Начало » Новини » Страната
31.01.2022 г.

Тракийски университет – Стара Загора за първи път стъпи на Антарктида

Тракийски университет – Стара Загора за първи път стъпи на Антарктида

Тракийският университет стъпи на Антарктида в лицето на доц. Развигор Дърленски, снимка на пресцентъра на университета

Тракийският университет стъпи на Антарктида в лицето на доцент Развигор Дърленски, участник от 30-тата Българска Антарктическа експедиция. Той изпрати снимки с логото пред базата на България на остров Ливингстън "Свети Климент Охридски". Дърленски е преподавател в Медицинския факултет, а основната му научна задача на белия континент е във връзка с проучвания, свързани с влиянието на климатичните условия върху кожата, съобщиха с гордост от университета.

Ето какво споделя доц. Развигор Дърленски в интервю за Тракийския университет:

Защо участвате в експедицията?

Участието ми в 30-та юбилейна Българска Антарктическа експедиция е във връзка с продължаване на проучванията на нашия екип върху физиологията на кожата и нейната адаптация към специфичните антарктически климатични условия. Заедно с моя колега и приятел д-р Иван Богданов от АСК УМБАЛ Токуда имаме възможност да разширим познанията за адаптацията на кожния микробиом в белия континент.

Имате ли конкретна научна задача, която трябва да изпълните там?

Предходните ни данни показаха, че при по-продължителен престой в Антарктида, кожната бариерна функция отслабва, появяват се едва инструментално доловими белези на възпаление на кожата (еритем), както и увеличение на съдържанието на пигмента меланин в кожата. Последното има значение за защита спрямо ултравиолетовите лъчи – механизъм наблюдават дори при безгръбначни животни и растения в Антарктида. По този въпрос работят успоредно с нас колеги биолози.

Ето защо тази година, на базата на спечелено финансиране по Националната програма за полярни изследвания и с помощта на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания, на които сме признателни за логистичната и морална подкрепа, ще обследваме адаптацията на кожния микробиом в белия континент.

Още една екзотична идея е да проведем изследване на различни функционални изследвания на кожата на открито, под откритото антарктическо небе. Тези експерименти са новаторски в световен мащаб.      

Колко дни и с какво пътувахте до там?

Самото пътуване до тук е приключение и отне 14 дни, от които 10 бяхме подложени на задължителна здравна карантина в Пунта Аренас, Чили. Това е задължително изискване за всички, пътуващи за Антарктида. При пътуването открихме много неща за себе си, както и се запознахме помежду си с научния и логистичен екип на експедицията. Родиха се идеи за нови, интердисциплинарни, научни проекти.

Кои са другите участници и колко са?

В момента в българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън сме 14 души-българи, между които учените геолози д-р Велев и д-р Методиев, биолога- д-р Весела Евтимова, сеизмологът д-р Гергана Георгиева, молекулярния биолог – доц. Димов, както и моят колега невролог – д-р Нейков, който проучва съня в Антарктика.

Какво изпитахте, когато пристигнахте пред базата на България?

Вълнуващо е да посетиш нещо, в което струи българщина, отдалечено на 14 000 км от родината. На брега бяхме посрещнати от командира на базата Олег Василев и неговия екип с хляб, сол и мед. Слушал съм и съм гледал много филми за Антарктида, но нищо не може да се сравни с емоцията и вълненията, които човек изпитва при среща с тези неземни пейзажи, ландшафт, флора и фауна. Осъзнавам, че имам невероятен шанс да съм един от малцината, имали възможност да се докоснат до това сравнително девствено от човешка дейност място. Това е сбъдване на една детска приключенска мечта.

Имате ли послание до Тракийския университет от далечна Антарктида?

Пожелавам на целия състав на нашия университет да са здрави, особено в тези тежки за страната времена. Нека не спират да мечтаят, да се целят високо и да не спират да си задават въпроси, защото любопитството движи науката напред.

Кога да очакваме Вашето завръщане?

Тук точни планове се правят условно- зависими сме от климатичните условия, вълненията на морето, логистичната организация. Няма пристан, на който да акостира кораб или летище. Ако всичко върви по план, се очаква да се завърнем в родината около 20 февруари.

Тракийски университет – Стара Загора за първи път стъпи на Антарктида
5669
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Антарктическият морски лед достигна най-ниската си зимна площ
Служител на Югозападното държавно предприятие
Горски експерт с експедицията на остров Ливингстън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини