Начало » Новини » Страната
29.08.2023 г.

Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите

ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите

Снимка: ИАРА

Служители от седем подразделения на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са заловили през последната седмица редица нарушители, бракониерствали по реки, язовири и в Черно море. В Бургаско е хванат бракониер с харпун на язовир „Ясна поляна“. Съставени са му два акта за нарушения. Уловената с харпун риба е от вида шаран, с тегло 8,250 кг.

При друга проверка на язовир „Мандра“ са открити 3 мрежи с обща дължина 150 м, поставени в работно положение. Те са иззети за унищожаване, уловената риба от вида сребриста каракуда – 50 кг., е дарена на „Зоопарк Бургас“.

На язовир „Жребчево“ са извадени незаконни 600 метра мрежи. По подаден сигнал от любител риболовец в нощта на 24 срещу 25 август е извършена нощна проверка в акваторията на язовира в местностите Пуркената река и Кавалджиевия гьол под село Паничерево, общ. Гурково. Открити и извадени от водата са 13 хрилни мрежи с обща дължина около 600 метра. Уловената в тях риба от видовете - платика - 40 кг., шаран - 4 кг., сребриста каракуда - 20 сг., речен костур - 3 кг. и сом - 2 кг., е върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.

Проверка от инспектори в Добрич на лодкостоянката в Шабла е засечен товарен автомобил „Пежо експорт”, незаконно превозващ 3 калкана с общо тегло 10 кг. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

На пристанище Приморско е извършена проверка в тъмната част на денонощието, като е забелязана лодка, приближаваща кея. На борда е открито дънно тралиращо средство “драга”, с което лицето е нарушило Закона за рибарство и аквакултури. Уредът е иззет, а на нарушителя е съставе АУАН.

При инспекция на язовир „Александър Стамболийски“ е заловен системен нарушител. В ранните часове на деня е направен опит да бъде спрян на черен път автомобил, излизащ от язовира с предполагаемо лице, извършващо незаконен риболов. Водачът на автомобила не се подчинява и блъска служебния автомобил на ИАРА, за да избяга. След гонка той успява да избяга, а на пътя са намерени изхвърлени чували с хрилни мрежи и риба в тях. Лицето е разпознато и е установено от компетентните органи. Същият е многократен нарушител и има влезли в сила и неплатени наказателни постановления. Образувани са 2 (две) досъдебни производства. Спрямо него ще бъдат предприети всички мерки по ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури) и ЗМВР (Закон за министерството на вътрешните работи). Предстои оценка на щетите от застрахователната компания по служебния автомобил.

Служители на ИАРА Свищов пък са заловили лице, извършващо стопански риболов на река Дунав при речен километър 555. Лицето не притежава удостоверение за стопански риболов. Съставен е АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) по чл.17,ал.1 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури).

При проверка по язовир „Бели Лом“ инспекторите от Русенско са установили лице, ловуващо с 2 мрежи, поставени в работно положение и улов, съдържащ 17 риби от видовете червеноперка, костур и сребриста каракуда. На лицето е съставен е 1 бр. АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) за извършване на риболов с мрежени риболовни уреди в обект различен от Черно море и р. Дунав.

Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
8040
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Зарибиха язовир „Студен Кладенец" с шаранчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини