Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село

Ароматите на пипера

Синор.БГ / 16.08.2023 г.
Ароматите на пипера

Черен, бял, зелен - той е най-разпространената в света кулинарна подправка. Може и да не знаете, но в Европа тя е позната отпреди 4000 години! Произходът й е от Индия. Още в древния Рим пиперът бил толкова ценен, че се използвал като разменна единица – много градове плащали данъците си в пипер. Една торба струвала колкото един човешки живот. Монопола върху търговията държали арабите и строго пазели тайната на пътя до неговата родина.

След гибелта на Римската империя Европа останала без източници и подправката станала изключителна рядкост. Едва когато венецианците сложили ръка върху търговията с нея, изкупувайки я от Александрия, тя отново се появила. Именно нуждата от пипер подтикнала Колумб да се отправи на пътешествие към Индиите – знаете как завършило то: с откриването на Америка...

Черният, зеленият и белият пипер се добиват от едно и също растение от тропиците. Разликата е само в степента на зрялост на зърната и последващата обработка. Зърната на зеления пипер са обрани недобре узрели. Когато зърната станат бледорозови до червени, те се обират и при изсушаване обвивката им става черна – това е черният пипер. А когато обвивката се обели, имаме бял пипер.

Розовият пипер се получава от съвсем различно растение – вид американски ясен. Наречен е пипер заради приликата му по форма и лютивия вкус. Съществува и още един вид – кечуански или китайски пипер. Той се добива от азиатски нисък храст, който ражда кафеникави плодчета. Вътрешността им е пълна с малки черни семенца. Използват се узрелите и напукани плодове заедно със семенцата.

Пиперите имат остър лютив вкус. Белият е по-мек от черния, зеленият и розовият са по-деликанти и по-щадящи стомаха. Кечуанският е дъхав и екзотичен.

Различните видове често се комбинират в смеси, но нито едно барбекю или скара не минават без черен пипер. Розовият е подходящ за рибни ястия, пиле, както и за някои екзотични десерти. Използва се и за декорация. Зеленият е предпочитан за салати и дресинги. Кечуанският се използва в супи, задушени меса и риби.

Най-добре е пиперът да се купува на зърна и да се смила непосредствено преди употреба. Зеленият трябва да се съхранява в плътно затворени бурканчета и да не се смесва с други подправки в шкафа. За да се съхрани аромата на тази подправка, добре е тя да се държи на тъмно и на хладно.

Ароматите на пипера
7769
 

Последни материали
Виж
Само през декември доставките на зърно за чужбина са над 2 милиона тона
Износът на царевица от Украйна надхвърли 5 милиона тона през сезона
В рамките на проект за зелен пояс по програма за застрашен ландшафт
Природозащитници и доброволци залесиха 9 участъка в югоизточна България
Спадовете се колебаят от 9 до 14 на сто, но рапицата отчита срив от 41 на сто
ЕС сви вноса на соя и соев шрот, рапица и палмово масло през сезона
Чрез финансов инструмент в рамките на споразумение с агроминистерството
Фондът на фондовете ще привлича частно съфинансиране по морската програма
Най-много средства са съкратени от прякото финансиране и напояването
Украйна оряза помощи за фермерите заради вноска във възстановителен фонд
Доста по-евтино спрямо предишния търг, но цените са сравними с последния в Тунис
Алжир закупи на международен търг поне 500 000 тона твърда пшеница
Свързани материали
Виж
Краставиците насочваме към Германия
Износът на сладък пипер е скочил с 92% до август 2025 г.
Едни от малкото, останали в Хасковско
Братята Рамадан: В Узунджово от май месец не е валяло
Червеният пипер с инсектицида е изтеглен незабавно от пазара на ЕС
Хърватия откри високо ниво на метомил във вносни македонски чушки
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Несъвместимост между културите и правилно планиране в градината
Как да ускорим узряването на пипера?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини