Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.05.2023 г.

„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница

Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница

И тази година екипът на „Байер Кроп Сайанс“ ще направи поредица от срещи със земеделските производители в определени точки от страната, където нагледно да се види действието на препаратите за растителна защита върху площите със зърнени и маслодайни култури. Първото представяне на полевите опити се състоя на 11 май, отново в землището край плевенското село Горна Митрополия, където и миналата година беше организирана „Байер Агро Арена”, ориентирана към земеделските производители от Северозападна, Централна и Западна България.

При откриването на срещата Търговският мениджър на „Байер Кроп Сайанс“ Жечо Мурзов отбеляза колко важно за фермерите е при избора на препаратите за растителна защита да се спрат на доказалите се продукти, чиято ефективност познават от практиката си.

Жечо Мурзов

Останалите експерти от компанията представиха ефекта от най-новите фунгициди и хербициди при пшеницата, както и хербицидите при царевицата, които Синор.бг ще представи в два поредни материала, първият от които е посветен на растителната защита в житни култури и по-конкретно в пшеница.

След топлата зима и студената и влажна пролет фермерите се убедиха в прецизната защита на фунгицидите от портфолиото на „Байер”, представени от Регионалния мениджър на „Байер“ за Северна Централна и Западна България Милен Мильов, от Иван Анастасов, Регионален представител за Плевен и Ловеч, от Антон Янчев, Регионален представител за Югозападна България и от Лора Цекова, Регионален представител за Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Първото поле е контролата с пшеница, която не е третирана, за да се види разликата с останалите три парцела, върху които е приложена растителната защита. Контролата при пшеницата е български сорт, изключително чувствителен на болести. Целта е нагледно да се види как фунгицидите на „Байер” действат при поява на жълта, кафява ръжда или други болести, посочи Милен Мильов, и допълни:

„Първата поява на жълта ръжда тази година излезе още на 12 април, но това не промени схемата за опитите, която бяхме заложили. По план във фаза братене приложихме фунгицид, във фаза начало на изкласяването при два от опитите отново приложихме фунгицид, третият опит е с приложение на втори фунгицид във фаза флагов лист и във фаза цъфтеж третирахме с трети фунгицид. От 12 април до 11 май виждате много растения, при които жълтата ръжда вече е на флагов лист, а първоначално инфектираните растения 100% са унищожени от патогена. Ще припомня, че в България жълтата ръжда не се появява всяка година, а само при хладна пролет с температури между 12 и 20 градуса и висока атмосферна влажност с чести превалявания.

Милен Мильов

Вижда се, че доста от западните сортове са устойчиви, но на това опитно поле ясно личи, че освен българския сорт пшеница, жълтата ръжда нападна дори западния сорт „Софру”. Случи се така, че в един блок пръскането беше забавено през април, когато жълтата ръжда вече беше силно развита.

Ако приложим фунгицид при подобна ситуация на силно развити жълта или кафява ръжда, или септория, на 5-ия или 6-ия ден от третирането листната маса изгаря. Често чувам от фермери да казват „сложих фунгицид и той ми изгори нивата”. Не, колеги, нивата е била болна и развитието на патогена в листата е било толкова силно, че листната маса загива! И когато няма здрави растения, тогава всичко загива. Затова и моето послание е, когато има условия за развитие на подобни болести, много бързо да прилагате фунгицидна борба. Затова и днес на другите полета ще видите трите схеми на третираните посеви с фунгицидите на„Байер”.

Байер Агро Арена

СХЕМА 1: 

1-во третиране от края на братене до 20-30 март: 30 гр/дка Хусар® клас + 90 мл/дка Инпут® + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

2-ро третиране в началото на изкласяване 25 април-5 май: 140 мл/дка Вариано® Xpro + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

„Тук третирането е с Хусар® клас в доза 30 гр/дка и Инпут® в доза 90 мл/дка. Ще попитате защо в тази доза – защото тя осигурява достатъчно активни вещества за защита на пшениците от фузариума, от кореновото фузарийно стъблено гниене. Във фаза братене ние даваме стабилна защита на основата на стъблото. Ако третираме в по-късни фази, дори да удвоим дозата, няма да има ефект, защото фунгицидът ще отиде в листата, а не в стъблото.

В схемите, които ви предложихме, Инпут® трябваше да бъде прилаган между 20 и 30 март в края на братенето, защото март тази година беше топъл месец. Специално на това поле третирахме с този фунгицид на 14 април в доза 90 мл Инпут®, а на 5 май приложихме и втори фунгицид - Вариано® Xpro. Прозорецът от време е доста дълъг, знаехме, че тръгва жълта ръжда, но решихме да не променяме схемата и да третираме с втория фунгицид в началото на изкласяване. Идеята беше да видим и лечебния ефект от втория фунгицид. На флагов лист много ясно се виждат светложълти ивици, които ще станат и кафяви, защото мястото некротира. Именно това е и лечебният ефект на фунгицида“, обясни Иван Анастасов, Регионален представител за Плевен и Ловеч.

Вариано, фунгицид

„Variano® Xpro е новият фунгицид от „Байер” за следващата година – поредното попълнение в листата на компанията – с три активни вещества, със сто процента усвояемост от растенията. Разликата между третиранията с Инпут® и Вариано® Xpro е 50 дни, но това не е проблем при защитата. Ако земеделците го използват в комбинация с подобрения инсектицид Децис®, той не само осигурява изключителна защита, но в същото време служи и като прилепител за по-дълго последействие на фунгицида“, посочи Антон Янчев, Регионален представител за Югозападна България.

„След тези пръскания, последното от които е на 5 май, повече няма да третираме с други фунгициди на този парцел. На 8 юни ще видим как се развива този посев. Използваме доза от 140 мл на Вариано® Xpro, която ще даде и зелен ефект. От „Байер“ сме ви осигурили и брошура точно за формирането на добивите, в резултат на този зелен ефект. Всички описани данни са от това поле в Горна Митрополия.

Вариано® Xpro е нов фунгицид на „Байер”, който с трите си активни вещества предизвиква кръстосан огън срещу патогените. Флуоксастробин  в него е най-новият стробилурин на компанията, който ще дойде в България от 2024 г. и до момента не е използван в наши фунгициди. Това е последната иновация на „Байер” в сегмента на фунгицидите при пшеницата. Другите две активни вещества са познатите на фермерите биксафен и протиоконазол, който защитава срещу фузариум и чернилка в момента на зреене“, отбеляза Милен Мильов.

СХЕМА 2:

1-во третиране от края на братене до 20-30 март: 30 гр/дка Хусар® клас + 90 мл/дка Инпут® + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

2-ро третиране в началото на изкласяване 25 април-5 май: 140 мл/дка Аскра® Xpro + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

„Тук имаме същата постановка с Инпут® на 14 април, но този път на 5 май третирахме с фунгицида Аскра® Xpro, в концентрация от 140 мл на декар. Ще попитате защо приложихме толкова висока доза? Помните засушаването през миналата година, тогава установихме, че фунгицидите със зелен ефект дават допълнителен добив. Специално Аскра® Xpro при сух ефект и без нападения от болести даде до 100 кг разлика от декар, сравнено с контролата на пшеницата без третиране. И това се дължи именно на зеления ефект!“, обясни Милен Мильов.

Аскра® Xpro е единственият фунгицид на пазара, който има две активни SDHI-вещества, посочи Лора Цекова, Регионален представител за Плевен, Враца, Монтана и Видин, и допълни: „Тази комбинация само с едно третиране премахва възможността за резистентност до края на вегетацията на пшениците. Има системен ефект и може да предпази дори младия прираст. А можем да разчитаме и на по-ниска доза, когато пръскаме превантивно – тази година третирането беше със 140 мл поради наличието на жълта ръжда и необходимостта от лечебно действие. На 8 юни, когато ще се проведе следващата среща с фермерите, се очаква да видим и зеления ефект. Една от промоциите на „Байер” е предоставянето на комбинацията от Инпут® с Аскра® - 40 мл на 40 мл, което осигурява добра комбинация от 4 активни вещества и е икономически изгодна.“

С доза от 140 мл Аскра® Xpro посевите получават освен зелен ефект и добро количество протиоконазол, запазващ класовете на пшеницата от фузарийни гъби и черни сапрофитни гъби, когато започне да зрее, което е изключително важно за качеството на зърното, посочи Милен Мильов.

СХЕМА 3:

1-во третиране от края на братене до 20-30 март: 30 гр/дка Атлантис актив + 80 мл/дка Каюнис® + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

2-ро третиране във фаза флагов лист 15-25 април: 90 мл/ Инпут® + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

3-то третиране при цъфтеж 10-15 май: 100 мл/дка Инпут® + 8 мл/дка Децис® 100 ЕК

Каюнис, Децис

„На този парцел са избрани три фунгицида, като третият все още не е приложен“, отбеляза Милен Мильов и допълни: „Отново започнахме с Инпут® в доза 90 мл на 15 април, но тук имаме подложка от Каюнис® 80 мл/дка. Въпреки че той е безтриазолов продукт, решихме да го използваме толкова рано, защото в пшеницата имаше и брашнеста мана от зимата. Каюнис® е златен стандарт в борбата с тази болест за Централна и Западна Европа. Съдържа три активни вещества, които работят срещу брашнетата мана. В Германия и Чехия например има раси на тези патогени, които са резистентни към повечето фунгициди, но Каюнис® е точното решение. Освен срещу брашнеста мана този препарат е изключително полезен в борбата и с други листни болести като септория, видовете ръжди, дрешлера. На флагов лист, третирано на 20 април, имаме надграждане с Каюнис® в доза от 100 мл на дка. Именно това е причината тук да не открием жълта ръжда или ако има, то е на места, където е имало пропуски в пръскането. Като цяло обаче този парцел е чист от ръжда. Третото третиране с фунгицид, което ще направим, ще бъде с Инпут®, когато пшеницата започне да цъфти – може би в следващите 2-3 дни. И фермерите отново могат да видят ефекта на 8 юни – тук имаме два фунгицида със зелен ефект, които са приложени при първо и второ третиране. При този опит с Каюнис® през 2022 г. той постигна втория висок добив след Аскра®, а именно, добивът от пшеница беше с 95 кг/дка повече от нетретираните посеви!“

Хусар® Клас е сред най-бюджетните хербициди на „Байер“

Лъчезар Цветков, Регионален представител за Плевен и Враца, представи хербицидите на „Байер“ при пшеница. Първият парцел показва силното заплевеляване в контролата с пшеница, където най-отчетливо изпъкват дивият овес и райграсът. На по-ранен етап е имало нападение от широколистни плевели като ефемери. Сравнението е със следващия парцел, където Цветков представи действието на новия хербицид на „Байер” Хусар® Клас, като тази година е втората, откакто той се предлага на българския пазар. Продуктът е за смесено заплевеляване и покрива пълния спектър от широколистни плевели, включително трудните за контролиране ефемери с кратък цикъл на живот,както и див овес, райграс, лисича опашка и ветрушка от житните плевели.

Третирането е направено в доза 30 г/дка около 25 март, когато пшеницата е във фаза край на братене. Хусар® Клас работи успешно и при по-ниски температури. Основните активни вещества са йодосулфорон, който е добре познат от другия хербицид Секатор®, и тиенкарбазон-метил, който пък се съдържа в повечето продукти на „Байер” за царевица като Капрено®, Аденго® и Монсун® Актив. Компактното действие на второто активно вещество гарантира бърз ефект и при по-ниски температури. Заради отминалата топла зима, когато плевелите се появиха по полетата много рано, препоръчителната доза на приложение на Хусар® Клас е 20-25 г/дка. До 30 г/дка е задължителната доза, ако имате нападение от райграс, обясни експертът. И допълни, че този хербицид е аткрактивен и като цена, затова съветът към земеделците е да се възползват от предложенията на „Байер”.

Атлантис® Актив действа бързо

Следващото опитно поле показва действието на Атлантис® Актив, друг хербицид при пшеницата, където е приложен с 30 г/дка. Този продукт надгражда Хусар® Клас по отношение на ливадната власатка и овсигата, действа бързо благодарение на същите активни вещества, но при него е добавен мезосулфурон-метил, който унищожава други плевели като власатка и овсига. Дозата е от 25 до 33 г/дка, но при заплевеляване от див овес и широколистни плевели спокойно може да се прилагат между 25 и 27 г/дка. И двата хербициди имат антидот, както всички хербициди на „Байер”.

Особено внимание беше обърнато на приложението на Атлантис® Актив в края на март след вретенене. Ранното премахване на плевелите помага изключително много за развитието на пшениците. От друга страна цените на торовете през есента бяха изключително високи, а именно ефемерните плевели усвояват много азот и това води до отнемане на подхранването на културното растение, обясни Цветков. „Това намалява азота, който фермерите внасят, затова и битката с тези плевели е от изключително важно значение, посочи още той.

Тази година от „Байер” умишлено са използвали българския сорт „Мургавец” при сеитбата с пшеница, за да покажат нагледно силата на растителната защита. Известно е, че много български сортове показват по-голяма устойчивост при извънредно високи температури и суша. Но пък имат други слабости като лесни нападения от ръжди и други гъбични заболявания. С помощта на фунгицидите на „Байер” посевите стават стабилни, а заради зеления ефект добивите са много над средните за страната, обясни специалистът.

На въпрос дали има минимални прагове за температурите, при които трябва да се пръска с Атлантис® Актив, Лъчезар Цветков отговори, че минусовите температури са протиповоказни. Но цялата група вещества на „Байер” могат да работят при по-ниски температури, с тази особеност, че ефектът от хербицида леко се забавя. След затопляне на времето обаче неговото действие не изчезва като при други групи активни вещества, а се възстановява. „Имали сме случаи, в които фермери са споделяли, че след месец- дори след два- хербицидът е започвал да действа”, посочи експертът. Причината за това е, че и при двата хербицида тиенкарбазон-метилът е контактен продукт, позволяващ да се получи изгарящото действие върху плевела, като това не се отразява негативно върху пшеницата, защото и двата продукта са с антидот.

 

„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
6870
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
На кое решение може да разчитаме?
Фузариозата по пшеницата може да доведе до над 30 % загуба на добив и високо ниво на микотоксини в зърното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини