Начало » Новини » Света
14.06.2023 г.

ЕК с нов пакет за финансиране за кръговата икономика

Проекти
ЕК с нов пакет за финансиране за кръговата икономика

sinor.bg

Преходът към климатично неутрална и устойчива икономика до 2050 г. предлага нови възможности за търговските дружества и гражданите в целия Европейски съюз. Много дружества и инвеститори, които са поели по пътя на устойчивостта обаче се сблъскват и с предизвикателства при този преход, особено когато трябва да спазват новите изисквания за оповестяване и отчитане. Затова на 13 юни Европейската комисия (ЕК) представи нов пакет от мерки в подкрепа на устойчивите дружества и на финансовия сектор, подкрепящ проекти и технологии за прехода.

С това законодателство ЕК добавя още дейности към таксономията на ЕС и предлага нови правила за доставчиците на екологични, социални и управленски (ЕСУ) рейтинги (оценки), което ще доведе до повишаване на прозрачността на пазара на устойчиви инвестиции, се посочва в прессъобщението от ЕК. Предназначението на пакета от мерки е да се направи така, че уредбата за финансирането за устойчиво развитие да бъде от полза за дружествата, които искат да инвестират в прехода си към устойчивост.

Таксономията на ЕС е крайъгълен камък на уредбата на ЕС за финансирането за устойчиво развитие и е важно средство за прозрачност на пазара, подпомагащо преките инвестиции за икономическите дейности, които са най-необходими за екологичния преход. С решението на ЕК се въвежда нов набор от критерии по таксономията на ЕС за икономическите дейности, които имат съществен принос за постигане на една или няколко неклиматични екологични цели:

* устойчивото използване и опазване на водните и морските ресурси;

* преходът към кръгова икономика; предотвратяване и контрол на замърсяването;

* опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и екосистемите.

Представени са промени в Делегирания акт за таксономията на ЕС в областта на климата, с които се добавят икономически дейности, допринасящи за смекчаване на изменението на климата и за адаптиране към това изменение и невключени досега – в частност в преработващата промишленост и транспорта. Чрез включването на повече икономически дейности, обхващащи всички шест екологични цели, съответно повече икономически сектори и дружества, ще се повишат използваемостта и потенциалът на таксономията на ЕС за увеличаване на устойчивите инвестиции в ЕС. 

Комисията прие също така изменения на Делегирания акт относно оповестяването по таксономията на ЕС, за да направи по-ясни задълженията за оповестяване за допълнителните дейности.

Финансиране за прехода

Приетият вчера пакет показва и как нормативната уредба на ЕС може ефективно да се използва за улесняване на финансирането за прехода.  Дадени са препоръки за финансирането за прехода за дружествата, така че те доброволно да използват различните средства съгласно уредбата на ЕС и да насочат инвестициите към прехода и да управляват рисковете си, произтичащи от изменението на климата и увреждането на околната среда. Целта е да се улесни финансирането за прехода – не само за дружествата, които вече имат добри резултати по отношение на устойчивостта, но и за онези, които са в различни начални положения, с надеждни планове или конкретни цели за подобряване на резултатите в тази област. Потвърждава се също така, че малките и средните предприятия се сблъскват с особени затруднения, по които трябва да се предприемат действия.

Делегираните актове за таксономията на ЕС са одобрени по принцип и когато бъдат преведени на всички официални езици на ЕС, ще бъдат приети и предадени на Европейския парламент и Съвета за контрол (за срок от четири месеца, който може да бъде еднократно удължен с два месеца). Очаква се прилагането им да започне от януари 2024 г.

ЕК с нов пакет за финансиране за кръговата икономика
3822

Последни материали
Виж
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини