Начало » Новини » Света
12.09.2023 г.

Забавяне на растежа, намаляваща инфлация и стабилен пазар на труда в ЕС

Лятна икономическа прогноза на ЕК за 2023 г
Забавяне на растежа, намаляваща инфлация и стабилен пазар на труда в ЕС

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони представи на пресконференция лятната икономическа прогноза на ЕК за 2023 г.: Икономиката на ЕС продължава да расте, макар и с намалена динамика. Спрямо предишната прогноза  от пролетта на 2023 г., лятната междинна прогноза ревизира очаквания растеж на икономиката на ЕС от 1 % на 0,8 % през 2023 г. и от 1.7 % на 1.4 % през 2024. Прогнозата също така преразглежда растежа в еврозоната до 0,8 % през 2023 г. (от 1,1 %) и до 1,3 % през 2024 г. (от 1,6 %).

България излезе от тройката на износителите на пшеница от ЕС

Очаква се инфлацията да продължи да намалява през прогнозния период. Очаква се хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) да достигне 6,5 % през 2023 г. в сравнение с прогнозираните в пролетната прогноза 6,7 %; и 3,2 % през 2024 г. (в сравнение с 3,1 % през пролетта) в ЕС. Инфлацията в еврозоната се очаква да бъде 5,6 % през 2023 г. и  2,9 % през 2024 г. (в сравнение с пролетната прогноза за 5,8 % и съответно 2,8 %).

Намалена инерция на растежа

Слабото вътрешно търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още нарастващи потребителски цени на повечето стоки и услуги водят до по-високи разходи от очакваното в пролетната прогноза. Това е така въпреки намаляващите цени на енергията и изключително силния пазар на труда, на който се наблюдават рекордно ниски равнища на безработица, продължаващо нарастване на заетостта и повишаване на заплатите. Междувременно рязкото забавяне на предоставянето на банкови кредити за икономиката показва, че затягането на паричната политика започва да дава отражение върху икономиката. Показателите вече сочат забавяне на икономическата активност през лятото и следващите месеци на фона на отслабващи промишленост и динамика на услугите, въпреки силния туристически сезон в много части на Европа.

Като цяло по-слабата инерция на растежа в ЕС се очаква да продължи през 2024 г., а въздействието на строгата парична политика се очаква да продължи да ограничава икономическата активност. Очаква се обаче леко възстановяване на растежа през следващата година, тъй като инфлацията продължава да намалява, пазарът на труда остава стабилен и реалните доходи постепенно се възстановяват.

Инфлацията ще продължи да намалява

Инфлацията продължи да отслабва през първата половина на 2023 г. в резултат на спада на цените на енергията и отслабването на инфлационния натиск от страна на храните и промишлените стоки. В еврозоната инфлацията достигна 5,3 % през юли, точно половината от върховата стойност от 10,6 %, отчетена през октомври 2022 г., и остана стабилна през август.

Очаква се цените на енергията да продължат да намаляват до края на 2023 г., но с бавни темпове. Очаква се те да нараснат леко през 2024 г. в резултат на по-високите цени на петрола. Инфлацията в сектора на услугите досега е по-устойчива от очакваното, но прогнозата е да продължи да намалява, тъй като търсенето отслабва под въздействието на затягането на паричната политика и отслабването на растежа след пандемията от COVID-19. Цените на хранителните и неенергийните промишлени стоки ще продължат да допринасят за намаляване на инфлацията през прогнозния период, което отразява и по-ниските цени на суровините и нормализирането на веригите на доставки.

Рискове и несигурност

Продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна и геополитическото напрежение в по-глобален план продължават да пораждат рискове и да бъдат източник на несигурност. Нарастващите климатични рискове, илюстрирани от екстремните метеорологични условия и безпрецедентните горски пожари и наводнения през лятото, също оказват влияние върху прогнозата.

Забавяне на растежа, намаляваща инфлация и стабилен пазар на труда в ЕС
5052
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Икономистите на БАН прогнозират малко над 2% ръст на БВП за тази година
Износът на стоки от България за ЕС намалява със 7,3%
За България се очаква икономическият растеж да се забави през 2023 г. и 2024 г.
Икономическа прогноза от есента на 2023 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Създават се два научни комплекса за изследвания в областта на храните, морската и речна среда
Аграрен университет
Седмица на биоикономиката от 9 до 13 октомври в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини