След значителните увеличения през 2022 г., цените на хранителните продукти продължиха да се покачват през първото тримесечие на 2023 г., като маслата и мазнините бяха сред продуктите с високо увеличение на цените констатират от Евростат. Данните за март 2023 г. показват, че цените на маслата и мазнините в ЕС са средно с 23% по-високи, отколкото през март 2022 г.
Пикът на годишния темп на изменение е настъпил през декември 2022 г. (+32% спрямо декември 2021 г.), което показва намаление с 9 процентни пункта (пр.п.) през първите три месеца на 2023 г. Това предполага, че темпът на инфлация при маслата и мазнините започва да се забавя.
ЕС увеличи преработката на маслодайни култури през март
За сравнение: увеличението на цените на маслата и мазнините, отчетено между март 2021 г. и март 2022 г., е +18%, а между март 2020 г. и март 2021 г. - +1%.
През март 2023 г. почти всички държави от ЕС отчитат увеличение на годишната инфлация за маслата и мазнините. Най-голямото увеличение на годишната инфлация за маслата и мазнините е отчетено в Унгария (+33% спрямо март 2022 г.), следвана от Дания (+32%) и Белгия (+31%). За разлика от тях, най-малките увеличения на цените са регистрирани в Хърватия (+6%), Австрия (+12%) и Чехия (+16%), а България е единствената държава, която отчита намаление (-1%).