Начало » Новини » Коментари
25.05.2023 г.

Условията за приемственост в помощта за младите фермери

Още промени в наредба 3
Условията за приемственост в помощта за младите фермери

sinor.bg

След общественото обсъждане Наредба 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции, агломинистерството добави нови корекции, договорени с браншовите организации. Тези поправки бяха качени за обсъждане на 23 май и по тях допълнително може да дадете предложения до 6 юни.

Важно промяна е свързана с допълнителното подпомагане за млади фермери, което ще продължи да се прилага и от 2923 г. Затова и в точка I.А.4.8 на Стратегическия план, където е установена приемственост с предходната схема за плащане за млади земеделски стопани, е посочено, че „новата интервенция е консистентна като условия на прилагане, но като финансови параметри е по-атрактивна за младите земеделски стопани. Подкрепата за оставащия 5-годишен период (ако има такъв) ще бъде изплатена по новите правила, при новите условия на заявяване.“, се посочва в мотивите към тези поправки. За да бъде отразено изискването на Стратегическия план подкрепата за оставащия 5-годишен период да бъде изплатена по новите правила, земеделските стопани трябва да отговарят на условия в член 60 от Закона за подпомагането на земеделските производители. А те гласят, че допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани могат да получат лица, които към момента на подаване на заявление за подпомагане са на възраст не повече от 40 навършени години (включително) и притежават професионални умения и компетентности в областта на селското стопанство и/или ветеринарната медицина, и/или икономическо образование със земеделска насоченост.

Освен това допустими за подпомагане са ръководители на земеделски стопанства, които са физическо лице - собственик на предприятието на едноличен търговец или едноличен собственик на капитала на еднолично дружество с ограничена отговорност. Подпомагането за млади земеделски стопани се дава само ако те са създали земеделско стопанство за първи път не по-рано от 5 години преди датата на подаване на първото заявление за подпомагане по интервенцията, като за създаване на стопанството се смята датата на регистрация на кандидата за подпомагане за първи път като земеделски стопанин в регистъра по чл. 7.

Министърът на земеделието определя със съответната наредба по чл. 64, ал. 1 изисквания към младите земеделски стопани за професионални умения и компетентности в областта на селското стопанство и/или ветеринарната медицина, и/или икономическо образование със земеделска насоченост и документите, с които се доказват. Самото подпомагане се отпуска за цялата площ на земеделското стопанство, допустима за подпомагане по ОПДУ, за период до 5 години, считано от първата година на подаване на искането за плащане.

Условията за приемственост в помощта за младите фермери
6917
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Ето защо има изоставане по индикативния график
Фонд „Земеделие” днес ще нареди плащанията за младите фермери
Агростатистика
Поливните овощни градини са намалели двойно от 2018 г. досега!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини