фокусирана върху земеделските култури и животновъдството. В него се отбелязва също, че цифрата може да е по-висока, ако са налични систематични данни за загубите в подсекторите на рибарството и аквакултурите и горското стопанство.

"Селското стопанство е един от най-силно изложените на риск и уязвими сектори в контекста на риска от бедствия, предвид дълбоката му зависимост от природните ресурси и климатичните условия. Повтарящите се бедствия имат потенциала да подкопаят постиженията в областта на продоволствената сигурност и да подкопаят устойчивостта на селскостопанските хранителни системи", заявява генералният директор на ФАО Ку Донгю в предговора към доклада.  

Докладът разкрива, че през последните три десетилетия бедствията са нанесли най-големи относителни загуби на държавите с по-ниски и средни доходи, достигащи до 15 % от общия им селскостопански БВП. Бедствията са оказали значително въздействие и върху малките островни развиващи се държави, като са им причинили загуби от близо 7 % от техния селскостопански БВП.

Загуби по продуктови групи

В доклада се посочва също, че загубите, свързани с основните селскостопански продукти, показват нарастващи тенденции. Така например загубите при зърнените култури възлизат средно на 69 млн. тона годишно през последните три десетилетия - което съответства на цялото производство на зърнени култури във Франция през 2021 г. - следвани от плодовете и зеленчуците и захарните култури, като всяка от тях се доближава до средни загуби от 40 млн. тона годишно. При плодовете и зеленчуците загубите съответстват на цялото производство на плодове и зеленчуци в Япония и Виетнам през 2021 г.

Загубите при месото, млечните продукти и яйцата се оценяват средно на 16 млн. тона годишно, което съответства на цялото производство на месо, млечни продукти и яйца в Мексико и Индия през 2021 г.

Броят на бедствията се е увеличил в пъти

Броят на бедствията се е увеличил от 100 на година през 70-те години на миналия век до около 400 събития годишно в световен мащаб през последните 20 години. Бедствията не само се увеличават по честота, интензивност и сложност, но и се очаква тяхното въздействие да се влоши, тъй като предизвиканите от климата бедствия засилват съществуващите социални и екологични уязвимости.

Земеделските стопани, особено дребните фермери, които се занимават със земеделие на открито, са най-уязвимите участници в агрохранителните системи и понасят най-тежките последици от бедствията. Подкрепата за въвеждането на добри практики за намаляване на риска от бедствия на ниво стопанство може да помогне на дребните земеделски стопани да избегнат загуби и да повишат своята устойчивост. Инвестициите в добри практики за намаляване на риска от бедствия на ниво стопанство могат да постигнат средно 2,2 пъти по-добри резултати от прилаганите досега практики.

ООН разкрива загубите за селското стопанство, причинени от природни бедствия
2706
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
През 2023 г. и 2022 г.
Фонд „Земеделие” одобри 3,5 млн. лева за обезщетяване от природни бедствия
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Средства получиха подалите заявления до 26 септември
Преведоха над 17 милиона лева за пострадали от природни бедствия стопани
Срещи с бранша
Вътев: Има вероятност до края на септември фермерите да получат компенсации за природните бедствия
Решения на Министерския съвет
Актуализират мерки срещу бедствията, по които не се работи от четири години
Спряна е дейността в 23 сечища заради нарушения
Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини