Начало » Новини » Страната
16.05.2023 г.

Георги Величков: За всички нас 2023 година определено ще бъде учебна!

Така младият фермер от Плевенско определя тазгодишната Кампания по директните плащания
Георги Величков: За всички нас 2023 година определено ще бъде учебна!

Преди 12 май, когато от фонд „Земеделие” най-после съобщиха на земеделските стопани, че в Системата за електронни услуги (СЕУ) вече фигурират всички цифрови географски слоеве и данни за броя и вида на животните плюс референтната и специализирана информация за Кампанията по директни плащания 2023 г., целият земеделски бранш беше изпаднал в тих ужас за начина, по който досега протичаше заявяването за подпомагане и дали ще има удължаване на крайния срок 9 юни. Въпреки хаоса обаче този път земеделците търпеливо изчакаха администрацията най-после да влезе в релси, защото огромният проблем за зърнопроизводството и тази година ще бъде не толкова кандидатстването по ОСП, колкото блокираният зърнен пазар, предизвикан от безмитния внос на украинските производители. И за зла участ неговото действие ще влияе на пазарите поне до края на годината.

За да разберем какви са очакванията за стопанската година и на сравнително малките по размер зърнопроизводителни стопанства, Синор.бг потърси за коментар младия фермер от плевенското село Староселци Георги Величков, който заедно със семейството си обработва 700 дка с царевица, слънчоглед и пшеница и който като второ поколение фермер вече 12 години се занимава със земеделие, завършвайки висше икономическо образование с магистратура „Агробизнес”. Като всеки млад човек и той търси иновативните решения в производството, затова го намираме на полето край село Горна Митрополия, където компанията за растителна защита „Байер” организира демонстрация на продуктите си за тази стопанска година.

Самият Величков от много години работи с продуктите на „Байер”, оценил е техните предимства и не променя технологиите, защото, както сам се е убедил, „грешките в нашия бранш излизат твърде скъпо, затова следвам техните технологии”. „Стига да има дъждове и агротехнологиите да са спазени, нещата се получават добре. Добивите в нашия регион са над средните, а това е важно при реализация на продукцията”, обяснява още младият фермер.

За разлика от повечето му колеги, Георги е успял да реализира миналогодишната си реколта веднага след жътвата. „Лично аз извадих късмет, защото цените тогава все още не се бяха сринали заради вноса от Украйна. И никой не можеше да предвиди срива, който се получи след това”. А ние ще добавим, че решението му е било същинско спасение за бизнеса, тъй като за разлика от големите стопанства, които биха издържали подобен стрес, малките зърнопроизводители са ударени много тежко от срива в цените и на слънчогледа, и на пшеницата, и на царевицата.  

На въпрос какви са очакванията му от новия програмен период и от тазгодишното заявяване в кампанията за директните плащания, фермерът обясни, че „тази година определено ще бъде учебна за всички нас  – тепърва се учим с новите правила и това се отнася не само за фермерите”. Лично той е записал час в общинската служба и след няколко дни ще започне да чертае. „Нямам представа дали ще приключа успешно, но е важното да го започнем”.

На въпроса по кои схеми смята да кандидатства, Величков обясни, че има готовност и за новите екологични изисквания. „Според условията на нашето стопанство със сигурност сме предвидили намаляване на пестицидите и използване на продукти от Категория 2, без прилагане на глифозат. Имаме готовност и за сеитбоорот с 4 култури. Ако изпълним всички условия, както залагаме до момента, смятам, че в сравнение с досегашния програмен период подпомагането ни по директните плащания ще бъде малко по-високо от досега получаваното. Да, наистина разходите ни за спазването на новите изисквания ще бъдат по-високи, но се надявам това да бъде компенсирано от субсидиите”, обясни още младият фермер.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Георги Величков: За всички нас 2023 година определено ще бъде учебна!
6846
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Агромашина Пазарджик бе домакин на новото обучение от Kubota, акцентирайки върху иновациите в селскостопанската техника
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти
Възможност за директни продажби на стопаните от област Кърджали
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в Стара Загора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини