Начало » Новини » Страната
06.10.2023 г.

Евгений Орашъков е новият председател на БАСЗЗ

Решение на общото събрание
Евгений Орашъков е новият председател на БАСЗЗ

Новият председател Евгений Орашъков (вляво) приема поста от предшественика си Стайко Стайков

След проведено заседание на управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), а впоследствие и на общото събрание членовете на асоциацията избраха за нов председател на УС Евгений Орашъков, който в момента е управител на „Александреа агро” ЕООД. За нов зам.-председател бе излъчен Георги Балджиев, представител на „Балджиеви-91” ООД. От предишното ръководство на УС бяха преизбрани за зам.-председатели представителите на „Адванс терафонд” АДСИЦ, „Агрион инвест” АД и „Мек балкан” ЕООД, съобщиха от БАСЗЗ.

Досегашният председател и изпълнителен директор на “Ставен” АД Стайко Стайков бе избран за почетен председател на БАСЗЗ. Той бе начело на асоциацията от 2015 г. През тези 9 години БАСЗЗ организира редица специализирани форуми по актуални теми, свързани със собствеността, управлението, състоянието и проблемите на земеделските земи, напояването и селскостопанския сектор. Асоциацията участва активно във всички работни групи и съвети на държавно ниво, които имат отношение към поземлените отношения и земеползването.

Експертизата на членовете допринесе за изготвянето на редица становища и позиции по законови и подзаконови нормативни актове, свързани със земеделската земя, земеделието, Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, Плана за възстановяване и устойчивост и т.н. БАСЗЗ реализира успешно и първите в новата история шест комасационни проекта с частно финансиране.

Благодарение на социалната ангажираност на своите членове и във връзка с традициите си в сферата на корпоративната социална отговорност БАСЗЗ дари над 16 000 лева на Българския червен кръст и Селскостопанската академия.

Благотворителната кампания на БАСЗЗ „Заедно срещу КОВИД-19“ подпомогна според индивидуалните нужди, някои по повече от един път - на Аграрния университет в Пловдив, на 28–те Областни служби по земеделие към МЗХ, Дома за възрастни хора в село Гара Орешец, община Димово, КНСБ и Драматичен театър „Йордан Йовков“ – гр. Добрич. Дарения бяха направени и за болниците - МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол, МЦ „Н.И. Пирогов“ в София, Клиниката по детска онкология и хематология в УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” – София, Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София, МБАЛ - Ботевград, СБАЛББ – Перник, МБАЛ „Света Петка“ АД – Видин, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, ДКЦ VI – София, МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ - гр. Свищов, и Медицински център 1 - гр. Севлиево, а на Многопрофилната болница за активно лечение в Карнобат бе предоставен безвъзмездно 12-канален ЕКГ апарат.

„За мен да бъда председател на асоциация като БАСЗЗ, беше преди всичко кауза. Кауза, да покажем, че българската земя е ценност, че можем се грижим за нея по най-високи европейски стандарти, че е наш приоритет не само днешната реколта, а прехраната на поколенията след нас”. С тези думи Стайко Стайков прие от новоизбрания председател на БАСЗЗ почетна грамота, която му беше връчена за заслугите му, свързани със защита на правата и интересите на собствениците на земеделски земи, развитието на обществените отношения, утвърждаването и развитието на БАСЗЗ.

“Пред мен като нов председател стои още по-голяма отговорност – да надградя постигнатото, което никак не е малко, и да работя още по-усилено за каузата, за да оправдая гласуваното доверие. Вярвам, че с ваша помощ, ще останем верни на грижата за българската земя и единни в защитата и отстояването на позициите на национално и международно ниво”, посочи новоизбраният председател Евгений Орашъков.

Седалището и адресът на управление на асоциацията бяха променени и занапред ще бъдат в град София, ул. “Славянска” 5.

Членове на БАСЗЗ са едни от най-успешните фермери в България.

БАСЗЗ е член на Европейската организация на собствениците на земи (ЕЛО) и на Българска стопанска камара (БСК). Асоциацията има действащи споразумения за партньорство със Селскостопанската академия, Българската телеграфна агенция и Българския фермерски съюз.

За новоизбрания председател на БАСЗЗ

Евгений Орашъков е един от учредителите на БАСЗЗ през 2007 г., тогава в качеството си на представляващ на “Серес” АД. Той е изпълнителен директор на “Серес” до 2013 г., след което продължава професионалния си път като управител на “Агро Сантия” ООД. От края на 2015 г. е управител на “Агро Сип” ООД. Член е на Съвета на директорите на “Конекс-Тива” АД и на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Разполага с реален и експертен опит не само в управлението на поземлената собственост, но също така в сферата на растениевъдството и животновъдството.

Евгений Орашъков е новият председател на БАСЗЗ
4244
 

Последни материали
Виж
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
Свързани материали
Виж
Новият председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи
Орашъков: Прекаленото вмешателство на администрацията в поземлените отношения е редно да се ограничи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини