Начало » Пазари » Зърно
31.08.2023 г.

Цените на пшеницата продължават да падат

Пазарите очакват срещата на Путин и Ердоган
Цените на пшеницата продължават да падат

Европейските анализатори коментират, че тази седмица се очаква постепенно завръщане на търговците на пазарите за аграрни стоки след летния ваканционен период. Процесът на завръщането на търговците на пазара обаче не предизвика обрат в тренда. По данни на френската компания Agritel последните дни на август „бяха белязани от спад в цените на европейската пшеница на фона на продължаващо слабо търсене”.

Пазарът няма нужда от противоборство между фермери и преработватели

На 29.08. при закриване на борсата в Париж (Euronext) цената на септемврийския контракт пшеница ерозира до най-ниските стойности от два месеца насам EUR 225/т. Сривът на цените на пшеницата на най-голямата зърнена борса в света, Чикагската, е още по-драматичен – до  $209,35 за тон, а това е най-ниското равнище от декември 2020 година насам. За сравнение, на 29 август 2022 г. мелничарска пшеница се търгуваше на борсата в Париж  по EUR336 /т, а в Чикаго – по $301,30/т. „На зърнените пазари преобладават нагласи за продължаване на низходящия тренд.  По-високият добив в Русия и украинския износ оказват депресиращо влияние върху фючърсите на американската и европейската пшеница” коментира френската компания Agritel, профелирана в стратегическите проучвания в сферата на аграрния бизнес.  

Черноморският регион продължава да доминира в новините, като новината за предстоящото посещение на турския президент Тайип Ердоган в Москва е на първа страница. Според турските медии дискусиите с руския му колега Владимир Путин трябва да се проведат в началото на септември, като украинският зърнен коридор се посочва като  ключова тема в разговорите на държавните глави. Агенцията Bloomberg позовавайки се на турски официални лица посочва, че срещата е насрочена за  8 септември. "Възлагаме много големи надежди на  тези преговори, които трябва да внесат яснота за бъдещето на зърнената сделка, като  всички съответни органи (на Турция) работят в тази посока. Процесът е координиран с ООН, която също ще наблюдава тези преговори“, каза  турският събеседникът на агенцията. Той изрази надежда, че преговорите ще бъдат конструктивни и ще открият възможности за възобновяване на „черноморската инициатива”.

Прогнозите на политически ангажираните експерти и журналисти, че руските удари по експортни терминали на Дунава ще предизвикат рязко поскъпване на зърното в глобален мащаб не се оправдаха. Случи се точно обратното. Анализаторите от авторитетната украинска агенция Graintrade споделят, че „след обстрела на украинските дунавски пристанища от руснаците някои от собствениците на корабите, опериращи по маршрута Рени/Измаил-Констанца, спряха да действат, което доведе до по-високи транспортни разходи и спад в изкупните цени на пшеницата”. 

Мониторингът на Graintrade показва, че през миналата седмица изкупните цени на купувачите на пшеница за износ в украинските пристанища на Дунав спаднаха с 3-7 долара, до $165-170/т за зърно с мелничарско качество и до $147-150/т за фуражна пшеница. 

Мая Асенова

Цените на пшеницата продължават да падат
8495
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Данни за деветмесечието на 2024 г.
Най-големите запаси от пшеница са в Добрич и Бургас, във Варна – със слънчоглед
Сортовото разнообразие на пшеницата – отглеждане на силни и твърди пшеници
Йордания пак отмени и пренасрочи търгове за хлебна пшеница и фуражен ечемик
Алжир закупи на търг над половин милион тона хлебна пшеница
Добри новини за родния фермер
В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница
Въпреки това закупените количества са малко повече от планираните
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Саудитска Арабия
Агростатистика
За 100 дни сме изнесли една трета от пшеницата и половината ечемик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини