Начало » Новини » Страната
03.05.2023 г.

Каквито и да са компенсациите от ЕК за вноса от Украйна, пак няма да стигнат

Според министъра на земеделието пред Народното събрание
Каквито и да са компенсациите от ЕК за вноса от Украйна, пак няма да стигнат

Каквито и да са компенсациите от Европейската комисия, те няма да стигнат, заяви министърът на земеделието Явор Гечев, отговаряйки на въпроси на депутати при изслушването му днес в Народното събрание по искане на партия „Възраждане” относно намерението на правителството да отмени наложените ограничения върху вноса на селскостопански продукти и храни, произведени в Украйна, съобщи БТА. Гечев припомни, че основният проблем е в залежала в складовете родна продукция на стойност около 3 млрд. евро, която е прекалено голяма и трудно ще бъде продадена. На практика това, което може да се каже, е, че, въпреки по-слабата реколта, пренасищането на пазара в Черноморския регион води до аномалии, които ние не можем да овладеем, коментира той, като отбеляза,че всяка от държавите има собствените аномалии.

Наличностите от пшеница към 31 март 2022 г. бяха 1,6 млн. тона, а към същия период на тази година – 2,4 млн. тона, обяви министърът. Според изнесените от него данни количествата царевица и слънчоглед също са повече през тази година. Освен това при пшеницата имаме 32% по малък износ, въпреки че реколтата е по-слаба, подчерта той.

През юни започва жътвата на пшеницата, трябва да освободим колкото е възможно повече количества, за да изпразним складовете, категоричен бе Гечев.

По думите му въпросите за фитосанитарния контрол на внасяните от Украйна продукти са „абсолютно важна тема“. Министърът потвърди, че в Украйна се ползват неразрешени в Европейския съюз вещества при отглеждането на селскостопанските култури, но според него това не означава, че пшеницата не отговаря на изискванията. Освен това той обърна внимание, че България е втора държава по веригата, след като и Румъния осъществява контрол. Имахме редица индикатори, затова направихме вторичен засилен контрол, подчерта Гечев. По думите му освен за зърното такъв има и за слънчогледа, сухото мляко и пчелния мед. Изследва се всяка проба за генно-модифицирани организми (ГМО), пробите излизат за около 10 дни, посочи министърът и уточни, че относно ГМО няма притеснения за слънчогледа, а по-скоро за царевицата.

По повод на забраната на внос в 5 държави-членки на ЕС, сред които и България, на 4 селскостопански култури от Украйна до 5 юни той посочи, че има решение на Министерски съвет, което ще трябва да се отмени. Ако България не отмени забраната, няма да може да се възползва от съответните средства за компенсации от ЕК обясни Гечев и съобщи, че е пуснал съгласувателно писмо до министъра на икономиката за това. Същевременно той обяви, в петък предстои среща с украинския му колега.

Колкото до цените на хранителните стоки на дребно министърът смята, че няма предпоставки за вдигане на цената на хляба. „Най-вероятно промяна на цената ще има при нова жътва, не знам дали нагоре или надолу“, коментира той.

Гечев твърди, че пазарът реагира бързо, когато се качват цените, но „изключително бавно“ при свалянето им, особено при крайните продукти. Той съобщи, че е подготвена наредба за проследимост по цялата верига на хранителните продукти на едро. Министърът е убеден, че най-малката част от сформирането на цената на хляба се дължи на пшеница, основната са производствените разходи и транспортът.

Каквито и да са компенсациите от ЕК за вноса от Украйна, пак няма да стигнат
3211
 

Последни материали
Виж
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Преди заседанието на Съвета на ЕС
Ръководството на Copa Cogeca с призив към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
Вече две седмици
Прекратени договори на регистрирани ветеринарни лекари засегнаха десетки животновъдни обекти
EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат в 10 държави, включително България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини