Начало » Новини » Страната
23.06.2023 г.

Две български фермерски организации си поделят членството в COPA и COGECA

Поканите са отправени на 22 и 23 юни
Две български фермерски организации си поделят членството в COPA и COGECA

sinor.bg

Вчера и днес Българската аграрна камара (БАК) получи официални покани за членство в конфедерацията на европейските браншови организации в областта на селското стопанство - COPA&COGECA. За това съобщи изпълнителният директор на БАК Светлана Боянова с постове във Фейсбук. На 22 камарата беше приета за член на COGECA, а днес преди обед – и за член на COPA.

Припомняме, че в аграрната камара членуват 13 браншови организации - Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", Националното сдружение на българските лозари, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добруджанският овощарски съюз, BAPOP - Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Националната асоциация на картофопроизводителите, Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциацията на българските биволовъди, Федерацията на развъдните организации в говедовъдството, Асоциацията на професионалното пчеларство и Българската асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти.

За изненада на целия земеделски бранш се разбра, че независимо от БАК искане за членство в европейската конфедерация е подала и също е приета най-новата браншова организация в страната - Български фермерски съюз, учреден през миналата пролет, при управлението на служебните кабинети, в които Явор Гечев първоначално беше зам. министър, а после и министър на земеделието.

Основно изискване за членството в конфедерацията е дадената организация да обединява поне 10 хиляди членове, затова и доста земеделци са силно изненадани, че новият съюз покрива критериите за представителност. Припомняме, че високият членски внос, който всеки член в тези организации годишно трябва да плаща, беше основен проблем досега най-голямата представителна браншова организация - Националната асоциация на зърнопроизводителите,  да не подаде искане за същото членство. Още през 2018 г. те очакваха държавата финансово да подкрепи организацията, но това не се случи.

НАЗ поиска още през 2018 г. помощ за членство в конфедерацията

В интервюто за БНР, излъчено днес, Светлана Боянова изрази голямата си радост от факта, че и българските фермери ще получат представителност в най-голямото европейско обединение на фермерската общност. Известно е, че COPA & COGECA активно участва в прокарване на селскостопанските политики, които са изключително важни за земеделците от всяка държава на ЕС.

На въпроса за членският внос, който БАК ще плаща, Боянова съобщи, че средствата ще се набират от приходите от членски внос на самите браншови организации. До пет години годишната вноска за България ще достигне 190 хил. евро, като първоначално тези плащания са по-ниски и растат стъпаловидно. По правило, ако страната ни има повече от един член, както е в случая, те вероятно ще си поделят този членски внос.

Две български фермерски организации си поделят членството в COPA и COGECA
6490

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Партньорства
Българските консервни фабрики ще членуват в европейската асоциация на преработвателите
Решения на Министерски съвет
България не е изпълнила 37 на сто от ангажиментите си като членове на ЕС по плана за действие за 2016 г.
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини