Начало » Новини » Коментари
19.09.2023 г.

Фермерите: Изчезнем ли от картата на производителите на България, ще остане само картата на вносителите

Протестиращите към властта
Фермерите: Изчезнем ли от картата на производителите на България, ще остане само картата на вносителите

Радослав Христов (вдясно) и земеделският министър Кирил Вътев на трибуната Снимка: sinor.bg

„Всички ние излязохме на улицата, за да има българско земеделие и след нас. Защото без да намерим общ език с властта по натрупаните от десетилетия проблеми, ще дойде ден, когато ще изчезнем от картата на производителите в България. И тогава ще остане само картата на вносителите в България”. Така Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, обобщи меннието на десетките хиляди земеделски производители, участващи в днешния митинг, организиран край софийското село Долби Богров. Всички те посрещнаха министъра на земеделието Кирил Вътев и неговия екип, дошли при протестиращите, за да ги информират каква част от петте искания на общонационалния протест биха могли да бъдат изпълнени веднага и за кои са нужни преговори.

Загубите на бранша за тази година достигат 3,5 млрд. лв. 

Посрещнат с освирквания, земеделският министър посочи готовността на екипа му да чуят въпросите на всеки един от протестиращите. „За да имаме основание да се гледаме в очите и ззаедно да намерим правилното решение”, посочи Вътев. Той обясни, че по четири от техните искания кабинетът е предприел действия, така че да бъдат изпълнени във възможно най-бързите срокове – става въпрос за изплащането на обезщетенията за природните бедствия, връхлетели овощари, зеленчукопроизводители и др. стопани през тази година. Процедурно се бърза и с отпускането на компенсационната подкрепа заради войната в Украйна – за първите 150 млн. евро се чака одобрението от Европейската комисия. На утрешното си заседание Министерският съвет ще гласува втория транш от 63 млн. лв., като веднага след това тази помощ трябва да бъде нотифицирана от Брюксел. Обикновено това отнема 2 седмици. Министерството активно подготвя и помощта „де минимис”, която се очаква от животновъди и производители на плодове и зеленчуци, обяви министърът.

Срещата с премиера е в ход

Безспорно най-болният за фермерите въпрос остава вдигането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна, която беше прокарана в началото на миналата седмица от лидерите на основните партии в сегашната коалиция (наречена „сглобка”) и гласувана от парламента, без това решение да бъде обсъдено предварително с представителите на земеделския бранш.

В тази връзка, Вътев припомни, че Еврокомисията възложи на украинското правителство да преговаря с премиерите на всички пет държави, които граничат с воюващите страни. „Специално ние имаме един месец (вече губим 4 дни от този месец), в който трябва да определим нашите искания за количествата, които да допуснем и тези, които не искаме да влизат от Украйна в България”, обясни министър Вътев. И понеже тези преговори се водят от българския премиер Николай Денков, затова и днес той покани представители на протестиращите в Министерския съвет, като срещата е насрочена за 15 часа днес.

От името на протестиращите председателят на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш агроминистър Венцислав Върбанов дебело подчерта, че протестът няма политически искания, защото ние защитаваме поминъка си. Според него неправилната комуникация между управление и бизнес е "голямата грешка, за да стигнат тракторите до София". „Хората не можаха да се примирят с факта, че решението за вноса беше взето натъмно. Затова от инициативния комитет взехме решение, когато преговаряме с премиера, нека там да бъдат лидерите на така наречената „сглобка”, подписали това решение. Не искаме пари, дошли сме да се смени цялостното отношение и цялостната политика към земеделския бранш”, посочи още Върбанов. Той припомни, че секторът не обвинява министъра, който е само от 3 месеца на този пост. „Много добре видяхме как ви поставиха в безтегловно състояние. Именно затова искаме на срещата с нас да присъстват и ръководителите на сглобката”, заключи браншовикът.

Протест фермери

Иван Христанов с точен анализ за причините на протеста

В края на срещата присъстващите решиха да изпратят контактна група, която да преговаря с министър председеля. Тази група обаче ще съгласува с всички протестиращи представеното от премиера Денков и финансовия министър Асен Василев предложение, защото „вече имаме опит като ръководители на нашите „терористични” организации, че когато само контактната група вземе решение, тогава лесно се намират хора, които намират пролуки да изопачат решението”, заключи Радослав Христов.

(Очаквайте продължение)

Фермерите: Изчезнем ли от картата на производителите на България, ще остане само картата на вносителите
11123
 

Последни материали
Виж
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Цифровизация
Японски вносител на препарати поръча на българи да внедрят новата й ERP система
Решения на Министерския съвет
Планът по заетостта осигурява заплати на 10 хиляди безработни, наети от бизнеса
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
Още 2 месеца
НСИ припомня: До 1 юли фермерите подават годишните си отчети
Свързани материали
Виж
Инициативен комитет
Зърнопроизводителите влизат в София на 20 септември, утре сe събират край Долни Богров
Със споразумение след възстановяване на имуществените щети
Бракониер получи условна присъда за извозване на дървесина за 100 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини