Начало » Новини » Света
06.09.2023 г.

Представиха историята и технологията на производството на розово масло в ЕП

За да убедят евродепутатите в органичния произход на продукта
Представиха историята и технологията на производството на розово масло в ЕП

Историята, традициите и технологията на производството на розово масло в България бяха представени на изложение в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък, цитирани от Българската телеграфна агенция. Целта на представянето бе евродепутатите да бъдат запознати с качествата и с начина на производство на розовото масло, за да не попада той под ограниченията, произтичащи от предложените от Европейската комисия промени в регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).

Розопроизводителят и собственик на дестилерия Симеон Георгиев лично запозна присъстващите с детайли около историята на производството на розово масло и процеса на дестилация. По този начин всички евродепутати имаха възможност лично да се убедят в напълно органичния произход на розовото масло и в ползите му за човешкото здраве, както и че процесът на производството му не включва използването на химикали.

В края на юни в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите-членки на ниво Комитет на постоянните представители КОРЕПЕР 1 одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. Във връзка с предложения от ЕК Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси съветът оцени аргументите на България и още 7 държави-членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от ЕК, които да бъдат проведени през следващите 4 години. От община Казанлък информират, че следващото гласуване по темата е на 11 септември.

“Горд съм, че част от духа на България е тук. Някои от вас вече гостуваха в Казанлък и знаят за какво се борим, но сега минаваме на друго ниво”, заяви евродепутатът Андрей Новаков. Той припомни свършеното до момента от община Казанлък и от страната ни и подчерта, че България е най-големият производител на розово масло в света.

Мария Спираки, докладчик за разглеждането на Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), също отбеляза важността на българското розово масло и посочи, че в момента върви процес за преразглеждането на неговия статут. "Постигнахме компромис по отношението на него и спрямо други етерично-маслени култури и те ще бъдат разглеждани като изключение през следващите 4 години", изтъкна Спираки. Тя припомни, че темата е обект на много дискусии, и изрази надежда, че ще се намери балансирано решение, а нивото на разбиране у хората трябва да се повиши.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова посочи, че целта на инициативата е евродепутатите да се убедят лично, че това е натурален и изключително ценен продукт, и напомни дългогодишната история на розопроизводството в България и неговото значение за фармацевтичната индустрия. "Когато гласувате регламента за розовото масло, Вие гласувате за това то да ни надживее или да сложите край на една традиция, която определя нашата идентичност", подчерта Стоянова и благодари на всички присъстващи за това, че застават зад България.

Община Казанлък представи в ЕП и изложбата "Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък".

Представиха историята и технологията на производството на розово масло в ЕП
2618
 

Последни материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Свързани материали
Виж
Крем супа от леща
Ароматна дроб сарма
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Луковият молец не е за подценяване
Компанията за производство на зехтин в Италия е обвинена в измама и укриване на данъци в Сицилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини