Начало » Новини » Интервю
07.02.2022 г.

Доц. д-р Цанко Гечев: Работим върху молекулярната физиология на стреса върху културите

Доц. д-р Цанко Гечев: Работим върху молекулярната физиология на стреса върху културите

През 2015 година в Пловдив е създаден Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), реализиран по проекта PlantaSYST, в рамките на финансовия инструмент „Teaming“ на програма „Хоризонт 2020 на ЕС”. Консорциумът по проекта се състои от шест изследователски организации от България и Германия - Институтът по зеленчукови култури “Марица” (ИЗК “Марица), Институтът по микробиология “Стефан Ангелов” (Лаборатория по метаболомика), Потсдамският университет, Институтът по растителна молекулярна физиология Макс Планк и Институтът по молекулярна биология и биотехнологии. Проектът е получил финансиране по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” за построяването и технологичното оборудване на новата сграда на ЦРСББ на терен, предоставен от Община Пловдив.

Синор.бг представя интервю с директора на центъра доц. д-р Цанко Гечев, представящ дейността на ЦРСББ като координиращата институция.

Доцент Гечев, представете основните аспекти от научната дейност на центъра и значението му за българското земеделие?

ЦРСББ е създаден в Пловдив през 2015 г.,  Горди сме, че успяхме да реализираме най-големия проект в областта на растителната системна биология в България. ЦРСББ е научно-изследователски център, аналогичен на престижните Джон Инес Център (JIC) във Великобритания и Макс Планк институтите в Германия. 
Основните области на нашата изследователска дейност са свързани с развитие на растенията, молекулярна физиология на стреса, растителна клетъчна биотехнология, метаболомика, биоинформатика и селекция на зеленчукови култури. Поставили сме си за цел да обучаваме и млади изследователи (докторанти, постдокторанти) в областта на биотехнологиите, както и да бъдем връзка между университети, изследователски институти и частни компании. 
Приложните изследвания в ЦРСББ включват разработването на технологии за подобряване растежа и развитието на растенията и устойчивостта им на окислителен стрес; биотехнологично производство на ценни метаболити за козметичната и фармацевтичната индустрия; създаване на нови сортове зеленчукови култури с подобрена хранителна стойност, устойчивост на болести и абиотичен стрес. 
Имаме желанието в близко бъдеще да предлагаме услуги в областта на биоинформатиката и метаболомния анализ. За нас е приоритет да установим сътрудничество между науката и бизнеса. В тази връзка екипът ни е изградил партньорства с български и чуждестранни университети, научни институти и частни компании.

Какви иновативни методи използвате в пряката си дейност?

Във всички научни отдели на ЦРСББ се използват технологии на световно ниво. Нашите изследователи са с висока научна експертиза в различни области на системната биология и биотехнологии, като вече имаме научни открития с потенциални приложения във фармацевтичната, козметичната и хранителната промишленост.
Нашият отдел по селекция и зеленчукови култури е един добър пример. Съвместно с ИЗК “Марица” проучваме и анализираме и геномите на традиционните български сортове домати и пипер с цел подобряване на тяхната устойчивост и хранителни качества. Създават се селекционни линии, хибриди F1, както и нови сортове с подобрени качества, базирани на конвенционални и молекулярно-биологични методи.

В кои други направления, свързани с климатичните промени работите?

Друг пример е нашият отдел по Молекулярна физиология на стреса. Учените в него идентифицират и характеризират различни растителни гени, участващи в модулирането на реакциите на оксидативен стрес и програмирана клетъчна смърт, индуцирана от реактивни кислородни видове (ROS). Вече успяхме да идентифицираме нов, специфичен за растенията ген, който регулира толерантността към оксидативен и абиотичен стрес. Тъй като този ген е хомоложен в култивираните растения, неговото откриване може да повлияе на управлението на толерантността към стрес в култивираните видове, повишавайки тяхната продуктивност при неблагоприятни условия на околната среда.
В сътрудничество с ирландската компания BioAtlantis екипът на ЦРСББ разработва ефективна и екологична технология, базирана на биостимулант от кафяви водорасли. Изследователите от ЦРСББ и BioAtlantis установяват, че препаратът индуцира експресията на определени растителни гени и метаболити със защитна функция. Резултатът от този иновативен подход е повишаване на толерантността на растенията към абиотичен стрес.
Не на последно място, работата на нашите колеги от отдела „Растителна клетъчна биотехнология“ също включва иновативни подходи. Те използват in vitro технологии за изолиране и производство на растителни метаболити. Заедно с другите отдели в ЦРСББ разработват иновативни методи за устойчиво биопроизводство на растителни молекули. Благодарение на професионалния опит на нашите колеги, ние вече реализирахме множество научни пробиви, които предстои да бъдат обявени и патентовани.

Имате ли други завършени проекти, които да са от полза на фермерите?

До момента в ЦРСББ е реализирана научна продукция, включваща над 200 научни статии в реферирани списания със среден и висок импакт фактор, като само за изминалата година техният брой е 70. Паралелно работим и по няколко нови научноизследователски проекта.
През 2021 получихме акредитация за обучение на докторанти в направление “Биотехнология”, което прави Центъра по-привлекателен за млади учени и допринася за дългосрочната му устойчивост.
Съвместно с нашия партньор ИЗК “Марица” през 2021 организирахме международна конференция по растителна системна биология и биотехнология, в която взеха участие над 150 учени от 25 държави и представители на 66 организации (университети, научноизследователски институти и биотехнологични компании).
ЦРСББ има споразумения за сътрудничество с университети, научно-изследователски институти, както и с български и чуждестранни биотехнологични компании. Сътрудничеството с компании е приоритет за ЦРСББ, защото позволява бърз трансфер на приложните изследвания до крайните потребители, предоставяйки им висококачествени продукти в областта на фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия.

Накъде гледате в бъдеще?

Планираме да реализираме научни проекти в сътрудничество с нашите партньори. Също така искаме да привлечем в екипа ни опитни учени от България и чужбина. Друга цел е да създадем продукти, които биха намерили приложение в селското стопанство и биотехнологичната индустрия.
Текстът е предоставен от ЦРСББ

Доц. д-р Цанко Гечев: Работим върху молекулярната физиология на стреса върху културите
12118
 

Последни материали
Виж
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини