Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Горски експерт с експедицията на остров Ливингстън

Служител на Югозападното държавно предприятие
Горски експерт с експедицията на остров Ливингстън

Снимки: Чавдар Желев ЮЗДП

Д-р инж. Чавдар Желев, началник отдел „Ловно стопанство“ в Югозападното държавно предприятие, който участва в тазгодишната експедиция от български учени в Антарктида, е събрал 120 проби от 15 места в рамките на проект „Проучване на гъбното биоразнообразие в органогенни почви на остров Ливингстън“, съобщиха от ЮЗДП. Той участва там чрез Института за гората към БАН, който печели „Конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2022 г.“ с възложител Български антарктически институт към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Участието на д-р инж. Желев в експедицията е свързано със събиране на биологичен материал и зоологични изследвания, които са от изключително значение за научно-изследователската програма на Институт за гората – БАН. Резултатите от проучванията ще бъдат публикувани в международни научни списания, работещи с Института за гората – БАН и Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, което ще допринесе за повишаване на техния престиж.

Наред с извършената научна дейност на острова, антарктиците и военният екипаж на НИК 421 работиха заедно, за да се справят със сериозното количество корабен товар, предвиден за родната база, включително палети с цимент, сандвич-панели, ВиК тръби за полагане, преса за метал, инсинератор за отпадъци, хранителни провизии, както и разнородно оборудване и консумативи.

Логистици, строители и моряци се заеха със задачата да излеят останалите 17 от общо 32-та фундаментни блока от бетон, които ще са основата на нов лабораторен блок, който ще приюти родните полярници до няколко години, след като бъде завършен. Изграден е и още един обект – преместваемо складово помещение за съхранение на техника и оборудване. Също така на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ беше натоварено голямо количество метален скрап, натрупан в базата през годините поради липса на собствен транспорт до Антарктика преди придобиването на кораба. В 00.00 часа местно време на 5 март, след като прие на борда си всички 26 български антарктици, останали все още на Ливингстън, НИК 421 вдигна котва от Южния залив, за да тръгне обратно към Южна Америка, а оттам и към дома.

На 27 декември българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) потегли от Морска гара – Варна, за да стане част от 31-вата българска антарктическа експедиция до остров Ливингстън. Плаването беше историческо, тъй като за пръв път в историята на родното корабоплаване плавателен съд под български военноморски флаг прекоси Екватора, 60-ия паралел и навлезе в Антарктика. НИК 421 измина разстоянието от България до Антарктика за 49 дни – общо над 11 000 километра между Варна и българската база „Св. Климент Охридски“, преминавайки през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Средиземно море, Атлантическия океан и пролива Дрейк.

До първата междинна спирка от пътуването – пристанищния град Картахена в Испания, екипажът от 26 души беше придружен от 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна (бел. ред.: корабът е собственост на консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски и научноизследователски кораб“, чиито членове са Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт), както и от група пасажери, сред които и няколко журналисти.

На острова учените от експедицията проведоха серия изследвания в сферите на почвознанието, геологията, глациологията, биологията, хидробиологията, микробиологията, биотехнологиите и др., работейки по общи седем проекта.

Горски експерт с експедицията на остров Ливингстън
4121
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини