Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2023 г.

Ускорено узряване на доматите с помощта на доматена хирургия и дървесна пепел

Ускорено узряване на доматите с помощта на доматена хирургия и дървесна пепел

Колкото по-близо е краят на сезона, толкова по-често възниква идеята за ускоряване на узряването на доматите. Производителите използват различни трикове за достигане на техническа зрелост на плодовете. Важно е този етап да настъпи по-рано – когато са още на растенията.

Наблюдавайки промяната на цвета на доматите – от зелен в червен, розов или жълт носи радост и удоволствие за всеки градинар. Понякога този процес се оказва твърде дълъг, особено ако има риск от заболяване или вредители. Ускореното узряване на доматите на растенията е добре позната практика, която позволява на плодовете да запазят своята хранителна стойност, включително витамин А и С, ликопен и антиоксиданти. Това е много важно, за да изпреварят фитофтората.

Особености на септемврийското подхранване на доматите

Производителите прилагат различни методи за ускоряване на узряването.

Медни шишчета в битката за ускорено узряване на доматите

Това е един добре познат метод, а именно пробождане на стъблото на доматите със заострена медна тел. Понякога подобна процедура може да причини повече вреда, отколкото полза, защото през раната е възможно да проникнат различни патогени и вместо ускорено узряване да се получи ускорено гниене или друго болестно състояние.

При тази операция се пробива не само стъблото, особено близо до почвата, а и плодоносните дръжки на онези домати, които са започнали да проявяват някои признаци на промяна на цвета. За пробиване на стъблото се нуждаем от тънък и остър предмет – игла, карфица или клечка за зъби, които трябва да бъдат стерилни, а това ще сведе до минимум риска от замърсяване, причиняващо болестотворно заразяване.

Плодоносните дръжки могат да се пробият близо до стъблото, но така, че то да не бъде наранено, защото вероятно на него има още домати, които са напълно зелени.

В началото на сезона някои производители пробиват стъблата с медна тел, като превантивна мярка срещу някои болести.

Прищипване, подрязване и полиетиленов купол

Доматената хирургия не се ограничава само до пробиване на стъблата и плодоносните дръжки, а като вариант се прилага радикално подрязване – отстраняване на върховете, страничните разклонения, както и долните листа. След това се връзват, за да не се счупят под тежестта на плодовете. Полезно е използването на високи опори, въру които се прикрепва полиетиленов купол, а това ще създаде допълнителен парников ефект и съответно ще ускори съзряването на доматите.

След санитарното подрязване е допустимо привързването на няколко растения към един кол, като не трябва да се притесняваме от увреждане на кореновата система.

Подрязване на доматените корени

Някои производители специално подрязват корените на доматите, за да ускорят узряването им. Този метод е подходящ тогава, когато плодовете са достигнали обичайните си размери, но са все още зелени, въпреки, че някои започват леко да избеляват и променят цвета си.

Ще ни трябват чисти и остри градински ножици, секатор или нож. Почвата се прекопава внимателно, за да се разкрият част от корените. Някои от видимите се изрязват наполовина, но трябва да се внимава, защото премахването на голяма част може да доведе до сериозно увреждане на кореновата система и доматите просто да рухнат. След това растенията се поливат обилно, което ще им помогне да се възстановят от стреса.

Поръсване с дървесна пепел

Идеята за поръсване с дървесна пепел се основава на факта, че тя съдържа цинк и бор – два елемента, които влияят върху скоростта на узряване и захарността на плодовете. Важно е да отбележим, че в пепелта от широколистни дървета има повече цинк, отколкото в тази от иглолистни. Дървесната пепел съдържа още калий, фосфор, калций и магнезий, които също играят роля за качеството на реколтата и укрепване на кората.

Високата доза дървесна пепел в края на сезона ще доведе до намаляване на растителната биомаса (пепелта съдържа сол), а това ще допринесе за ускорено узряване на доматите. Поръсва се около една чаша пепел на 1 м2 и се покрива леко с пръст отгоре.

Поръсването с дървесна пепел като завършващ щрих ще противодейства на ефектите от подкисляването на почвата при внасяне на угнил оборски тор или компост. Доматите харесват рН на почвата между 5,5 и 7,5.

Ускорено узряване на доматите с помощта на доматена хирургия и дървесна пепел
78619
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини