Месечната инфлация за юли е 0,9%, а годишната с натрупване е 8, 5%, сочат данните на Националния статистически институт, оповесстени днес. Инфлацията е измерена чрез индекса на потребителските цени и показва, че най-голямото поскъпване в рамките на един месец има в групите за развлечения и култура (+7.5%), за ресторанти и хотели (+2.9%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (+1.8%).
Инфлацията от началото на годината (юли 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 3.3%, а средногодишната инфлация за периода август 2022 - юли 2023 г. спрямо периода август 2021 – юли 2022 г. е 14.3%.
Колкото до поскъпването на основните храни, то от юни до юли то е минимално - с 0.1%.
Традиционно през летните месеци пресните плодове и зеленчуци поевтиняват, докато цитрусовите и южни плодове поскъпват. Малко по-шарена е ситуацита и през този юли, където най-голямо увеличение от 5,1% имаме при цитрусите, а най-голямо поевтиняване при краставиците - с 0,3%.
Ето и как са се вдигнали цените на останалите хранителни продукти през юли спрямо юни 2023 г. Маргаринът е поскъпнал с 4,8%, пиперът – с 4,5%, зрелият чесън - с 3,8%, малотрайните колбаси - с 2,7%, трайните колбаси - с 2,1%, ябълките - с 2,1%, маслините - с 1,8%, свинското месо - с 1,6%, макаронените изделия - с 1,5%, доматите - с 1,4%, месото от домашни птици - с 1,2%, хлябът - с 0,9%, мляното месо (кайма) - с 0,9%, пресните зеленчукови подправки - с 0,9%, кашкавалът - с 0,8%, минералната вода – с 0,7%, оризът - с 0,5%, сиренето - с 0,5%, плодовите сокове - с 0,5%, брашното - с 0,4%, гъбите - с 0,4%, кафето – с 0,4%, вината - с 0,4%, ракиите - с 0,3%, оцетът - с 0,2%, и други.
Ето и продуктите, чиито цени бележат спад през този юли: други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжан) - с 22,7%, зрял лук - с 12,9%, картофи - с 12,3%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 8,6%, праскови и кайсии - с 5,4%, зеле – с 4,4%, олио - с 4%, извара - с 2,8%, леща - с 2%, бира - с 1,8%, зрял боб - с 1,6%, месо от едър рогат добитък - с 1,5%, пълномаслено прясно мляко - с 1,3%, сладолед - с 1,3%, нискомаслено прясно мляко - с 0,8%, яйца - с 0,7%, захар - с 0,7%, кисели млека - с 0,5%, газирани напитки - с 0,5%, риба - с 0,4%, краставици - с 0,3%, шоколад - с 0,3%, млечни масла - с 0,2%, сол - с 0,2%, и други.