Начало » Новини » Страната
29.08.2023 г.

Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите

ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите

Снимка: ИАРА

Служители от седем подразделения на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са заловили през последната седмица редица нарушители, бракониерствали по реки, язовири и в Черно море. В Бургаско е хванат бракониер с харпун на язовир „Ясна поляна“. Съставени са му два акта за нарушения. Уловената с харпун риба е от вида шаран, с тегло 8,250 кг.

При друга проверка на язовир „Мандра“ са открити 3 мрежи с обща дължина 150 м, поставени в работно положение. Те са иззети за унищожаване, уловената риба от вида сребриста каракуда – 50 кг., е дарена на „Зоопарк Бургас“.

На язовир „Жребчево“ са извадени незаконни 600 метра мрежи. По подаден сигнал от любител риболовец в нощта на 24 срещу 25 август е извършена нощна проверка в акваторията на язовира в местностите Пуркената река и Кавалджиевия гьол под село Паничерево, общ. Гурково. Открити и извадени от водата са 13 хрилни мрежи с обща дължина около 600 метра. Уловената в тях риба от видовете - платика - 40 кг., шаран - 4 кг., сребриста каракуда - 20 сг., речен костур - 3 кг. и сом - 2 кг., е върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.

Проверка от инспектори в Добрич на лодкостоянката в Шабла е засечен товарен автомобил „Пежо експорт”, незаконно превозващ 3 калкана с общо тегло 10 кг. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

На пристанище Приморско е извършена проверка в тъмната част на денонощието, като е забелязана лодка, приближаваща кея. На борда е открито дънно тралиращо средство “драга”, с което лицето е нарушило Закона за рибарство и аквакултури. Уредът е иззет, а на нарушителя е съставе АУАН.

При инспекция на язовир „Александър Стамболийски“ е заловен системен нарушител. В ранните часове на деня е направен опит да бъде спрян на черен път автомобил, излизащ от язовира с предполагаемо лице, извършващо незаконен риболов. Водачът на автомобила не се подчинява и блъска служебния автомобил на ИАРА, за да избяга. След гонка той успява да избяга, а на пътя са намерени изхвърлени чували с хрилни мрежи и риба в тях. Лицето е разпознато и е установено от компетентните органи. Същият е многократен нарушител и има влезли в сила и неплатени наказателни постановления. Образувани са 2 (две) досъдебни производства. Спрямо него ще бъдат предприети всички мерки по ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури) и ЗМВР (Закон за министерството на вътрешните работи). Предстои оценка на щетите от застрахователната компания по служебния автомобил.

Служители на ИАРА Свищов пък са заловили лице, извършващо стопански риболов на река Дунав при речен километър 555. Лицето не притежава удостоверение за стопански риболов. Съставен е АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) по чл.17,ал.1 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури).

При проверка по язовир „Бели Лом“ инспекторите от Русенско са установили лице, ловуващо с 2 мрежи, поставени в работно положение и улов, съдържащ 17 риби от видовете червеноперка, костур и сребриста каракуда. На лицето е съставен е 1 бр. АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) за извършване на риболов с мрежени риболовни уреди в обект различен от Черно море и р. Дунав.

Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
6781

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
При проверка на язовир в Монтанско
Хванаха нощни бракониери с повече въдици от разрешеното
ЕК прие предложение за риболова в Черно море за 2024 г.
При проверки по бургаски и варненски язовири са извадени над 40 мрежи
Дариха 640 кила уловена от бракониери риба за изхранване на животни в зооклиника
ИАРА
Поредни проверки и актове за незаконен риболов
Предупреждение от ИАРА
Не повече от 3 въдици за любителски риболов, в противен случай – глоба!
Зарибиха язовир „Мандра“ с шаран
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини