Начало » Новини » Страната
03.05.2023 г.

Каквито и да са компенсациите от ЕК за вноса от Украйна, пак няма да стигнат

Според министъра на земеделието пред Народното събрание
Каквито и да са компенсациите от ЕК за вноса от Украйна, пак няма да стигнат

Каквито и да са компенсациите от Европейската комисия, те няма да стигнат, заяви министърът на земеделието Явор Гечев, отговаряйки на въпроси на депутати при изслушването му днес в Народното събрание по искане на партия „Възраждане” относно намерението на правителството да отмени наложените ограничения върху вноса на селскостопански продукти и храни, произведени в Украйна, съобщи БТА. Гечев припомни, че основният проблем е в залежала в складовете родна продукция на стойност около 3 млрд. евро, която е прекалено голяма и трудно ще бъде продадена. На практика това, което може да се каже, е, че, въпреки по-слабата реколта, пренасищането на пазара в Черноморския регион води до аномалии, които ние не можем да овладеем, коментира той, като отбеляза,че всяка от държавите има собствените аномалии.

Наличностите от пшеница към 31 март 2022 г. бяха 1,6 млн. тона, а към същия период на тази година – 2,4 млн. тона, обяви министърът. Според изнесените от него данни количествата царевица и слънчоглед също са повече през тази година. Освен това при пшеницата имаме 32% по малък износ, въпреки че реколтата е по-слаба, подчерта той.

През юни започва жътвата на пшеницата, трябва да освободим колкото е възможно повече количества, за да изпразним складовете, категоричен бе Гечев.

По думите му въпросите за фитосанитарния контрол на внасяните от Украйна продукти са „абсолютно важна тема“. Министърът потвърди, че в Украйна се ползват неразрешени в Европейския съюз вещества при отглеждането на селскостопанските култури, но според него това не означава, че пшеницата не отговаря на изискванията. Освен това той обърна внимание, че България е втора държава по веригата, след като и Румъния осъществява контрол. Имахме редица индикатори, затова направихме вторичен засилен контрол, подчерта Гечев. По думите му освен за зърното такъв има и за слънчогледа, сухото мляко и пчелния мед. Изследва се всяка проба за генно-модифицирани организми (ГМО), пробите излизат за около 10 дни, посочи министърът и уточни, че относно ГМО няма притеснения за слънчогледа, а по-скоро за царевицата.

По повод на забраната на внос в 5 държави-членки на ЕС, сред които и България, на 4 селскостопански култури от Украйна до 5 юни той посочи, че има решение на Министерски съвет, което ще трябва да се отмени. Ако България не отмени забраната, няма да може да се възползва от съответните средства за компенсации от ЕК обясни Гечев и съобщи, че е пуснал съгласувателно писмо до министъра на икономиката за това. Същевременно той обяви, в петък предстои среща с украинския му колега.

Колкото до цените на хранителните стоки на дребно министърът смята, че няма предпоставки за вдигане на цената на хляба. „Най-вероятно промяна на цената ще има при нова жътва, не знам дали нагоре или надолу“, коментира той.

Гечев твърди, че пазарът реагира бързо, когато се качват цените, но „изключително бавно“ при свалянето им, особено при крайните продукти. Той съобщи, че е подготвена наредба за проследимост по цялата верига на хранителните продукти на едро. Министърът е убеден, че най-малката част от сформирането на цената на хляба се дължи на пшеница, основната са производствените разходи и транспортът.

Каквито и да са компенсациите от ЕК за вноса от Украйна, пак няма да стигнат
3854
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
НОКА работи по нови три проекта в помощ на фермерите
Иван Станков: Пожарите доказаха колко пагубен е сривът в животновъдството за екологията
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
От днес до срок, който ДФЗ ще обяви допълнително
Електронните формуляри за плановете по екосхемите в Кампания 2024 са достъпни в СЕУ
Втора година да продаваш под себестойност е много зле
Дори при 6,5 млн. тона пшеничена реколта фермерите няма да покрият загубите от пролетните култури
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини