Начало » Новини » Света
06.09.2023 г.

Представиха историята и технологията на производството на розово масло в ЕП

За да убедят евродепутатите в органичния произход на продукта
Представиха историята и технологията на производството на розово масло в ЕП

Историята, традициите и технологията на производството на розово масло в България бяха представени на изложение в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък, цитирани от Българската телеграфна агенция. Целта на представянето бе евродепутатите да бъдат запознати с качествата и с начина на производство на розовото масло, за да не попада той под ограниченията, произтичащи от предложените от Европейската комисия промени в регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).

Розопроизводителят и собственик на дестилерия Симеон Георгиев лично запозна присъстващите с детайли около историята на производството на розово масло и процеса на дестилация. По този начин всички евродепутати имаха възможност лично да се убедят в напълно органичния произход на розовото масло и в ползите му за човешкото здраве, както и че процесът на производството му не включва използването на химикали.

В края на юни в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите-членки на ниво Комитет на постоянните представители КОРЕПЕР 1 одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. Във връзка с предложения от ЕК Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси съветът оцени аргументите на България и още 7 държави-членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от ЕК, които да бъдат проведени през следващите 4 години. От община Казанлък информират, че следващото гласуване по темата е на 11 септември.

“Горд съм, че част от духа на България е тук. Някои от вас вече гостуваха в Казанлък и знаят за какво се борим, но сега минаваме на друго ниво”, заяви евродепутатът Андрей Новаков. Той припомни свършеното до момента от община Казанлък и от страната ни и подчерта, че България е най-големият производител на розово масло в света.

Мария Спираки, докладчик за разглеждането на Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), също отбеляза важността на българското розово масло и посочи, че в момента върви процес за преразглеждането на неговия статут. "Постигнахме компромис по отношението на него и спрямо други етерично-маслени култури и те ще бъдат разглеждани като изключение през следващите 4 години", изтъкна Спираки. Тя припомни, че темата е обект на много дискусии, и изрази надежда, че ще се намери балансирано решение, а нивото на разбиране у хората трябва да се повиши.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова посочи, че целта на инициативата е евродепутатите да се убедят лично, че това е натурален и изключително ценен продукт, и напомни дългогодишната история на розопроизводството в България и неговото значение за фармацевтичната индустрия. "Когато гласувате регламента за розовото масло, Вие гласувате за това то да ни надживее или да сложите край на една традиция, която определя нашата идентичност", подчерта Стоянова и благодари на всички присъстващи за това, че застават зад България.

Община Казанлък представи в ЕП и изложбата "Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък".

Представиха историята и технологията на производството на розово масло в ЕП
2659
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на помощта за пръскането на овошките
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Заек капама
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Крем супа от леща
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини