Начало » Новини » Света
23.06.2023 г.

ЕС прие 11-и пакет от санкции срещу Русия, с отмяна на някои забрани

Заради войната с Украйна
ЕС прие 11-и пакет от санкции срещу Русия, с отмяна на някои забрани

sinor.bg

Европейската комисия приветства приемането от Съвета на ЕС на 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Този пакет ще гарантира, че санкциите се прилагат още по-добре въз основа на поуките, извлечени през изминалата година. Единадесетият пакет съдържа ограничителни мерки в търговията, енергетниката и транспорта.

Мерки в търговията:

* Нов инструмент срещу заобикалянето на мерките, който ще ограничи продажбата, доставката, трансфера или износа на определени санкционирани стоки и технологии до определени трети държави, за чиито юрисдикции се смята, че са с продължителен и особено висок риск от заобикаляне. Този нов инструмент за „недопускане на заобикаляне“ ще бъде извънредна и крайна мярка, когато други индивидуални мерки от страна на ЕС към засегнатите трети държави не са достатъчни, за да се предотврати заобикалянето.

* Разширяване на забраната за транзит за някои чувствителни стоки (напр. авангардни технологии, въздухоплавателни материали), изнасяни от ЕС за трети държави през Русия. Това също така ще намали риска от заобикаляне.

* Добавяне на 87 нови стопански субекти към списъка на тези, които пряко подкрепят военно-промишления комплекс на Русия в агресивната ѝ война срещу Украйна. Те подлежат на по-строги ограничения върху износа на изделия с двойна употреба и високотехнологични изделия. В допълнение към вече включените в списъка руски и ирански субекти, се включват и такива, регистрирани в Китай, Узбекистан, Обединените арабски емирства, Сирия и Армения.

* Ограничаване на износа на още 15 технологични изделия, открити на бойното поле в Украйна, или оборудване, необходимо за производството на такива изделия. Работим в тясно сътрудничество с партньорите и добавяме Швейцария към списъка на партньорските държави.

* Затягане на ограниченията върху вноса на стоки от желязо и стомана, като от вносителите на санкционирани стоки от желязо и стомана, които са били преработени в трета държава, се изисква да докажат, че използваните суровини не идват от Русия.

* Забрана за продажба, лицензиране, прехвърляне или препращане на права върху интелектуална собственост и търговски тайни, използвани във връзка с ограничени стоки, за да се предотврати самото производство на санкционираните стоки извън ЕС.

* Разширяване на забраната за износ на луксозни автомобили, така че да обхване всички нови автомобили и автомобили втора употреба над определен обем на двигателя (> 1,900 cm³), както и всички електрически и хибридни превозни средства.

* Пълна забрана на някои видове машинни компоненти.

* Опростяване на структурата на анекса за промишлени стоки чрез изброяване на продуктите, подлежащи на ограничения, в един раздел и с по-широки определения на продуктите, за да се идентифицират по-добре стоките, предмет на забрани за износ, и да се намали заобикалянето на санкциите чрез неправилно класифициране.

Мерки в енергетиката:

* Прекратяване на възможността за внос на руски нефт по тръбопровод за Германия и Полша.

* Въвеждане на строги и много целенасочени дерогации от съществуващите забрани за износ, за да се даде възможност за поддържане на газопровода CPC (Каспийски газопровод), който транспортира казахстански нефт до ЕС през Русия.

* Удължаване срока на изключението от тавана на цената на Сахалински петрол за Япония (до 31 март 2024 г.).

Мерки в транспорта:

* Пълна забрана на товарните автомобили с руски ремаркета и полуремаркета да превозват стоки до ЕС. Това ще ограничи заобикалянето на забраната за руски автомобилни превозвачи да превозват стоки в ЕС.

* Забрана за достъп до пристанища на ЕС за плавателни съдове, които извършват прехвърляния между кораби, за които има подозрения, че са в нарушение на забраната за внос на руски нефт или на тавана на цените на коалицията на Г-7.

* Забрана за достъп до пристанища на ЕС за плавателни съдове, ако даден кораб не уведоми компетентния орган най-малко 48 часа предварително за прехвърляне от кораб на кораб в екскулизната икономическа зона на страна член или в рамките на 12 морски мили от изходната линия на брега на тази страна членка.

* Забрана за достъп до пристанища на ЕС за плавателни съдове, които манипулират или изключват своята навигационна система за проследяване при превоза на руски нефт, предмет на забраната за внос на нефт или на тавана на цените на G7.

Решението на Съвета включва и над 100 допълнителни физически лица и стопански субекти, чиито активи подлежат на замразяване. Това включва висши военни служители, лица, вземащи решения във връзка с войната, лица, замесени в незаконното депортиране на украински деца в Русия, съдии, взели политически мотивирани решения срещу украински граждани, лица, отговорни за кражби на културно наследство, бизнесмени, пропагандисти, както и руски ИТ дружества, предоставящи критични технологии и софтуер на руското разузнаване, банки, действащи в окупираните територии, и образувания, работещи с руските въоръжени сили.

Разширяване на забраната за медийни оператори с 5 допълнителни канала - допълнителни разпоредби относно обмена на информация и докладването.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗЯСНЕНИЯ

Преразглеждане на критерия за включване в списъка на физически лица/стопански субекти, участващи в заобикаляне на санкциите на ЕС, включително на тези, които значително възпрепятстват санкциите на ЕС.

Добавяне на нов критерий за включване, за да се даде възможност за посочване на лица и стопански субекти, извършващи дейност в руския ИТ сектор, с лиценз от Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) или Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

Въвеждане на дерогация, позволяваща продажбата на права на собственост в руско предприятие, притежавано съвместно с включено в списъка лице.

Въвеждане на дерогация, позволяваща продажбата на определени видове ценни книжа, държани с определени регистрирани на фондовата борса лица.

Включване на някои пояснения в разпоредбата относно обмена на информация между компетентните органи и относно зачитането на поверителността на съобщенията между адвокатите и техните клиенти в контекста на задълженията за докладване.

Въвеждане на дерогация, позволяваща предоставянето на услуги, необходими за създаването на защитна стена, с която се премахва контролът от страна на включено в списъка лице върху активите на образувание от ЕС.

Въвеждане на освобождаване за предоставянето на пилотски услуги при специфични обстоятелства.

ЕС прие 11-и пакет от санкции срещу Русия, с отмяна на някои забрани
6554
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Становище на МЗХ
Еколози: Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи
Забранено е преминаването през чужди лозя и пренос и превоз на грозде без документи
В Дупнишко прибират реколтата от грозде само между 6 и 19 часа
Хубаво лято!
От 1 юни любителският риболов е разрешен
Продоволствената сигурност била гарантирана при още недоговорено изкупуване
Земеделският министър допуска забрана за износа на зърно
Важно за подготовката
С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад
Проект на заповед
Фиксирани са зоните със забрана за риболов в периода 2019-2021 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини