Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
16.08.2023 г.

Ароматите на пипера

Ароматите на пипера

Черен, бял, зелен - той е най-разпространената в света кулинарна подправка. Може и да не знаете, но в Европа тя е позната отпреди 4000 години! Произходът й е от Индия. Още в древния Рим пиперът бил толкова ценен, че се използвал като разменна единица – много градове плащали данъците си в пипер. Една торба струвала колкото един човешки живот. Монопола върху търговията държали арабите и строго пазели тайната на пътя до неговата родина.

След гибелта на Римската империя Европа останала без източници и подправката станала изключителна рядкост. Едва когато венецианците сложили ръка върху търговията с нея, изкупувайки я от Александрия, тя отново се появила. Именно нуждата от пипер подтикнала Колумб да се отправи на пътешествие към Индиите – знаете как завършило то: с откриването на Америка...

Черният, зеленият и белият пипер се добиват от едно и също растение от тропиците. Разликата е само в степента на зрялост на зърната и последващата обработка. Зърната на зеления пипер са обрани недобре узрели. Когато зърната станат бледорозови до червени, те се обират и при изсушаване обвивката им става черна – това е черният пипер. А когато обвивката се обели, имаме бял пипер.

Розовият пипер се получава от съвсем различно растение – вид американски ясен. Наречен е пипер заради приликата му по форма и лютивия вкус. Съществува и още един вид – кечуански или китайски пипер. Той се добива от азиатски нисък храст, който ражда кафеникави плодчета. Вътрешността им е пълна с малки черни семенца. Използват се узрелите и напукани плодове заедно със семенцата.

Пиперите имат остър лютив вкус. Белият е по-мек от черния, зеленият и розовият са по-деликанти и по-щадящи стомаха. Кечуанският е дъхав и екзотичен.

Различните видове често се комбинират в смеси, но нито едно барбекю или скара не минават без черен пипер. Розовият е подходящ за рибни ястия, пиле, както и за някои екзотични десерти. Използва се и за декорация. Зеленият е предпочитан за салати и дресинги. Кечуанският се използва в супи, задушени меса и риби.

Най-добре е пиперът да се купува на зърна и да се смила непосредствено преди употреба. Зеленият трябва да се съхранява в плътно затворени бурканчета и да не се смесва с други подправки в шкафа. За да се съхрани аромата на тази подправка, добре е тя да се държи на тъмно и на хладно.

Ароматите на пипера
6780
 

Последни материали
Виж
Промени в закона за агрохранителната верига ще се правят с цел справедлива цена за фермерската продукция
Обезпокоително
Общините изостават с подаването на проекти за услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските райони
България е стартирала 39 процедури за износ на български селскостопански и хранителни продукти за Китай
Над половината са за членски внос към ФАО
МЗХ плаща годишно към 1 млн. лв. на международни организации
Информационна кампания
Застраховането в земеделието за първи път през 2025 г. се финансира с европари
Покана
Организации с нестопанска цел могат да участват в Регионалния съвет за развитие на Североизточен регион
Свързани материали
Виж
Пикиране на разсада - цел и особености
Съживяване на стари и с изтекъл срок на годност семена
Каква е разликата между червения, жълтия и зеления пипер
(продължение)
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Влияние на светлината върху покълването на семената
Количеството на подправките, внесени от държави извън ЕС, се е увеличило с 44%.
Най-популярните подправки в ЕС ще ви изненадат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини