Начало » Новини » Страната
06.07.2023 г.

Ще има компенсации за цените на тока, когато домакинствата минат на свободния пазар

Премиерът Николай Денков
Ще има компенсации за цените на тока, когато домакинствата минат на свободния пазар

Снимка: Министерски съвет

„Хората, затруднени да плащат сметките си за ток при преминаването на битовите потребители на свободния пазар, което ще стане през 2027 г., ще бъдат подпомагани от държавата по специален механизъм. Така те няма да бъдат застрашени от шоково повишаване на разходите за електроенергия и отопление”. Това съобщи министър-председателят Николай Денков при първия си месечен отчет, който направи във фейсбук, отговаряйки на въпроси на граждани и медии.

Едночасовото интервю беше излъчено на живо в страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Успоредно с либерализирането на пазара на електроенергия в плановете на кабинета влиза строежът на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", въвеждат се нови мощности като фотоволтаици, а с Европейската комисия се обсъжда и бъдещата съдба на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Премиерът коментира и предложението оборудването, закупено за неосъществената АЕЦ „Белене“, да бъде продадено на Украйна. Оказва се, че е имало интерес от украинска страна в началото на годината, но служебното правителство не е предприело стъпки. Затова разговорите са подновени и ще продължат през следващите месеци. На тази база ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между България и Украйна в областта на енергетиката.

Доставките на природен газ за България са гарантирани до края на годината, увери още акад. Денков. По план върви изграждането на терминала край Александруполис, където България има участие, което ни дава възможност за допълнителни количества втечнен природен газ, водят се преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките. Паралелно се работи и по увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен. „Това ще даде възможност за съхранение на газ не само за България, а и за съседните страни“, обясни премиерът.

Сред важните теми за граждани и медии беше и борбата срещу войната по пътищата. Министър-председателят увери, че всички институции работят активно по тази тема. Работи се и по законови промени в Наказателния кодекс. Идеята на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се наказва като умишлено деяние. Промените в теоретичните изпити на кандидат-шофьорите и включването на видеоклипове с практически ситуации пък ще помогне за по-добрата им подготовка. Друга мярка е въвеждането на нова методика, по която с приоритет ще се отпускат средства за ремонт на пътищата с висока концентрация на произшествия.

Дейностите по изграждането на магистралите "Хемус", "Европа" и "Струма" продължават. Преди да започне строителството на автомагистрала „Черно море“ обаче, трябва да се направи проектиране и отчуждаване на терени. „Обсъждаме как да осигурим този проект като част от цялата транспортна връзка от Кавала и Александруполис в Гърция през Бургас и Варна до Констанца в Румъния. Това е приоритет за нашата страна“, заяви премиерът. Той подчерта, че няма да се допускат практики да изчезват средства без реално свършена работа.

На въпрос дали има опасност от замърсяване на Черно море след разрушения бент на украинския язовир „Нова Каховка” премиерът отговори, че морето е чисто. Той обясни, че потенциалните замърсители след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ остават по крайбрежието на Украйна и няма вероятност да стигнат до територията на България.

Ще има компенсации за цените на тока, когато домакинствата минат на свободния пазар
8008
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини