Начало » Новини » Света
18.08.2023 г.

В сила е нов регламент за събиране и рециклиране на батериите

Важно за потребителите!
В сила е нов регламент за събиране и рециклиране на батериите

sinor.bg

От 17 август влиза в сила нов регламент за събирането и повторното използване на батериите, така че с минимизирането на използваните вредни вещества в тях, да се намали въглеродният отпечатък, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. От 2025 г. ще бъдат въведени мерки за подобряване на ефективността от използваенто на акумулаторните батерии, използвани в промишлеността, електромобилите и леките транспортни средства.

Батериите на пазара на ЕС ще могат да съдържат само най-необходимия минимум вредни вещества. От 2025 г. постепенно ще се въвеждат изисквания за ефективността на рециклирането, оползотворяването на материалите и рециклираното съдържание. Всички събрани отпадъчни батерии ще трябва да бъдат рециклирани и ще трябва да се постигне висока степен на оползотворяване, особено за суровини като кобалт, литий и никел.

От 2027 г. потребителите ще могат сами да отстраняват и заменят преносимите батерии в своите електронни устройства във всеки момент от жизнения им цикъл. В помощ на потребителите ще се въведе QR код, който да осигури достъп до цифров паспорт с подробна информация за всяка батерия.

Новият регламент ще изиска от производителите да гарантират, че съдържанието на литий, кобалт, никел и естествен графит в техните батерии няма неблагоприятни екологични или социални последици.

В съответствие с целите на Европейския зелен пакт регламентът за батериите е първият европейски законодателен акт, който възприема подход, основан на целия жизнен цикъл, т.е. при който снабдяването, производството, употребата и рециклирането са залегнали в единен закон.

В сила е нов регламент за събиране и рециклиране на батериите
2975
 

Последни материали
Виж
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини