Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, през тази седмица се понижи с 1,32% до 2316 пункта, падайки до нивото си от началото на годината, съобщиха от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. През първата десетдневка на март индексът за цените на храните достигна максимума си от 2,480 пункта, но оттогава основно отстъпва. Базовото ниво на ИТЦ от 1000 пункта е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняха със 7% и се продават по 3,83 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се понижи с 13,5% до 2,95 лв./кг. Червените чушки обаче поскъпнаха с 5,6% до 4,35 лв./кг.
Картофите останаха на цената от миналата седмица – 1,31 лв./кг., а цената на морковите падна с 1,3% до 1,55 лв./кг. Зелето обаче поскъпна със 7,1% и се продава по 1,35 лв./кг. Зелената салата се продава по 1 лев за брой.
Цената на ябълките от внос се повиши със 7,6% до 1,83 лв./кг. Лимоните поскъпнаха с 0,9% и се продават по 2,32 лв./кг. Ягодите обаче поевтиняха с 8,8% до 5,84 лв./кг. Цена та на бананите се понижи с 0,3% до 2,97 лв./кг.
Брашно тип "500" поевтиня с 4,5% до 1,28 лв./кг, но цената на ориза нарасна с 3% и той се продава по 3,05 лв./кг.
Олиото на едро поевтиня с 1,8% до 3,23 лева за литър в края на седмицата. Цената на захарта пък се понижи с 1,2% и тя се продава по 2,44 лв./кг.
Кравето сирене поевтиня с 0,3% до 11,33 лв./кг., а кашкавалът тип "Витоша" се продава с 0,8% по-евтино – по 17,22 лв./кг. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се задържа на нивото от миналата седмица – 2,59 лв.
Пилешкото месо поскъпва с 2% до 6,20 лв./кг. Цената на яйцата (размер М) загуби една стотинка до 0,37 лева за брой на едро.