Начало » Новини » Коментари
14.07.2023 г.

Заданията за сателитната мониторингова система са отлагани с години

Важно за фермерите!
Заданията за сателитната мониторингова система са отлагани с години

sinor.bg

От 2021 година досега служебните министри и зам. министри в Министерството на земеделието като лъжливи овчарчета обещаваха да се осъществи дълго лелеяното обединение на електронните системи и регистри, които са под шапката на ведомството. С основната цел най-после фермерите да подават документите си „на едно гише”, без да се губят в дебрите на чиновническите гишета.

От последния блиц-контрол, който депутатите организираха с новото ръководство на агроведомството, лъсна голата истина, че все още не е задействана дори мониторинговата система за контрол, която България е задължена да организира до есента на 2023 г. и най-късно до 2024 г. Въпросът за етапа на подготовка беше зададен от депутата от БСП и бивш министър на земеделието в предишния редовен кабинет Иван Иванов, който припомни, че Системата за мониторинг на площите е задължение към всяка държава-членка.

От 14 юли ще бъде активиран бутонът за затваряне на заявленията

Огромна беше изненадата от отговора на министъра на земеделието Кирил Вътев, който обясни, че „досега не е подготвена не само връзката между отделните системи, но предишният кабинет не е подготвил дори необходимото задание, което да се внесе за одобрение в Министерството за електронното управление”. Процедурно изготвянето на подобни задания отнемат 3 месеца, затова и сегашният кабинет ще трябва да реагира много бързо.

Самата подготовка има два етапа - до есента на тази година да бъде готова системата във фонд "Земеделие", а най-късно до 1 януари 2024 г. да се изгради от Министерството на земеделието и храните и така наречената Система за идентификация на парцелите, която да бъде свързана с европейската система за наблюдение.

Експертът от фонд „Земеделие” Янчев обясни, че към този момент в Разплащателната агенция е създадено звено за директен мониторинг на площ, като се разполага с първоначален етап от мониторинга. Чрез услугата Sentinel се осъществява и достъпът до сателита Коперник, чрез който ще бъдат контролирани земеделските производители от всички държави-членки на ЕС. Янчев увери, че след края на кампанията ще се анализират данните от модула и с всеки фермер пооотделно ще се изяснят отделни въпроси, ако има проблем с очертаванията.

Заданията за сателитната мониторингова система са отлагани с години
7993
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини