Начало » Новини » Света
27.09.2023 г.

Антарктическият морски лед достигна най-ниската си зимна площ

Антарктическият морски лед достигна най-ниската си зимна площ

Според предварителните данни на Националния център за данни за снега и леда на САЩ (NSIDC) максималната площ на антарктическият морски лед е останала под 17 милиона квадратни километра (6,56 милиона квадратни мили) за първи път в сателитните записи (от 1979 г. насам). Това е с цял милион квадратни километра (386 000 квадратни мили) под предишния рекорден минимум през 2022 г. - повече от размера на Египет, уточняват от Световната метеорологична организация. Максимумът, който беше достигнат на 10 септември т. г., беше с около 1,75 млн. кв. км (676 000 кв. мили) под референтната средна стойност (1981-2010 г.), според NSIDC. Тази липса на антарктически морски лед е свързана с необичайно топлата температура на морската повърхност в Южния океан, както и с по-високата температура на повърхността на атмосферата над голяма част от обширната Източна Антарктида и свързаното с това регулиране на широкомащабната атмосферна циркулация над Антарктида.  Особена загриженост буди мащабът на разликата от дългосрочната сезонна еволюция.

"Недостигът на морски лед в Антарктика през 2023 г. има пряко въздействие върху климата и екосистемите, както в близката, така и в далечната околност, включително в по-ниските географски ширини, където живее по-голямата част от човешкото население и неговите икономически интереси", казва д-р Петра Хайл, експерт от Австралийския антарктически отдел и част от Глобалния криосферен надзор на WMO.

Огромните ледникови пространства на Антарктида и заобикалящата ги морска ледена покривка са от решаващо значение за регулирането на климата, тъй като отразяват слънчевата енергия обратно към атмосферата и космоса. За разлика от тях тъмната океанска повърхност поглъща по-голямата част от постъпващата слънчева енергия. Така че по-малкото количество морски лед допринася за повишаване на температурите - по този начин се ускорява един порочен кръг.

"Нараства загрижеността за бързите промени в криосферата - топенето на морския лед, ледените покривки и ледниците", казва Омар Бадур, ръководител на отдела за мониторинг на климата в СМО. "Спадът на антарктическия морски лед тази година е наистина драматичен. Това, което се случва в Антарктида и Арктика, се отразява на цялото земно кълбо", казва той.

Обемът на морския лед в Арктика намалява в дългосрочен план - тазгодишният летен минимум беше осмият най-нисък в историята. Доскоро се смяташе, че Антарктида е сравнително стабилна. От 2017 г. насам районът от море Уедъл на запад към море Рос в най-южната част на Тихия океан се характеризира с повече или по-малко постоянна ниска степен на морски лед.

"Средната месечна площ на морския лед е била най-ниската в историята през месеците януари, февруари, май, юни, юли и август 2023 г. в 45-годишната история на данните.  Септември 2023 г. най-вероятно също ще бъде рекордно нисък и ще се превърне в абсолютно най-ниската средна зимна ледена площ, наблюдавана някога в Антарктика", казва Томас Лаверн от Норвежкия метеорологичен институт.

"Общата площ на леда в Антарктика продължава да се движи на екстремно рекордно ниски нива, като отклоненията от дългосрочната средна стойност са повече от три стандартни отклонения", каза д-р Горм Дибкяр (Датски метеорологичен институт). На практика това означава, че събитието е изключително рядко и предполага, че физическата система може да е преминала в друго състояние. Това е изключително екстремно събитие".

Дефицитът на морски лед в Антарктика през зимата на 2023 г. следва пряко от двата най-ниски летни минимума през 2022 и 2023 г.

Над 90 % от колониите на императорските пингвини ще бъдат почти изчезнали до края на века

Според Британската антарктическа служба като доказателство за въздействията колониите от императорски пингвини са претърпели безпрецедентен неуспех в размножаването в район на Антарктида в централната и източната част на море Белингсхаузен, където през 2022 г. е имало пълна загуба на морски лед. Откритието потвърждава прогнозите, че над 90 % от колониите на императорските пингвини ще бъдат почти изчезнали до края на века въз основа на настоящите тенденции на глобално затопляне, се казва в доклада.

Изследователите заявиха, че има голяма вероятност нито едно от малките да не е оцеляло от четири от петте известни колонии на императорски пингвини. Това се основава на сателитни снимки, които показват загубата на морски лед в местата за размножаване, много преди пиленцата да са развили водоустойчиви пера.

Антарктическият морски лед достигна най-ниската си зимна площ
5406
 

Последни материали
Виж
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Свързани материали
Виж
Служител на Югозападното държавно предприятие
Горски експерт с експедицията на остров Ливингстън
Тракийски университет – Стара Загора за първи път стъпи на Антарктида
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини