Начало » Новини » Страната
25.09.2023 г.

В Пловдив започна международна конференция по растителна системна биология и биотехнология

В Пловдив започна международна конференция по растителна системна биология и биотехнология

Близо 150 учени от пет континента са в България за участие в международната конференция по растителна системна биология и биотехнология ICPSBB 2023. Събитието ще се проведе в периода 25.09-27.09.2023 г. в Пловдив и е най-мащабното за страната международно събитие в тази научна област, привличайки учени от над 15 държави (България, Италия, Испания, Германия, Белгия, Холандия, Полша, Китай, Нова Зеландия, ЮАР, Германия, Израел, Индия, Бразилия, Чили и др). 

Конференцията е инициатива на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Това е първият български Център за върхови постижения в областта на растителната биология и биотехнология, финансиран по проект "ПлантаСИСТ" със средства от ЕК (програма Teaming на “Хоризонт 2020”) и съфинансиран от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” чрез Европейския фонд за регионално развитие. Центърът се налага сред водещите международни научни институти в областта на растителната биология и биотехнология, привличайки учени от България и чужбина, които развиват своята научна кариера в страната.

“За нас е привилегия, че успяхме да осигурим участието в тази конференция на утвърдени изследователи, които да дойдат в България и да обменят опит и знания с колеги от страната. Приносът на българските учени в този обмен е значителен и експертизата на изследователите в ЦРСББ са доказателство за потенциала на България да развива наука на световно ниво”, изтъкна проф. Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ и организатор на конференцията.

„Горди сме, че проектът ПлантаСИСТ се осъществи в Пловдив. Когато преди близо 10 години научен екип, начело с проф. д-р Цанко Гечев, потърси подкрепата на Община Пловдив за реализирането на мащабния проект, местната власт нямаше никакво съмнение, че този проект ще бъде успешен. Той е не само от съществено значение за развитието на науката и икономиката в региона, но и ще допринесе за привличането в България на утвърдени научни експерти от престижни международни научни институти“, заяви заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов в приветствено слово към участниците в конференцията.

По време на събитието учени, представители на академичната общност, земеделски производители и частни компании от България и чужбина ще имат трибуна за презентации и дискусии по отделни научни направления, значими за науката, бизнеса и обществото като цяло.

Тридневната конференция се провежда  от 25 до 27 септември 2023 г. в новопостроения научно-изследователски комплекс на ЦРСББ в Пловдив.

В Пловдив започна международна конференция по растителна системна биология и биотехнология
7101
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
Аграрен университет - Пловдив
Сътрудничество между учени в областта на биотехнологиите
Доц. д-р Цанко Гечев: Работим върху молекулярната физиология на стреса върху културите
Работна среща на Национална научна програма „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“
Corteva Agriscience ще инвестира в Lavie Bio
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини