Начало » Новини » Коментари
09.10.2023 г.

Над 56 тона забранени пестициди са открити у нас, при акции с Европол

Проверките са извършени в продължение на 4 месеца в началото на годината
Над 56 тона забранени пестициди са открити у нас, при акции с Европол

Снимка: БАБХ

При съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Европол, извършени за шести път в рамките на акцията SILVER AXE VІIІ в складове на територията на страната, са открити над 54 796 литра и 979 килограма неразрешени препарати за растителна защита (ПРЗ), а на граничните пунктове – още 608 литра течни препарати. Самите инспекции са проведени от 23 януари до 28 април 2023 г., заедно с органите на Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната агенция „Национална сигурност“ и Агенция „Митници”, съобщиха от БАБХ.

В периода на акцията на територията на страната бяха извършени общо 1 164 проверки за нелегални ПРЗ, от които 551 в обекти за търговия с препарати и 613 - в земеделски стопанства. Издадени са 7 акта за установено административно нарушение (АУАН). На директорите на всички ОДБХ е било разпоредено да създадат необходимата организация за извършване на внезапни проверки от инспекторите по растителна защита върху търговията и употребата на нелегални продукти за растителна защита.

Засиленият контрол върху вноса на нелегални ПРЗ на граничните контролни пропускателни пунктове е осъществен съвместно с Агенция „Митници“, а във вътрешността на страната - с органите на МВР и ДАНС. Ето и конкретните резултати:

1. Проверка на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), ГД „Национална полиция“ и БАБХ, при която в земеделско стопанство са открити в голямо количество неразрешени ПРЗ, химикали с неизвестно съдържание, ПРЗ от Украйна, ПРЗ с етикети на украински език, ПРЗ с етикети на гръцки език, а също и с изтекъл срок на годност. Някои от иззетите вещества са неоникотиноиди, като тиаметоксам и имидаклоприд. Общо количеството на иззетите и възбранени ПРЗ и химикали е 10 872 л. За установените несъответствия са съставени 2 бр. АУАН, случаят е даден на прокурор и се води разследване.

2. Проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“ и инспектори от ОДБХ в селскостопанска аптека, при която са установени търговия на неразрешени ПРЗ с прекратено разрешение за пускане на пазара и употреба, без етикет на български език, нерегламентирано преопаковане без удостоверение за преопаковане на ПРЗ, предлагане на ПРЗ от първа професионална категория на употреба, ПРЗ без дата на производство и партиден номер на етикета, ПРЗ с изтекъл срок на годност, ПРЗ и адюванти с нарушена цялост на опаковката и липсваща част от съдържанието. Възбранени са общо 158,080 л и 121,718 кг неразрешени ПРЗ. Съставени са 3 акта за нарушения. 

3. Проверка на ГД „Борба с организираната престъпност“ и БАБХ на нерегламентиран обект (частен дом на украински гражданин). Установени са съхранение на неразрешени ПРЗ без етикет на български език, за които не е издадено разрешение за пускане на пазара и употреба, с етикет на турски език, с етикет на украински език, с етикет на испански език, с етикет на гръцки език, с етикет на полски език, фалшиви опаковки; съхранение на ПРЗ без етикети; съхранение на опаковки с различна вместимост, които са пълни с течни и прахообразни вещества; съхранение на празни опаковки; етикети на ПРЗ; капачки; холограмни стикери; уплътнения за капачки; мерителни чашки и други приспособления и машини за преопаковане на ПРЗ. Общото количество на иззетите при извършената проверка неразрешени ПРЗ е 5 384,950 л и 836,037 кг. По случая е образувано досъдебно производство.

Стимули за ограничаване на употребата на ПРЗ

4. Проверка на Районно управление на МВР и инспектори на ОДБХ на общински пазар, в който на импровизирана маса в близост до микробус се продават ПРЗ с етикет на турски език. Съставен е АУАН.

5. Съвместни проверки на БАБХ с Агенция „Митници“: Установени са нарушения главно на ГКПП Капитан Андреево при контрабанда на ПРЗ с нарушители от Турция, България и Косово. Отделни нарушения са открити на ГКПП Малко Търново и Лесово. Иззети са общо 608,550 л неразрешени ПРЗ.

6. Проверка на Агенция „Митници“ на ГКПП Русе-Дунав мост и на инспекторите от ОДБХ в превозно средство с украинска регистрация. Открити са ПРЗ с етикети на украински език без придружаващи документи.

При извършените проверки са открити общо 54 796,255 л и 979,050 кг неразрешени ПРЗ във вътрешността на страната, а на ГКПП – общо 608,550 л.

Благодарение на съвместните действия на всички компетентни органи са предотвратени вноса, разпространението и употребата на големи количества незаконни пестициди, които са опасни за общественото здраве и за околната среда.

Над 56 тона забранени пестициди са открити у нас, при акции с Европол
20944
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Престъпниците получават до 70 евро за килограм продукция
Двойно повече незаконни пестициди са заловени при опит за внос в Европа
Контрол
Европол конфискува 190 тона незаконни пестициди за 12 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини