Според нов доклад, публикуван днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), през последните 30 години в резултат на бедствия са били загубени земеделски култури и животни на стойност около 3,8 трилиона долара, което съответства на средна загуба от 123 милиарда долара годишно или 5 % от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на световното селско стопанство.
Новият доклад на ФАО, озаглавен "Въздействието на бедствията върху селското стопанство и продоволствената сигурност", представя първата по рода си глобална оценка на въздействието на бедствията върху селскостопанското производство, фокусирана върху земеделските култури и животновъдството. В него се отбелязва също, че цифрата може да е по-висока, ако са налични систематични данни за загубите в подсекторите на рибарството и аквакултурите и горското стопанство.
"Селското стопанство е един от най-силно изложените на риск и уязвими сектори в контекста на риска от бедствия, предвид дълбоката му зависимост от природните ресурси и климатичните условия. Повтарящите се бедствия имат потенциала да подкопаят постиженията в областта на продоволствената сигурност и да подкопаят устойчивостта на селскостопанските хранителни системи", заявява генералният директор на ФАО Ку Донгю в предговора към доклада.
Докладът разкрива, че през последните три десетилетия бедствията са нанесли най-големи относителни загуби на държавите с по-ниски и средни доходи, достигащи до 15 % от общия им селскостопански БВП. Бедствията са оказали значително въздействие и върху малките островни развиващи се държави, като са им причинили загуби от близо 7 % от техния селскостопански БВП.
Загуби по продуктови групи
В доклада се посочва също, че загубите, свързани с основните селскостопански продукти, показват нарастващи тенденции. Така например загубите при зърнените култури възлизат средно на 69 млн. тона годишно през последните три десетилетия - което съответства на цялото производство на зърнени култури във Франция през 2021 г. - следвани от плодовете и зеленчуците и захарните култури, като всяка от тях се доближава до средни загуби от 40 млн. тона годишно. При плодовете и зеленчуците загубите съответстват на цялото производство на плодове и зеленчуци в Япония и Виетнам през 2021 г.
Загубите при месото, млечните продукти и яйцата се оценяват средно на 16 млн. тона годишно, което съответства на цялото производство на месо, млечни продукти и яйца в Мексико и Индия през 2021 г.
Броят на бедствията се е увеличил в пъти
Броят на бедствията се е увеличил от 100 на година през 70-те години на миналия век до около 400 събития годишно в световен мащаб през последните 20 години. Бедствията не само се увеличават по честота, интензивност и сложност, но и се очаква тяхното въздействие да се влоши, тъй като предизвиканите от климата бедствия засилват съществуващите социални и екологични уязвимости.
Земеделските стопани, особено дребните фермери, които се занимават със земеделие на открито, са най-уязвимите участници в агрохранителните системи и понасят най-тежките последици от бедствията. Подкрепата за въвеждането на добри практики за намаляване на риска от бедствия на ниво стопанство може да помогне на дребните земеделски стопани да избегнат загуби и да повишат своята устойчивост. Инвестициите в добри практики за намаляване на риска от бедствия на ниво стопанство могат да постигнат средно 2,2 пъти по-добри резултати от прилаганите досега практики.