Начало » Пазари » Зърно
27.06.2023 г.

Полските данъчни служби разследват 222 компании за далавери с украинското зърно

Над 800 служители са ангажирани в акцията
Полските данъчни служби разследват 222 компании за далавери с украинското зърно

Снимка на пресцентъра на правителството на Полша

Полският портал RMF24 информира, че по поръчка на прокуратурата в Жешов Националната данъчна администрация извърши мащабни проверки и претърсвания във връзка с разследването на злоупотреби при вноса на украинското зърно. Прокурорът Анна Бернат-Ложанска, говорител на регионалната прокуратура коментира, че от служителите на Националната данъчна администрация в четвъртък, 22 юни, „бяха извършени 222 претърсвания в централите на вносителите на зърно и митническите служби в цялата страна“.

В резултат на тази акция са иззети голям брой  финансови и счетоводни документи, данни за граничен контрол, устройства за съхранение на данни, бизнес кореспонденция и повече от 1000 тона зърно, които вероятно не отговарят на декларираните в митническата декларация данни. Говорителят на ръководителя на Националната данъчна администрация (KAS) Юстина Пасечинска оповести, че в операцията са участвали над 800 служители. В интерес на разследването подробности не се разгласяват. Прокуратурата в Жешов е включила в разследването производства, водени преди това от други прокурори в цялата страна, както и доклади, изготвени от митническите и данъчните служби. Експертите разследват всички случаи на измами, свързани с качеството на украинското зърно, внесено като техническо за промишлена преработка (производство на биогориво, пелети и др.), но вероятно използвано за производство на продукти за човешка консумация и храна за животни. Вносителите са възнамерявали да заобиколят необходимите процедури за контрол на качеството и да избегнат специализирано тестване на продуктите си, се казва в съобщението.

Впрочем това едва ли изненада поляците. Още през февруари 2023 г. от Аgropolska  алармираха, че „не само количеството зърно, което влиза в Полша, е неконтролирано, но което може би е още по-важно не се контролира и качеството на украинския износ за страната”. 

„Фактът, че евтиното зърно, внесено от Украйна, не само наводни полския и европейския пазар, причинявайки криза в селското стопанство, но също така - неправомерно - се озова във фуражните заводи, мелниците и производството на тестени изделия”, коментира едно от най-авторитетните  полски издания ежедневника  „Жечпосполита“ (Rzeczpospolita). На фона на визитата на Владимир Зеленски вестникът публикува голяма статия  „Какво има в украинското зърно?” (Co jest w ukraińskim zbożu?). Около 3 милиона тона зърно от Украйна, което остана в Полша, вместо да отиде в Африка, не беше проверено дали е безопасно за здравето и не съдържа вредни вещества. Зърното на границата не е тествано за наличие на тежки метали или пестициди. Инспекцията по качеството на земеделието и храните (IJHARS), която извършва граничен контрол на качеството на продуктите, внесени от държави извън Европейския съюз, проверява само съответствието им с декларацията на производителя. Проверката на Rzeczpospolita показа, че зърно от Украйна дори не беше изпращано до държавните институти в Пулави или Познан за изследване за наличие на остатъци от продукти за растителна защита. Търговските източници посочват, че за разлика от Полша унгарците в началото на 2023 г. наложиха строги проверки за качеството и безопасността на зърното внос от Украйна.

В тази връзка буди известно недоумение коментарите в редица медийни изяви на политически ангажирани лица и журналисти от Фактчек, (Factcheck.bg), че исканията за забрана за внос на зърно и други храни от Украйна се базират на неверни твърдения: „внесеното украинско зърно се смесва с местното производство и така не се разбира, че е част от продуктите на пазара”. 

Фактчек квалифицира като дезинформация твърдението , че „Безмитният внос на украинско зърно и други храни е причината за задържане на местната продукция в складовете и за фалита на местните производители.”  Това противоречи на изводите на Европейската комисия (ЕК), която наложи забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна от 2 май като "извънредна защитна мярка"В началото на май най-авторитетният германски аграрен портал Agrarheutе под заглавие „Цените на зърнените храни в Евросъюза  паднаха под себестойността. Ситуацията  става критична” публикува анализа на френската компания Аgritel профилирана в изработване на стратегии за развитие на  земеделските и агроиндустриалните пазари. Agritel  констатира, че след рязкото понижение през април, цените на зърното и прeз май „са паднали под нивото на себестойността”. Като основна  причина за ценовия срив Agritel посочва „вноса от Украйна на фона на натрупаните големи запаси и ожесточената ценова конкуренция при износа”. Впрочем още в началото на юли 2022 г. Максимо Тореро (Maximo Torero) главен икономист и помощник-генерален директор на отдела за икономическо и социално развитие към Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН  заяви, че със засилване на украинския износ „трябва  да се внимава, защото това може да доведе до друг проблем – цените да паднат твърде много“. "И тогава фермерите, които днес използват торове (скъпи поради цените на енергията), ще бъдат изправени пред значително предизвикателство”. Прогнозата на експерта изцяло се потвърди.        

Подкрепяме Украйна, но е необходимо да защитим нашите производители,  каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с министрите на земеделието на Полша, Унгария, Словакия, ръководител на секция „Земеделие и рибарство“ в Постоянното представителство на Румъния в ЕС, проведена в рамките на втория ден от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

За пръв път зърнопроизводителите посрещат новата реколта с пълни складове. Но проблемът в България не е само със зърнените култури, а също така и при производителите на мляко, мед, нерафинирано растително масло. Има огромно напрежение, заради вноса от Украйна на сухо и кондензирано мляко. Вносът на нерафинирано растително масло възпрепятства реализацията на слънчогледа у нас“, акцентира българският министър.

Полските данъчни служби разследват 222 компании за далавери с украинското зърно
12265
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Арестуваха негов заместник-министър, замесен в случай, по който е обвинен и Солски
Украйна остана без земеделски министър
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини