Начало » Новини » Света
30.07.2023 г.

Гневни полски фермери нахлуха в сградата на земеделското министерство

Пренебрегвани от министъра за среща вече 2 седмици
Гневни полски фермери нахлуха в сградата на земеделското министерство

В Полша няколко недоволни фермери начело с лидера на националната браншова организация Agrounia Михал Колоджейчак нахлуха в сградата на министерството на селското стопанство в столицата на страната Варшава, съобщи местното електронно издание Farmer. Това бе поредната проява на протестиращите фермери заради неполучени субсидии, отпуснати за компенсиране на загубите им от сушата в посевите с царевица.

Първоначално преодолелите охраната и нахлули в помещенията фермери бяха посрещнати от заместник-министрите Януш Ковалски и Ана Гембицка, но те настояваха да се видят с министър Роберт Телус. „От 2 седмици министърът на селското стопанство е глух за исканията ни за среща. Днес ние сами дойдохме да говорим с министъра. На влизане в сградата бяхме посрещнати с атака от Януш Ковалски”, заяви Колоджейчак.

Фермерите изразиха недоволството си, обвинявайки Телус, че се подиграва с тях. „Пращаш ни в Сената, защото там нямаш власт! Имаме министри, които не различават кое зърно какво е? Не ни интересуват парите и субсидиите! Фермерите искат трайни решения, а не гасене на конкретни пожари”, викаха те.

„Чувстваме се унижени”, заяви фермерът Кшищоф Хмйел. Той подкрепи изявлението на Колоджейчак, че фермерите са опитали да говорят с министъра, но са били пренебрегнати. „Тук сме от 2 седмици ... В това положение не ни остана надежда. Не знаем да плачем или да се смеем. Министърът се забавлява, записвайки разни видеа в „ТикТок”, в които ни осмива и унижава”, оплака се Хмйел.

Малко по-късно Телус изпрати туит, че чака фермерите за среща. „Чакаме Ви в стая №49”, написа той.

Фермерите в Полша са недеволни от изкуствения подход на властите към проблемите, от които се оплакват. „През октомври в комисията по земеделие се смяхте, когато се говореше за техническите култури. Казахте, че има следи. Искате да преследвате наказателно хората, извадили наяве тези практики? Какво ще правите с подчинените си, които разрушават полската икономика? Ще ги изправите ли до стената?”, питат земеделските производители, коментирайки скорошния скандал с вноса на зърно за техническа преработка (за гориво, пелети), използвано в производството на храни и фуражи.

Фермерите са заинтересовани от безопасното функцониране на пазара на селскостопански продукти в Полша. Това са важни неща. Ние не сме откъснати от реалността и представляваме интересите на нашите фермери с достойнство. Ние сме единствената държава в Европейския съюз, осигурила толкова подкрепа за своите земеделски производители. Затова трябва да представляваме твърдо полските фермери в ЕС. Готови сме за диалог, но конструктивен. Нямаме време до влизаме в спорове. Не е достатъчно да нахлуеш в министерството”, заяви на свой ред полският заместник-министър на селското стопанство Рафал Романовски на пресконференция след срещата на нахлулите фермери.   

От министерското ръководство обявиха и какви мерки ще бъдат предприети за решаването на проблемите на селскостопанските производители. Оттам бяха категорични, че ако срокът на действие на ограниченията върху вноса на 4 селскостопански култури от Украйна в 5 източноевропейски държави (включително Полша) не бъде удължен на ниво ЕС и след 15 септември, правителството във Варшава ще въведе мярката самостоятелно, за да защити вътрешния си пазар. 

Същевременно само през последната седмица Европейската комисия одобри още 2 схеми за държавна помощ на фермерите в Полша на обща стойност почти 380 млн. евро. Близо 70% от тези средства ще бъдат използвани за компенсиране на лихвите по кредитите на селскостопанските производители, а останалите – в подкрепа на ликвидността на малките и средните предприятия в производството на свинско месо. И при двете схеми става въпрос за извънредна полощ вследствие на войната в Украйна и по-конкретно за компенсиране на нарасналите разходи за горива и влаганите в производството суровини.

Гневни полски фермери нахлуха в сградата на земеделското министерство
11545

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
За 10 години реколтата е нараснала 8 пъти
Полша държи здраво първото място по производство на тикви в ЕС
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
От 27 до 29 септември в Познан
Български производители на консерви се представят на изложение в Полша
Полша настоява за възможно най-дълго ембарго върху украинското зърно
При насочените за преработка подобни изгледи изобщо липсват
Цените на десертните малини в Полша тръгнаха нагоре
И ръстът на производствените разходи тласка цените нагоре
Болести и лошо време вещаят спад на реколтата от ябълки в Полша с 30 на сто
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини